Úvod » Blog » Fit recepty » Zapekané cestoviny – vynikajúce a fit!

Zapekané cestoviny – vynikajúce a fit!

maria grossova
zapekané cestoviny

Tento recept na zapekané cestoviny ti ukáže, že jesť zdravo a fit sa dá veľmi jednoducho. Stačí, ak zvolíš správne ingrediencie. V našom prípade sú v hlavnej úlohe špaldové cestoviny a cuketa.

Zapekané cestoviny

Prečo si vybrať špaldové cestoviny namiesto cestovín zo pšeničnej múky? Prvým dôvodom je, že sú zdravšou alternatívou. Obsahujú viac výživných látok, minerálov, vlákniny a majú nižší glykemický index. Špalda obsahuje viac minerálnych látok, vitamínov skupiny B a je lepšie stráviteľná ako bežné pšeničné cestoviny. Špaldové cestoviny majú vačší obsah bielkovín. Majú podstatne nižší obsah jednoduchých cukrov ako pšeničné cestoviny a  sú vhodné aj pri diéte. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E, pričom obsahujú aj vzácne minerálne látky ako fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok, selén, meď, železo. Špalda podporuje trávenie a  prečisťuje črevá, čím stimuluje imunitný systém. Ešte stále to nie je dosť výhod pre špaldové cestoviny? Ak máš doma pšeničné cestoviny rýchlo ich vymeň za špaldové.

Cuketa

Hlavnou súčasťou zapekaných cestovín je cuketa. Cuketa má málo kalórií a veľa živín. Cuketa zbavuje telo zápalu, zlepšuje trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou. Udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby.

Ako vybrať vhodnú cuketu?

TIP: Vieš, ako si vybrať v obchode tú správnu cuketu? Šupka dobrej a čerstvej cukety by mala byť pevná a lesklá, bez akýchkoľvek mäkkých miest čí farebných škvŕn. V šupke mladej cukety sa nachádza množstvo živín, vitamínov aj minerálov. Preto mladú cuketku, ktorá ešte nemá jadierka, môžeš pripravovať k pokrmu aj so šupkou, samozrejme dobre umytou.

Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.

Tento recept je z našej knihy Zdravo jem, aj šetriť viem

Autor receptu: Ing. Veronika Gandi

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 723 kcal

Sacharidy: 82 gramov

Bielkoviny: 34 gramy

Tuky: 27 gramov

zapekané cestoviny, Zapekané cestoviny – vynikajúce a fit!

Zapekané cestoviny

Vytlačiť
Počet porcií: 5 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 1 - 2 väčšie cukety
  • 2 väčšie cibule
  • 200 g šunky s vysokým podielom mäsa
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 250 ml smotany na varenie/šľahanie
  • olivový olej na orestovanie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie na dochutenie
  • 500 g špaldových/celozrnných cestovín
  • 200 g syra gouda, prípadne iný podľa chuti

Postup prípravy

  1. Na hrubom strúhadle si nastrúhame cuketu. Cibuľu si očistíme, nakrájame a orestujeme ju na olivovom oleji. Pridáme nastrúhanú a vyžmýkanú cuketu, soľ, mleté čierne korenie a podusíme spolu. Potom pridáme na ma- linké kocky nakrájanú kvalitnú šunku, prípadne šunkovú salámu. Necháme povariť, neskôr pridáme paradajkový pretlak, smotanu, necháme prevrieť všetko spolu a odstavíme z platničky. Vodu nepridávame!
  2. Medzitým si v osolenej vode uvaríme al dente špaldové alebo celozrnné cestoviny podľa chuti, ideálne špirálky.
  3. Väčšiu misu z jenského skla, resp. hlbší plech si vymas- tíme ideálne bravčovou masťou, prípadne olivovým olejom. Uvarené cestoviny vysypeme na spodok jenskej misy, plechu. Na cestoviny vylejeme hotovú uvarenú zmes a navrch nastrúhame na hrubom strúhadle syr. Môžeme k nemu pridať aj trochu nastrúhaného par- mezánu, ktorý jedlo ešte viac chuťovo doladí.
  4. Zakryjeme alobalom alebo vrchnákom od jenskej misy (ak máme) a pečieme cca 45 minút vo vyhriatej rúre na 200 °C. Potom cestoviny odokryjeme a pečieme, až kým sa nám syr nezapečie pekne dochrumkava, dohneda. Môžeme na chvíľu zapnúť aj funkciu grilu.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať