Úvod » Blog » Fit recepty » Slané pečivo na oslavu ? Určite Foccacia! Dostane ťa chuťou talianskej kuchyne

Slané pečivo na oslavu ? Určite Foccacia! Dostane ťa chuťou talianskej kuchyne

maria grossova
slané pečivo na oslavu foccacia

Slané pečivo na oslavu nemôže chýbať. Skvelým riešením je foccacia, ktorá sa dá pripraviť na veľa spôsobov, a tak si každý nájde kúsok alebo skôr kúsky, na ktorých si pochutná. Okrem toho, že už v príprave a pri pečení môžeš experimentovať a skúšať spájať chute, aj podávanie môže byť pestré.

Focaccia – slané pečivo, ktoré chutí ako talianska kuchyňa

Foccaciu si môžeš pripraviť napríklad s rozmarínom a soľou alebo so sušenými či čerstvými paradajkami, s olivami alebo s čímkoľvek, čo máš rada. Hodí sa okrem osláv a párty aj na výlety namiesto chleba. Môžeš ju podávať len tak, ako chutné čerstvé pečivo, alebo nakrájať na kocky a natrieť obľúbenou pomazánkou či namáčať si ju dipu.

Tiež sa hodí ako pečivo ku polievke, alebo ak ti nejakým nedopatrením zoschne (čo sa asi nestane, keďže je chuťovo výborná a zmizne z plechu/ taniera ani nebudeš vedieť ako) tak ju môžeš použiť na krutóny. Okrem toho si ju môžeš pripraviť aj v sladkej verzii. Toľko možností a len jeden recept!

slané pečivo na oslavu, Slané pečivo na oslavu ? Určite Foccacia! Dostane ťa chuťou talianskej kuchyne

Foccacia –  čo je to?

Focaccia je talianska chlebová placka. Cesto pripomína naše posúchy alebo viac nakysnutú pizzu. V minulosti bola považovaná za chlieb chudobných. Dnes je obľúbenou pochúťkou v talianskych reštauráciách. Najlepšie chutí čerstvá, teplá a namáčaná v kvalitnom olivovom oleji.

Čím dochutiť foccaciu?

V talianskej kuchyni sa dochucuje najmä olivovým olejom, olivami, sušenými paradajkami, zemiakmi, cibuľkou či rozmarínom. No každá gazdinka si ju môže ozvláštniť podľa seba napríklad použitím syru alebo rôznych semiačok. Dokonca sa pripravuje aj na sladko. Posype sa cukrom alebo sa pridá med, hrozienka alebo čerstvé či mrazené ovocie.

Ak máš rada kysnuté pečivo na rôzne spôsoby, skús náš recept na Škoricové slimáky alebo  Celozrnné žemle. Keď si pochutnáš na faccacii, určite ti bude chutiť aj náš recept na Syrovú pizzu alebo Syrovo zeleninový wrap.

Ako sa foccacia servíruje?

Servírovanie tejto slanej pochúťky nemá žiadne presne určené pravidlá, čo je skvelé, pretože nemôžeš urobiť chybu. Či už ju narežeš na štvorce, obdĺžniky, trojuholníky alebo pokojne srdiečka a hviezdičky je úplne na tebe.

Môžeš ju dokonca rozrezať napolovicu a urobiť si z nej chutné sendviče.

Ostali ti zvyšky?

Foccacia by sa ideálne mala zjesť čo najčerstvejšia. Ak sa to ale nepodarí, zabaľ ich do mikroténových vreciek na chlieb alebo akéhokoľvek iného uzatvárateľného vrecúška. Môžeš tak skladovať pri izbovej teplote alebo tiež zmraziť, vďaka čomu ti vydrží omnoho dlhšie.

Ak ti ostali nakrájané kúsky, môžeš ich upiecť v rúre a pripravíš si tak chutné krutóny alebo si z nich pripraviť strúhanku, ktorá sa ti možno bude hodiť na prípravu ďalších pokrmov.

Je naozaj dôležité naučiť sa využívať zvyšky jedál, pretože sa tak výrazne znížia výdavky na jedlo, pomôže ti to trochu obmeniť často opakujúce sa jedlá v kuchyni a okrem toho sa vyhneš plytvaniu jedlom, čo je v súčasnosti veľkým environmentálnym problémom.

slané pečivo na oslavu, Slané pečivo na oslavu ? Určite Foccacia! Dostane ťa chuťou talianskej kuchyne

Autor receptu: haannkka

Slané pečivo na oslavu – foccacia : výživové hodnoty celého plechu základného cesta:

Energia: 1837 kcal

Sacharidy: 366 gramov

Bielkoviny: 59 gramov

Tuky: 15 gramov

Vláknina: 18 gramy

slané pečivo na oslavu, Slané pečivo na oslavu ? Určite Foccacia! Dostane ťa chuťou talianskej kuchyne

Foccacia

Vytlačiť
Počet porcií: 6 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.7/5
( 9 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml vlažnej vody
  • 21 g droždia
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • jalapeňo
  • rozmarín

Postup prípravy

  1. Dáme do misky múku, vodu, droždie, soľ a pomocou robota, alebo ručne, hnietime asi 10 minút.
  2. Cesto posypeme trochou múky a dáme kysnúť na cca 90 minút (alebo kým nezdvojnásobí svoj objem).
  3. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku a vyťahujeme ho do placky.
  4. Placku prenesieme na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie.
  5. Do cesta urobíme prstom jamky a posypeme nasekanými jalapeňo, které do cesta jemne zatlačíme.
  6. Focacciu pokvapkáme olivovým olejom a posypeme rozmarínom.
  7. Pečieme na 225 °C cca 15 minút.

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať