Úvod » Blog » Fit recepty » TOP 5: recepty na grilovanie pre mäsožravcov aj vegetariánov

TOP 5: recepty na grilovanie pre mäsožravcov aj vegetariánov

Erika Zajacová
recepty na grilovanie mäso zelenina špíz

Buď kráľovnou každej párty a vyskúšaj naše najlepšie recepty na letné grilovanie. Chutná marináda, grilovaná zelenina a šťavnaté mäso. Mňam!

Letná sezóna je v plnom prúde a teplé počasie si priam pýta posedenie na terase pri grile, dobrom jedle a víne. Čo takto získať inšpiráciu na chutné a jednoduché recepty na grilovanie?

Grilovanie – mužská záležitosť?

Poznáš ten vtip o tom, ako muži grilujú? Pointa je tá, že žena všetko nachystá: mäso, klobásky, zeleninu, marinádu, dezert – a muž v tomto procese sedí pri grile, dá mäso na gril, občas otočí – a potom vyberie z grilu. Žene znovu ostane hŕba neumytých riadov a všetka zásluha za dobré jedlo pripadne mužovi. Je ti to povedomé?

S našimi jednoduchými receptami ti veľký bordel v kuchyni nehrozí a pri troche chcenia ho určite zvládnu aj menej zdatné kuchárky či kuchári. Veď nikto učený z neba nespadol a pri letnej grilovačke sa odpúšťajú aj drobné chybičky. Poď sa pozrieť na našich 5 najobľúbenejších receptov na letné grilovanie, ktoré by nemali chýbať na žiadnej párty.

Marináda patrí medzi najzásadnejšie recepty na grilovanie

Dobrá marináda na mäso je základ. Vyskúšaj tento jednoduchý recept z bežne dostupných ingrediencií a vyčaruj marinádu, ktorá sa skvele hodí k rôznym druhom mäsa.recepty na grilovanie, TOP 5: recepty na grilovanie pre mäsožravcov aj vegetariánov

Ingrediencie:

  • 80 ml sójovej omáčky
  • 100 ml olivového oleja
  • 40 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 40 ml Worcestrovej omáčky
  • 1 a pol lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 a pol lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • 2 najemno nakrájané stonky jarnej cibuľky
  • 1 lyžička mletého bieleho korenia
  • chilli podľa chuti

Postup:

Všetko zmiešame vo väčšej mise, do ktorej potom naložíme mäso. Necháme aspoň 8 hodín odležať v chladničke a grilujeme.

Náš tip: pre lepšiu konzistenciu môžeš použiť mixér.

Vegetariánsky burger

Nie všetci sú milovníci mäsa – a na najbližšej grilovačke ťa to už neprekvapí. Priprav si tento famózny vegetariánsky burger z fazule a batátov.

Recept nájdeš tu.

Grilovaná zelenina na taliansky spôsob

Počas horúčav dobre padne, ak je k mäsu k dispozícii okrem pečiva aj nejaká ľahšia príloha. Na to je ako stvorený táto talianska grilovaná zelenina.

recepty na grilovanie, TOP 5: recepty na grilovanie pre mäsožravcov aj vegetariánov

Ingrediencie:

  • 2 cukety
  • 200 gramov cherry paradajok
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 8 šampiňónov
  • olivový olej na pokvapkanie (ideálny je v spreji)
  • soľ, korenie podľa chuti (bazalka, oregáno)
  • strúhaný parmezán na posypanie

Postup:

Zeleninu očistíme a pokrájame, mrkvu aj cibuľu narežeme na kolieska. Vložíme do misy, v ktorej zmes premiešame s olejom, soľou a bylinkami. Uložíme na grilovaciu tácku (alebo na plech) a grilujeme do mäkka. Pri pečení pečieme cca 20 minút na 180 °. Podávame samostatne alebo so strúhaným parmezánom. Dobrú chuť!

Ak máš rada grilovanú zeleninu, nenechaj si ujsť ani tento recept.

Grilovaná kukurica oživí každé párty menu

Tento recept oceníš najmä koncom leta, keď je už sezóna kukurice v plnom prúde. Klasika je varená kukurica s maslom a soľou – no skúsila si ju už niekedy ugrilovať?

Ingrediencie:

  • 4 klásky kukurice
  • 4 plátky schwarzwaldskej šunky (alebo slaniny)
  • 20 g masla
  • oregáno
  • soľ

Postup:

V miske si rozpustíme maslo, pridáme doň soľ a oregáno. Zmesou potrieme kukurice, ktoré potom zabalíme do schwarzwaldskej šunky. Ak zvolíte slaninu, nemusíte kukuricu potierať maslom, pretože slanina pustí dosť tuku pri grilovaní.

Grilované kuracie prsia v medovej marináde

Kombinácia sladkej a slanej chuti ide do popredia – dôkazom je napríklad slaný karamel. Vyskúšaj lahodné spojenie medu a mäsa a už nebudeš chcieť iné!

Ingrediencie:

  • 600 g kuracích pŕs (možné použiť aj krídelká alebo iné mäso)
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice kokosového oleja (je možné nahradiť olivovým)
  • 1 malá lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžica sezamových semienok
  • Štipka škorice

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a pridáme naporciované kuracie prsia. Necháme aspoň 6 hodín odležať v chladničke a grilujeme.

Ďalšiu inšpiráciu na chutné letné recepty nájdeš tu.

A ktoré sú tvoje obľúbené recepty na grilovanie? Budeme radi, ak sa s nami podelíš v komentároch.

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať