Úvod » Blog » Zdravie » Špenát: TOP 6 vecí, čo o ňom (ne)vieš

Špenát: TOP 6 vecí, čo o ňom (ne)vieš

Viktória Janáčková

Asi sa zhodneme na tom, že špenát je jedna z tých potravín, ktoré človek buď miluje, alebo nenávidí. Nič to však nemení na tom, aké má špenát skvelé pozitívne účinky na náš organizmus. Či už ťa zaujímajú krásne vlasy alebo zdravé srdca, špenát sa o to postará.

V dnešnom článku si povieme, odkiaľ sa tu ten špenát vôbec vzal, aké účinné látky obsahuje, TOP 6 pozitívnych účinkov na naše telo a nakoniec ťa presvedčíme, že špenát sa dá do jedálnička zaradiť tak, aby ti chutil, a to pomocou našich úžasných receptov.

Tak poďme na to!

Špenát k nám pricestoval až z Ázie

Špenát je jednoročná rastlina, ktorú pestujeme pre jej jedlé listy, ktoré sa konzumujú čerstvé či zmrazené. Považujeme ho za zeleninu.

Predpokladá sa, že sa k nám dostal až zo strednej Ázie, v 7. storočí sa pestoval aj v Číne a až v 14. storočí sa dostal do Európy. Samotný jeho názov špenátu je však odvodený zo Španielska. (1)

Špenát je vitamínová bomba

V špenáte je uložených obrovské množstvo vitamínov a iných účinných látok.  Nájdeš v ňom napríklad (1, 2, 3, 4, 5, 6):

  • karotén je látka dôležitá pre syntézu vitamínu A,
  • železo je kľúčové pre zdravie krvi, rast a vývoj, imunitu a dokáže podporiť športový výkon,
  • vitamín C, ktorý je známy najmä pozitívnym vplyvom na imunitu, na stará sa aj o tvoju pokožku, zuby či červené krvinky,
  • draslík zabezpečuje správne fungovanie svalov či prenos nervového vzruchu,
  • kyselina listová by mala zaujímať (nielen) tehotné ženy,
  • vitamín K pre zdravú krv a kosti,
  • luteín je dôležitou látkou pre zdravie očí,
  • kaempferol má protizápalové a protirakovinové účinky,
  • dusičnany majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém
  • kvercetín s protizápalovými účinkami zabezpečuje (okrem iného) zdravé srdce,
  • zeaxantín pomáha luteínu so zdravými očami.

Často sa udáva aj vápnik, no ten spojením s kyselinou šťaveľovou vytvára šťavelan vápenatý, čím sa vápnik stáva nedostupným pre naše telo. (1)

Okrem toho je špenát, rovnako ako každá zelenina, zdrojom vlákniny. O nej sa viac dočítaš tu:

TOP 6 pozitívnych účinkov špenátu

Na začiatok je nutné poznamenať, že sme vytiahli len to najdôležitejšie a najzaujímavejšie o špenáte, no tých pozitívnych účinkov je omnoho viac ako len šesť.

1. Postará sa o zdravé oči

Ako už sme písali vyššie, špenát obsahuje dve kľúčové látky potrebné pre zdravé oči: luteín a zeaxantín.

Tieto dve látky sa nachádzajú v časti oka, kde je svetlo zaostrené na šošovku. Luteín a zeaxantín poskytujú ochranu pred poškodením tejto časti oka spôsobeným svetlom. V oku pôsobia tiež ako antioxidanty. Niektoré tiež štúdie ukázali, že v koži pôsobia ako ochrana pred UV žiarením. (5, 7)

2. Zabezpečí zdravé srdce

O zdravé srdce sa špenát postará (nielen) skrz tieto látky:

Železo

Železo – je súčasťou hemoglobínu, krvného farbiva, kde zabezpečuje transport kyslíka do každej bunky v tele.

Kyselina listová

Kyselina listová –  potrebná pre tvorbu červených krviniek.

Dusičnany

Dusičnany – znižujú krvný tlak, zefektívňujú využitie kyslíka počas fyzickej aktivity a zníženie rizika infarktu a aterosklerózy (3).

Kvercentín

Kvercentín – regulovanie krvného tlaku a prevencia ochorení kardiovaskulárneho systému (4, 8).

3. Špenát je skvelým bojovník proti oxidačnému stresu

Špenát je bohatý na antioxidanty, čo sú prospešné látky bojujúce proti nebezpečným voľným radikálom, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri metabolizme.

4. So špenátom tvoje trávenie už nebude trápenie

Špenát obsahuje veľmi dôležitú vlákninu, ktorá má skvelé účinky (nielen) na naše trávenie. O vláknine by si toho určite mala vedieť viac, preto klikaj na tieto články:

5. Krásne a zdravé vlasy

Pri krásnych vlasoch zohráva najdôležitejšiu úlohu práve vitamín A.

6. Špenát posilní tvoju imunitu

Vitamín A, C a B (kyselina listová) či železo sú všetko dôležité látky pre tvoj imunitný systém. Pridaj k tomu zlepšenie zdravia črevného prostredia vďaka vláknine a choroba ťa skolí veľmi ťažko.

Ako zaradiť špenát do svojho jedálnička?

Povedzme si to na rovinu, špenát svojou chuťou mnohých neočaril. My tu pre teba máme našťastie naše obľúbené recepty so špenátom, ktoré ti odporúča celý Fitlavia tím:

Raňajky so špenátom nasladko či naslano:

Chutný špenátový obed:

Olovrant či desiata:

špenát, Špenát: TOP 6 vecí, čo o ňom (ne)vieš

Image by Freepik

ZDROJE:

  1. Spinach. Spinach – an overview | ScienceDirect Topics. (n.d.). Retrieved November 7, 2022, from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/spinach
  2. Imran M;Salehi B;Sharifi-Rad J;Aslam Gondal T;Saeed F;Imran A;Shahbaz M;Tsouh Fokou PV;Umair Arshad M;Khan H;Guerreiro SG;Martins N;Estevinho LM;, M. (2019). Kaempferol: A key emphasis to its anticancer potential. Molecules (Basel, Switzerland). Retrieved November 8, 2022, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
  3. Hlobilová, V. (2013). Dusitany a dusičnany ve stravě – jejich negativa a pozitiva. Masaryk university. Retrieved November 8, 2022, from https://is.muni.cz/th/qhh7z/Dusitany_a_dusicnany_ve_strave_-_jejich_pozitiva_a_negativa.pdf
  4. Marunaka Y;Marunaka R;Sun H;Yamamoto T;Kanamura N;Inui T;Taruno A; (2017). Actions of quercetin, a polyphenol, on blood pressure. Molecules (Basel, Switzerland). Retrieved November 8, 2022, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28146071/
  5. RA;, K. N. I. L. J. T. B. (n.d.). Biologic mechanisms of the protective role of lutein and zeaxanthin in the eye. Annual review of nutrition. Retrieved November 8, 2022, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12626691/
  6. Li, Y., Yao, J., Han, C., Yang, J., Chaudhry, M. T., Wang, S., Liu, H., & Yin, Y. (2016, March 15). Quercetin, inflammation and immunity. Nutrients. Retrieved November 8, 2022, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/
  7. Roberts, R. L., Green, J., & Lewis, B. (2009, January 22). Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clinics in Dermatology. Retrieved November 8, 2022, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X08000126
  8. A;, B. A. W. H. G. R. B. (n.d.). Health effects of quercetin: From antioxidant to nutraceutical. European journal of pharmacology. Retrieved November 8, 2022, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18417116/

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať