Úvod » Blog » Fit recepty » Tipy na rýchly obed: ako využiť obsah špajze na maximum?

Tipy na rýchly obed: ako využiť obsah špajze na maximum?

Erika Zajacová
rýchly obed

Kto povedal, že na to, aby si varila zdravo a chutne, musíš chodiť každý deň do obchodu? Prečítaj si naše tipy na rýchly obed a zisti, ako vyčarovať chutné jedlo aj z takmer prázdnej chladničky. Predstavujeme ti naše nápady na recepty typu „čo dom dal“.

Grilovaná zeleninka zachráni každý rýchly obed

Na nákup sa teraz nechodí každý deň, a tak je prirodzené, že sa snažíme zásobiť potravinami dopredu. Lenže čo so zeleninou? Nechceš ju vyhodiť, no „najlepšie dni“ už má za sebou? Vezmi zvyšky, pridaj trochu olivového oleja, soľ, korenie, slnečnicové semienka a ugriluj ju či upeč.rýchly obed, Tipy na rýchly obed: ako využiť obsah špajze na maximum?

Získaš jedlo, ktoré je jednoduché na prípravu a veľmi chutné. Farebné spojenie zeleniny, ktorá telo priam nabije vitamínmi a minerálmi podpor quinoou: uvidíš, že tejto ľahkej lahôdky jednoducho nebudeš mať dosť.

Autor receptu: Ing. Veronika Gandhi

Ingrediencie:

  • 1 žltá kápia,
  • 1 zelená kápia,
  • 1 malá cuketa,
  • 1/2 sladkého uvareného zemiaka,
  • 2 paradajky,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 1 ČL pretlačeného cesnaku,
  • 2 PL slnečnicových semienok,
  • soľ, bazalka a petržlenová vňať na dochutenie

Postup:

1. Zeleninu nakrájame na malé kocky či pásiky, polejeme zmiešaným olejom s cesnakom, soľou a bylinkami

2. V predhriatej rúre pečieme pri 200 °C 20 – 30 minút.

3. Naplníme šálku do 2/3 uvarenou quinoou a servírujeme.

Rýchly obed z ničoho? Rizoto nikdy nesklame

Klasika ešte z čias našich mám: rizoto „čo dom dal“. S trochou fantázie a inovatívneho prístupu môžeš aj z ničoho vyčariť naozaj chutné a výživné jedlo. Rizoto (nech už použiješ čokoľvek) bude chutnejšie, ak pred dusením najprv na oleji opražíš cibuľku aj zeleninu. Použiť môžeš naozaj všetko, čo doma nájdeš. Mrkva, zeler, petržlen či zmes mrazenej zeleniny sa postarajú o dostatok vitamínov a minerálov.

Vždy mysli na to, aby si v rizote mala aj nejaký zdroj bielkovín. Samozrejme, najjednoduchšie je použiť mäso, no ak ho nemáš, poslúži aj konzerva fazule či cíceru, červená šošovica alebo tofu.rýchly obed, Tipy na rýchly obed: ako využiť obsah špajze na maximum?

Pohrať sa môžeš aj s hlavnou ingredienciou – ryžou. Neboj sa nahradiť časť ryže inou obilninou – napríklad bulgurom či pohánkou, a naozaj domíňaj aj posledné zásoby.

Na záver môžeš na zjemnenie zamiešať v rizote kúsok masla alebo krémového syru. Tadá!

Ako inšpirácia, ti môže poslúžiť náš recept na pohánkové rizoto s cuketou a mrkvou.

Zeleninové fašírky, ktorými nepohrdnú ani mäsožravci

Čo na obed, keď sa minuli posledné zásoby mäsa? V chladničke či mrazničke má každá z nás aspoň trochu zeleniny. Lenže čo robiť, ak ostatní členovia rodiny zelenine zrovna neholdujú? Skús ju schovať do fašírok!

Ingrediencie:

  • 100 gramov surovej brokolice (môžeš použiť aj mrazenú)
  • 150 gramov mrazenej kukurice
  • 100 gramov červenej papriky
  • 1 hrsť jarnej cibuľky (môžeš použiť napríklad aj červenú alebo klasickú cibuľu)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť čerstvého koriandru (môžeš použiť sušený)
  • 40 gramov hladkej špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • Štipka soli a čierneho koreniarýchly obed, Tipy na rýchly obed: ako využiť obsah špajze na maximum?

Nič ti nechýba, že by si ich rada skúsila? Kompletný postup nájdeš v tomto článku. Dobrú chuť!

Rýchly obed zachránia cestoviny na tisíc spôsobov

Stavíme sa, že nejaké cestoviny sa nájdu v každej špajzi! Je iba na tebe, či sa rozhodneš pre sladkú alebo slanú variantu.

So slanou ti pomôžu zvyšky zeleniny, syr, vajíčka a prípadne smotana. Nezabúdaj na zapečené cestoviny, do ktorých, podobne ako do rizota, môžeš schovať všetky zvyšky. A s trochou citu pre vychutnanie jedál môžu byť tvoje zapekané cestoviny vždy iné, no vždy nutrične bohaté a brušku lahodiace (lebo, čo si budeme klamať, zapekané cestoviny väčšinou nie sú veľmi „oku lahodiace“?).

Ak máš radšej chuť na cestoviny na sladko, máme skvelý recept v podobe makových rezancov s poriadnou dávkou bielkovín! A že doma nemáš mak? Pomôže aj tvaroh, jogurt, prípadne proteínový prášok, ktorým môžeš cestoviny poprášiť namiesto cukru.

Mleté orechy dodajú tie správne tuky, ktoré ťa spolu s bielkovinami a sacharidmi zasýtia ešte o niečo dlhšie. Plnohodnotné a nutrične bohaté jedlo je na svete!

Nebojme sa cestovín – a žiadneho jedla. Bojme sa toho, že nebudeme aktívne – pretože ničnerobenie je pre naše zdravie oveľa horšie, než tanier cestovín.

Z čoho najradšej v kuchyni čaruješ ty?

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať