Úvod » Blog » Fit recepty » Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

maria grossova
šampiňónová omáčka s ryžou

Šampiňóny sú obľúbené huby na prípravu rôznych jedál. V tejto omáčke chutia skvele a chuť obzvláštnia kešu oriešky. Šampiňónová omáčka spolu s basmati alebo jasmínovou ryžou tvoria skvelé kombo, ktoré si môžeš vychutnať ako zdravý obed alebo večeru.

Šampiňónová omáčka skrýva viac benefitov, než čakáš

Šampiňónová omáčka obsahuje vďaka týmto hubám veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje trávenie. Obsahujú vitamín B, ktorý podporuje metabolizmus a činnosť nervových buniek. Zaujímavou látkou v šampiňónoch je ergothioneín, ktorý má nielen silný antioxidačný účinok, ale veľmi účinne chráni kožu pred UV žiarením. Okrem toho, že chránia pokožku pred UV žiarením, podporujú aj spaľovanie tukov.

šampiňónová omáčka, Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Šampiňóny sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia zvýšenou hladinou cholesterolu,  cukrovkou, poruchou imunity, obezitou alebo atopickým ekzémom.

Kešu oriešky dodajú šampiňónovej omáčke fit šmrnc

V kešu orieškoch nájdeme tuk, bielkoviny, sacharidy, vodu, železo, fosfor, zinok, meď, mangán i kyselinu listovú. Sú bohaté aj na vitamín C.  Ďalšími prospešnými vlastnosťami sú ich antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že sú dobré proti nachladnutiu alebo bakteriálnym infekciám.

Poskytujú pomoc pri metabolických poruchách, pretože normalizujú hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Navyše, sú dobré pre posilnenie nervového systému.​

šampiňónová omáčka, Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Ale pozor – majú vysoký obsah kalórií! Preto by si mala byť opatrná s ich spotrebou: pridať zopár kúskov k omáčke je v poriadku, no každodenné zobkanie misky orechov sa môže neželane podpísať na hmotnosti.

Basmati ryža: je lepšia ako obyčajná?

V čom je basmati ryža lepšia ako obyčajná?

Basmati ryža je bezlepková a má nízky obsah tuku. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, kyselinu listovú, veľmi nízke množstvo sodíka a žiaden cholesterol. Energia z basmati ryže sa uvoľňuje pomalšie, a preto nemá taký rýchly vplyv na hladinu cukru v krvi.

šampiňónová omáčka, Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Príprava basmati ryže: ako na to?

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky basmati ryže
  • 3 hrnčeky vody
  • štipku soli

Postup:

  1. Ryžu v miske dôkladne prepláchneme vodou, až kým zlievaná voda nie je číra.
  2. Potom ryžu zaleje čistou vodou a necháme 20-30 min odpočívať.
  3. Medzitým si v hrnci privedieme k varu 3 šálky osolenej vody a odcedenú ryžu dáme do nej.
  4. Keď sa ryža začne variť, plameň zmiernime na minimum, ryžu zakryjeme a varíme 5 min.
  5. Potom plameň vypneme a necháme pod pokrývkou ďalších 15 min.
  6. Potom skontrolujeme či je ryža mäkká, ak áno preložíme ju aby sa viac nevarila.

Ak máš rada šampiňóny, tak skús napríklad náš zapekaný karfiol s hubami.

Autor receptu: fit_desserts

Šampiňónová omáčka: výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 400 kcal

Sacharidy: 17 gramov

Bielkoviny: 12 gramov

Tuky: 31 gramov

Vláknina: 2 gramov

šampiňónová omáčka, Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Šampiňónová omáčka s kešu a basmati ryžou

Vytlačiť
Počet porcií: 2 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 5 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 cuketa
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka čierneho korenia
  • himaljská soľ
  • 1 čl sójovej omáčky
  • 3 PL repkového oleja
  • 2 - 3 čl majoránky
  • 100 g kešu orieškov
  • 100 ml smotany

Postup prípravy

  1. Kešu oriešky namočíme na 3 hodiny do studenej vody.
  2. Na panvicu (najlepšie wok alebo hrniec) rozpáliť repkový olej.
  3. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatista, potom pridáme nasekaný cesnak a chvíľu restujeme.
  4. Pridáme cuketu a restujeme do sklovita.
  5. Časť zmesy odoberieme do mixéra, pridáme zliate a prepláchnué kešu oriešky, smotanu a rozmixujeme na kašu.
  6. Do hrnca s cibuľou pridáme nakrájané šampiňóny a smažíme kým sa chute neprepoja.
  7. Na záver primiešame kešu omáčku, majoránku, sójovú omáčku, soľ, čierne korenie a necháme chvíľu restovať.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať