Plný tanier cestovín nepatrí k najdiétnejším jedlám. O to viac to platí, ak sa snažíš redukovať svoju hmotnosť. Výbornou náhradou sú proteínové cestoviny zo strukovín. Cícerové alebo šošovicové cestoviny sa z kalorickej bomby na tanieri premenia na zdroj bielkovín.
Dôležitosť proteínov pre ľudský organizmus
Proteíny sú jednou zo základných živín. Starajú sa o viac funkcií v našom tele. Budujú tkanivo, bunky a svaly, tvoria hormóny a protilátky. Každý človek potrebuje bielkoviny vo svojej strave. Pri starnutí bielkoviny pomáhajú spomaliť stratu svalovej hmoty, ktorá prirodzene s rastúcim vekom ubúda. Odporúčaná denná dávka bielkovín? Je okolo 0,8 – 1 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. Bielkoviny môžeš získať z rastlinných aj živočíšnych zdrojov, ktoré to sú? Strukoviny, vajíčka, mlieko, jogurty, ryby, kuracie a morčacie mäso, sója, orechy, semená alebo fazuľa.
Cestoviny plné bielkovín
Pri varení môžeš zmiešať ražné aj cícerové cestoviny – zachováš tak chuť klasických cestovín, no recept obohatíš o prospešné látky zo strukovinových cestovín.
Strukovinové cestoviny – obsahujú vysoký podiel bielkovín a nízky podiel sacharidov v porovnaní s obilninovým cestovinami. Preto ich môžeme nazvať aj proteínovými cestovinami. Sú ľahko stráviteľné. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čím sú vhodnou voľbou aj pre vegetariánov. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov skupiny B, A, E. Sú zdrojom minerálnych látok a to najmä železo, fosfor, draslík a horčík. Sú zdrojom antioxidantov, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na organizmus človeka a oxidačný stres.
Ďalšie chutné recepty na cestoviny
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty na skvelé a chutné cestoviny: Zapekané cestoviny, 3 skvelé recepty na cestoviny, top 5 receptov plných belkvín.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať
Autor receptu: Mgr. Zuzana Líšková
Ingrediencie
Postup prípravy
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 443 kcal
Sacharidy: 67 gramov
Bielkoviny: 24 gramov
Tuky: 14 gramov