Úvod » Blog » Fit recepty » Vegánsky koláč – ten najchutnejší z najchutnejších

Vegánsky koláč – ten najchutnejší z najchutnejších

maria grossova
vegánsky koláč

Recept na koláč bez vajec, mlieka aj smotany. Každý aj ten najtradičnejší recept sa dá pretvoriť na vegánsky spôsob. Taký je aj náš vegánsky koláč. Vajcia nahradili chia semienka, kravské mlieko môže nahradiť rastlinné, alebo ako v našom recepte voda, a dokonca náš vegánsky koláč neobsahuje ani múku, ktorú sme nahradili pohánkovými vločkami a ryžovým proteínom a tak vznikla zdravá vegánska pochúťka.

Výhody vegánskej stravy

Výhody:

  • s vegánskou stravou schudneš
  • vegánska strava môže bojovať proti vysokému tlaku aj cukrovke
  • vegánska strava zlepšuje zdravie tráviaceho systému
  • vegánstvo chráni životné prostredie
  • vegánska strava je plná antioxidantov

Vegánsky koláč a jeho ingrediencie

Pohánkové vločky

Pohánkové vločky sú nabité bielkovinami, vlákninou a sú výborné na chudnutie. Určite patria do kuchyne, kde je zdravá strava na prvom mieste. Sú bezlepkové a sú výborné pre zdravie srdca. Pomáhajú chrániť pred diabetom a problémoch s trávením.

Kokosový olej

Má všestranné využitie. Nevyužíva sa len v kuchyni, ale aj v kozmetike pri starostlivosti o pleť a vlasy. Zabraňuje množeniu baktérií a je odolný voči vysokým teplotám. Kokosový olej je výborným zdrojom energie a obsahuje o niečo menej kalórií ako klasický tuk.

Chia semienka

Majú vysoký obsah bielkovín, vlákniny aj vápnika. Obsahujú srdcu prospešné omega 3 mastné kyseliny. Nájdeme v nich viac horčíka ako v mlieku, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia svalov.  Sú skvelým rastlinným zdrojom železa a tiež sú bohaté na antioxidanty.

Psyllium

Je rozpustná vláknina, ktorá sa získava zo šupiek semienok skorocelu indického. Rozpustná vláknina funguje v črevách ako špongia: nasaje do seba vodu z okolitého prostredia, čím zmäkčuje stolicu a uľahčuje vylučovanie.

Viac sa o vegánskej strave dozvieš na našom webe, v článkoch o vegánskych proteínoch alebo v článku o nedostatku vitamínu B12, ktorý často vo vegánskej strave chýba.

Ak ťa tento recept zaujal, skús aj ďalšie vegán recepty, na ktorých si pochutná úplne každý.

Autor receptu: rozet.ka

Vegánsky koláč: výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 217 kcal

Sacharidy: 25 gramov

Bielkoviny: 9 gramov

Tuky: 9 gramov

Vláknina: 6 gramov

vegánsky koláč, Vegánsky koláč – ten najchutnejší z najchutnejších

Vegánsky koláč

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • CESTO
  • 100 g pohankových vločiek
  • 100 ml vody
  • 1 veľké jablko (nastrúháné)
  • 2 PL kokosového oleja
  • 2 PL chia semienok
  • 2 PL psyllia
  • 2 PL ryžového proteinu
  • 2 ČL škorice
  • POLEVA
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • ovocie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a necháme chvíľu odstáť.
  2. Z cesta vytvarujeme placku a pečieme na 160°C cca 20 min.
  3. Kokosové mlieko necháme cez noc v ľadničke.
  4. Na druhý deň použijeme len tú hornú tuhú časť, ktorú vyšľaháme dohladka.
  5. Nanesieme na vychladnutú upečenú placku.
  6. Dozdobíme ovocím.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať