Úvod » Blog » Zdravie » Svieži jahodový koláč – sladká bodka za letom

Svieži jahodový koláč – sladká bodka za letom

maria grossova
jahodový koláč

Jahodový koláč sa stane tvojim obľúbeným koláčom, aj keď leto a jahodová sezóna končí. Preto si radšej jahody daj zamraziť, pretože potom, čo tento koláč vyskúšaš, nebudeš ho chcieť piecť len v lete, ale počas každého ročného obdobia.

Jahodový koláč

Prečo si jahodový koláč pripraviť? Aké sú účinky jahôd na telo? Majú vysoký obsah ovocných kyselín, ktoré dezinfikujú tráviaci systém. Majú červenú farbu vďaka rastlinnému pigmentu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Jahody majú skvelý účinok aj na pleť. Chránia nervové bunky (jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 – 12 hodín). Posilňujú kosti, chránia zubnú sklovinu a obmedzujú tvorbu kazov.

Zaujímavosti o jahodách

8 jahôd obsahuje viac vitamínu C ako jeden pomaranč. Obsahujú o polovicu menej cukrov ako jablko. Iba tretinu kalórií ako banán a dva krát viac vlákniny ako hrozno. Poteší ťa aj to, že jahody obsahujú iba 6 – 9 % cukrov a preto s týmto chutným ovocím môžeš byť „kamarátka“ aj počas chudnutia a diabetici si na nich môžu bez strachu pochutnávať.

Mrkva – súčasť jahodového koláča

V tomto jahodovom koláči nájdeš aj viac ako pol kila mrkvy. Je to jeho ďalšia pridaná hodnota. O mrkve je známe, že je dobrá na oči a to vďaka beta karoténu, ktorý sa v pečeni premieňa na vitamín A. Vláknina v mrkve zrýchľuje trávenie a tiež vyvoláva pocit sýtosti, preto je vhodná aj pre tých čo chcú zhodiť nejaké kilo. Mrkva detoxikuje pečeň, čo je jeden z ďalších dôvodov prečo ju zaradiť do svojho jedálnička. Zlepšuje imunitu a podporuje zdravie zubov a ďasien. Vďaka mrkve budeš mať zdravú a žiariacu pokožku. Vysoký podiel beta karoténu v mrkve sa správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením a tak spomaľuje starnutie buniek.

Tento koláč jednoznčne stojí za vyskúšanie, určite neoľutuješ!

Ešte viac receptov na chutné a výživné jedlá nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK. 

Recept na svieži jahodový koláč: výživové hodnoty na 1 porciu:

  • Energia: 470 kcal
  • Sacharidy: 20 gramov
  • Bielkoviny:  19 gramov
  • Tuky: 35 gramov
  • Vláknina: 12 gramy

Autor receptu: jsemlowcarb

jahodový koláč, Svieži jahodový koláč – sladká bodka za letom

Svieži jahodový koláč

Vytlačiť
Počet porcií: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • Korpus:⠀
  • 600 g mrkvy⠀
  • 2 jablká
  • 4 vajíčka⠀
  • 170 g mandlí⠀
  • 120 g kokosovej múky⠀
  • 4 PL kokosového oleja⠀
  • 1 PL kakaa⠀
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 3 PL ceylonskej škorice⠀⠀
  • Krém:⠀
  • 2 tučné tvarohy vo vaničke⠀
  • 1 33% smotana⠀
  • 3 PL gréckeho jogurtu⠀
  • Navrch:⠀
  • jahody⠀
  • kešu orechy⠀

Postup prípravy

  1. Surovú mrkvu a jablká nastrúhame na strúhadle.
  2. Kokosový olej si rozohrejeme a pridáme ho do misky.
  3. Mandle si rozmixujeme na mandľovú múku a pridáme do misky spoločne s ostatnými ingredienciami.
  4. Cesto poriadne premiešame. Následne dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečieme na 180 stupňov, cca 20 – 25 minút.
  6. Po upečení necháme vychladnúť.⠀
  7. Smotanu vyšľaháme dotuha.
  8. Primiešame dva tvarohy a grécky jogurt.
  9. Zmesou potrieme korpus.⠀
  10. Navrch dáme čerstvé jahody nakrájané na plátky a posypeme kešu orieškami rozmixovanými najemno.⠀
  11. Koláč dáme do chladničky a necháme stuhnúť.

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať