Úvod » Blog » Výživa » Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?

Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?

Petra Ondrašáková
pohanka

Pohánka – semienka, ktoré sú nabité bielkovinami, vlákninou – sú výborné na chudnutie. Pohánka mala svoje miesto v kuchyni už u našich predkov a v dnešnej dobe, kedy sa viac a viac ľudí začína zaujímať o zdravý životný štýl, sa opäť stáva obľúbenou potravinou.

Ide o bezlepkové semienka (pseudocereálie), ktoré sú výborné pre zdravie srdca, pomáhajú chrániť pred diabetom a problémoch s trávením. Príprava pohánky je jednoduchá, rýchla, lacná a jej chuť si zamiluješ. pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?

Používať ju môžeš podobne ako ryžu, urobiť si z nej kašu, mať ju ako prílohu k jedlu či zamiešať do šalátov.

Pohánka má množstvo živín.

100 g uvarenej pohánky obsahuje:

  • 3,4 g bielkovín,
  • 0,6 g tukov,
  • 20 g sacharidov z toho iba 0,9 g jednoduchých cukrov,
  • 2,7 g vlákniny,
  • 92 kalórií,
  • 0,68 mg Mangánu (34% odporúčanej dennej dávky),
  • 85 mg Horčíku (21% odporúčanej dennej dávky),
  • 0,25 mg Medi (28% odporúčanej dennej dávky),
  • 1,6 mg Vitamínu B3 – Niacín (10% odporúčanej dennej dávky)
  • 0,13 mg Vitamínu B6 (8% odporúčanej dennej dávky).

Pohánka je bohatá na antioxidanty

Pohánka má jeden z najvyšších obsahov antioxidantov z obilnín aj pseudocereálií. Je bohatá na rutín, ktorý podľa štúdií lieči zápaly, vysoký krvný tlak a znižuje riziko vzniku rakoviny. Okrem toho tiež obsahuje kvercetín aj vitexín.

pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?

Pohánka znižuje vysokú hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi je rizikovým faktorom pre vznik diabetu (cukrovky), preto je potrebné udržovať hladinu cukru v norme. Pohánka má nízky glykemický index, čo znamená že energia z nej sa neuvoľní naraz, ale postupne a hladina cukru bude stabilná, bez vysokých hladín.

Okrem toho obsahuje D-chiro-inositol, ktorý robí bunky citlivejšie na inzulín, ktorý sa stará o správnu hladinu cukru v krvi. Aj vďaka tomuto je pohánka vhodná pre ľudí, ktorí by sa chceli vyhnúť diabetu.

Pohánka zlepšuje zdravie srdca

Vďaka obsahu rutínu, horčíka aj medi, je pohánka vhodnou potravinou pri prevencii vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pomáha znižovať krvný tlak, reguluje hladinu tukov v krvi, a tak jej pravidelné zaradenie do jedálnička je vhodné pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie.

Ako uvariť pohánku?

pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?Príprava pohánky je jednoduchá. Kúp si olúpanú pohánku a následne sa dá variť 3 spôsobmi.

  1. Pohánku premyjeme vodou a varíme vo vriacej vode v pomere 1:2 (pohánka:voda). Varíme 15-20 minút. Tento spôsob prípravy nie je veľmi šetrný a z pohánky získate menej živín.
  2. Pohánku premyjeme vodou a varíme do vriacej vode v pomere 1:2 3 minúty. Odstavíme a necháme zakryté 30-40 minút. Tento spôsob je viac šetrný k živinám.
  3. Pohánku premyjeme vodou, zalejeme vriacou vodou a necháme cez noc odstáť zakryté. Ide o najšetrnejší spôsob.

Môžeš ju dochutiť ešte pred varením podľa vlastnej chuti, poprípade zaliať slanou vodou.

Recepty z pohánky:

pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?Pohánková kaša

Ideálne raňajky, ktoré ťa naštartujú do dňa. Namiesto tradičných ovsených vločiek vyskúšaj jednoduchú obmenu s pohánkou.

pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?Pohánkové rizoto

Je chutnou a zdravou obmenou toho tradičného. Obsahuje veľa nerozpustnej vlákniny a tým pádom má aj pomerne nízky glykemický index.

pohánka, Pohánka – aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?Pohánkový šalát

Tento šalát je pestrý, svieži, a vieš si ho pripraviť podľa svojej chuti. Jeho príprava ti nezaberie viac ako 30 minút a môžeš si dopredu urobiť väčšie množstvo pohánky, ktoré keď uskladníš v chladničke, budeš mať aj na niekoľko dní.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať