Úvod » Blog » Fit recepty » Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku

Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku

maria grossova
vianočné pečivo

Vianoce sa nezadržateľne blížia a ich neodmysliteľnou súčasťou sú vianočné koláče. V každom kúte Slovenska je množstvo rôznych zvykov a platí to aj pre pečenie a recepty. Ak si z ktoréhokoľvek kúta Slovenska, vyskúšaj tento recept na vianočné pečivo.

Túto kombináciu chutí si zamiluješ, či už si zo západu, z východu alebo zo stredu Slovenska. Okrem toho, že sú vynikajúce, klasické ingrediencie sú nahradené zdravšími a viac fit verziami.

Mandľová múka: ideálna na bezlepkové maškrty

Mandľová múka je obľúbená surovina bezlepkového pečenia. Na rozdiel od rôznych iných alternatív múky je mandľová múka vlhká a omnoho chutnejšia.

Je zdrojom zdravých tukov, ktoré tvoria viac než polovicu jej zloženia. Nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávanie. Zaujíma ťa vláknina viac? Klikaj na tieto články:

Ďalej je kvalitná mandľová múka super zdrojom bielkovín, ktoré potrebuješ pre správny rast, udržiavanie, regeneráciu a fungovanie svalov. Zároveň obsahuje nízky obsah sacharidov a tým pádom aj cukru. 

Vitamín E je jedným z najdôležitejších antioxidantov a mandľová múka sa môže pýšiť jeho vysokým obsahom. Antioxidanty pomáhajú telu bojovať s voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú zvýšenie rizika vzniku rôznych chorôb a aj tzv. oxidačný stres.

Obsahuje aj podstatne veľké množstvo horčíka, ktorý ti pomôže zbaviť sa stresu a únavy, no dokáže aj kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä cukrovkári a znižuje tiež vysoký krvný tlak.

Zdravie ti pomôže udržať aj mangán, meď, fosfor, zinok a vápnik, čo sú minerály, ktoré môžeš čerpať napríklad práve z mandľovej múky.

Mandle udržujú zdravé srdce, stabilnú hladinu cukru v krvi, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravé kosti a zuby, zlepšujú zdravie mozgu, udržujú zdravú pokožku.

vianočné pečivo, Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku

Domáca mandľová múka

Doma vyrobená mandľová múka, ktorú môžeš použiť do rôznych receptov nie len na vianočné pečivo ti ušetrí nemálo peňazí. Ako na to? Potrebuješ 1 a 1/2 šálky mandlí bez šupky. Vlož ich do mixéra a mixuj v 10 sekundových intervaloch. Po každých desiatich sekundách skontroluj či sú všetky mandle rozmixované na prah – múku.

Pozor! Nemixuj ich príliš dlho, aby ti nevzniklo mandľové maslo.

Xylitol známy aj ako brezový cukor má menej kalórií, no rovnakú sladivosť ako klasický cukor

Brezový cukor (xylitol) sa vyrába z brezovej šťavy. Má konzistenciu ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov, a to najmä to, že aj napriek sladivosti má málo kalórií a nízky glykemický index.

Bežne sa pridáva do žuvačiek bez cukru, cukríkov, sladkostí pre diabetikov…

Xylotil je rafinované sladidlo, takže neobsahuje žiadne vitamíny, minerálny a ani bielkoviny.

Aké sú výhody brezového cukru? 

  • nízky glykemický index.
  • menej kalórií.
  • nezvyšuje hladinu priameho cukru v krvi.
  • neobsahuje fruktózu.
  • neprekysľuje organizmus.
  • pozitívne ovplyvňuje trávenie.
  • neprispieva k vytváraniu zubného kazu.
  • je relevantnou náhradou za klasický cukor.

V prípade, že budeš pociťovať problémy s trávením, zníž denné konzumované množstvo tejto náhrady cukru. V nadmernom množstve ti môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie alebo hnačku. Brezový cukor je úplne bezpečný, pokiaľ to s ním nebudeš moc preháňať.

V prípade, ak ešte stále nemáš všetky darčeky, pozri si naše tipy na fit vianočné darčeky.vianočné pečivo, Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku

Autor receptu: denik_z_domaci_kuchyne

Vianočné pečivo: výživové hodnoty na 1 dávku:

Energia: 1215 kcal

Sacharidy: 64 gramov

Bielkoviny: 33 gramov

Tuky: 68 gramov

Vláknina: 12 gramov

vianočné pečivo, Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku

Vianočné pečivo

Vytlačiť
Počet porcií: 5 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 3 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 140 g xylitolu
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 PL mlieka
  • 2 žĺtky
  • vanilkový lusk či extrakt
  • Krém:
  • 150 g arašidového masla - slaný karamel
  • 50 g klasického masla
  • 40 g mletých orechov

Postup prípravy

  1. Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme aspon na dve hodiny oddýchnuť v chladničke.
  2. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
  3. Pečieme kým okraje cesta nezačnú mať zlatistú farbu (cca 15 min na 180°C)
  4. Zatiaľ si pripravíme krém, tak že zmiešame všetky ingrediencie na krém a necháme 10 min v chladničke odpočívať.
  5. Na vychladnuté krúžky dáme krém na ktorý dáme ďalší krúžok.
  6. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Zdroj: www.zdravopedia.sk, www.nasezdravie.sk

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať