Tortila recept s cícerom je jednoduchý recept, ku ktorému ti stačí len pár ingrediencií a výborný fit obed alebo večeru máš hotovú do pár minút.
Čo je tortila?
Na tortile si ľudia pochutnávali už veľmi dávno. Je to také tenká placka najčastejšie zo pšeničnej alebo kukuričnej múky (ty si ju dnes vieš pripraviť aj vo fit verzii zo zdravších múk). Aby sme ale boli presnejší – je to druh tenkého chleba pôvodom v Španielsku, kde je spravila vyrobená zo zemiakového cesta. Neodmysliteľná je pre arabskú kuchyňu, ktorý na výrobu tortíl používajú cícer a taktiež ju obľubuje Južná Amerika.
Tortilu môžeš dať ako prílohu ku niektorým jedlám, alebo ju naplniť rôznymi dobrotami ako je mäso, syr, zelenina alebo jednoducho klasická praženica, a tak z nej urobiť hlavné jedlo.
Tortila si našla priaznivcov po celom svete a rovnako sa udomácnila aj na Slovensku. Nájdeš ju už vo všetkých potravinových reťazcoch, no vždy je lepšie pripraviť si ju doma, čím budeš mať pod kontrolou, aké suroviny v tortille budú a taktiež to môže byť šetrnejšie pre tvoju peňaženku.
Domáca tortila recept
Domácu tortilu si vieš jednoducho pripraviť doma zo základných ingrediencií.
Ingrediencie na tortilu:
- 150 g hladkej celozrnnej múky
- 100 ml teplej vody
- štipka soli
- 1 a 1/2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL prášku do pečiva
Postup tortily:
- Všetky sypké suroviny spolu zmiešame, pridáme olej a postupne vodu kým nevymiesime nelepivé cesto.
- Cesto necháme 20 min odpočívať a potom ho rozdelíme na 4 rovnaké guľky, z ktorých vyvaľkáme tenké placky.
- Placky dáme na rozohriatu panvicu (ak je kvalitná netreba ani žiadny olej) a z každej strany opečieme cca 1 min.
Cícer v tortile? Rozhodne áno!
Cícer je veľmi obľúbený v krajinách Blízkeho východu, kde je vo veľkom množstve pestovaný a konzumovaný. Najlepšie na ňom je, že sa dá veľmi ľahko skombinovať s mnohými chuťami a tak ho môžeš využiť v sladkých či slaných receptoch a to dokonca na pečenie koláčov!
Tvoju pozornosť si zaslúži aj v prípade, že si vegetarián, pretože môže slúžiť ako skvelý zdroj bielkovín.
Pýšiť sa môže vysokým obsahom vitamínov a minerálov a taktiež veľmi dôležitej vlákniny, ktoré zabezpečujú obrovské množstvo zdravotných benefitov, napríklad zlepšenie tráviacej sústavy ale taktiež pomáha regulovať hmotnosť.
O vláknine si nezabudni prečítať aj naše staršie články, pretože si skutočne zaslúži tvoju pozornosť, a preto klikni sem a potom aj sem.
Je ľahko stráviteľný, no pritom nenafukuje. Je plný antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je výborným zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok.
Okrem toho pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka už spomínaným antioxidantom znižuje riziko vzniku rôznych chorôb vrátane cukrovky, rakoviny a kardiovaskúlárnych ochorení, prospieva pre zdravý mozog a nakoniec môže slúžiť ako prevencia nedostatku železa.
Ak chceš zaradiť cícer do svojho jedálnička aj v inej forme skús cícerovú pomazánku s názvom Hummus.
Autor receptu: rozet.ka
Tortila recept : výživové hodnoty na jednu porciu:
Energia: 707 kcal
Sacharidy: 102 gramov
Bielkoviny: 37 gramov
Tuky: 16 gramov
Vláknina: 15 gramy
Ingrediencie
- 2 tortily
- 1 väčšia jarná cibuľka
- 2 paradajky
- 1/2 plechovky cíceru
- soľ, čierne korenie
- syr
Postup prípravy
- Cibuľu a paradajky nakrájame na malé kúsky, cícer vidličkou rozpučíme a všetko spolu zmiešame.
- Zmes osolíme, okoreníme.
- Na panvicu si dáme jednu tortilu, na ňu cícerovú zmes, posypeme syrom a položíme druhú tortillu.
- Panvicu zakryjeme napr. alobalom a cca na 15 minút ju vložíme do rúry nech sa naplnená tortila prehreje.