Úvod » Blog » Zdravá škorica: čo dokáže a prečo je cejlónska najlepšia?

Zdravá škorica: čo dokáže a prečo je cejlónska najlepšia?

Erika Zajacová
zdrava skorica

Je voňavá, chutná, zdravá a lacná. Škorica oprávnene patrí k najpoužívanejších koreninám sveta. Okrem podmanivej chuti si ťa získa aj početnými zdravotnými účinkami, ktoré poznali už v staroveku. Odhaduje sa, že pochádza z Číny, hojne ju používali aj v Egypte či starovekom Grécku.

Škorica je známa vďaka svojej výraznej vôni a chuti. Vďačí za ne vysokému obsahu bioaktívnych látok – napríklad fenolových zlúčenín, esenciálnych olejov, flavonoidov a niekoľkých ďalších antioxidačných látok.

Prečo je škorica zdravá? 

  • zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi (hypoglykemický efekt)
  • má antibakteriálne účinky
  • má protizápalové účinky
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje zrážanie krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi
  • má antioxidačné účinky
  • znižuje riziko vzniku rakoviny (napríklad hrubého čreva)
  • zabraňuje nadmernému zápachu z úst
  • podporuje trávenie (až polovicu jej hmotnosti tvorí vláknina)
  • zahreje
  • má antimykotické účinky
  • zlepšuje činnosť pečene

Škorica je jedným z najsilnejších antioxidantov

Medzi koreninami sa v množstve antioxidantov drží škorica na popredných priečkach. S celkovým obsahom 77 mol / 100 gramov ju predbehol iba klinček, mäta a nové korenie.

Najznámejším antioxidantom škorice je cinnamaldehyd, ktorá má okrem silných antioxidačných účinkov ešte jednu dôležitú vlastnosť: pôsobí na krvné doštičky a znižuje zrážanlivosť krvi.zdravá škorica, Zdravá škorica: čo dokáže a prečo je cejlónska najlepšia?

Škorica a chudnutie

Škorica patrí na poli chudnutia k známej „klasike“. Ako schudnúť so škoricou? Alebo skôr – dá sa schudnúť so škoricou?

Možno ťa sklameme, no jej hrejivé účinky nemajú za následok rapídne naštartovanie metabolizmu a zázračné chudnutie. Malý prínos bol v niekoľkých štúdiách pozorovaný, nešlo však o množstvo, ktoré by pri chudnutí urobilo rozdiel.

V súvislosti s chudnutím sa často spomína aj jej potenciál znížiť kalorický príjem počas dňa. Existujú teórie, podľa ktorých škorica vďaka veľkému obsahu vlákniny spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a podporuje sýtosť, dodnes však neboli dôveryhodne potvrdené.

Na chudnutie bude aj v roku 2020 najúčinnejší kalorický deficit, pestrá strava s dostatkom bielkovín a pohyb.

Zdravá škorica a cukrovka

Diabetes II. typu (prevažne získaný nezdravým životným štýlom) tvorí až 90 % prípadov tohto ochorenia. Predpokladá sa, že do roka 2030 sa na cukrovku bude liečiť viac ako pol miliardy ľudí.

Ide o poruchu regulácie hladiny cukru v krvi, kedy kvôli nedostatočnej citlivosti inzulínových receptorov (v prípade II. typu) je síce inzulínu dosť, ale bunky naň nedokážu reagovať. Výsledkom je častá hyperglykémia (zvýšená hladina cukru v krvi), ktorá môže byť sprevádzaná bolesťami hlavy, únavou, častým močením, smädom či rozmazaným videním.

Pýtaš sa – čo s tým má škorica? Podľa vedcov veľa. Škorica má hypoglykemický účinok – znižuje hladinu cukru v krvi – a to po jedle aj nalačno.

Zvyšuje alebo znižuje krvný tlak?

Často sa hovorí, že škorica zvyšuje krvný tlak a zrýchľuje aj srdcovú frekvenciu. Oveľa väčšiu vedeckú podporu však majú teórie o znižovaní krvného tlaku. Vplyv na srdcovú frekvenciu zatiaľ nebol jasne preukázaný.

Ktorá škorica je najlepšia?

Z viac ako 250 druhov škoricovníka sú dva druhy najčastejšie: cejlónsky (Cinnamon zeylanicum) a čínsky (Cinnamon cassia). Na našom trhu sa častejšie stretneš so škoricou cassia, ktorá je síce lacnejšia, no obsahuje viac kumarínu (vo vyšších dávkach je toxický).zdravá škorica, Zdravá škorica: čo dokáže a prečo je cejlónska najlepšia?

Ak miluješ škoricu aspoň tak ako my, odporúčame ti staviť na cejlónsku. Keď ju po prvý raz ovoniaš, klasickú škoricu už nebudeš chcieť cítiť ani jesť.

Cejlónska škorica je označovaná aj ako pravá či zdravá škorica

Cejlónska škorica sa dá len veľmi ťažko popísať. Je jemnejšia, no zároveň je jej chuť plná a intenzívna. Má o niečo bledšiu farbu než klasická škorica.

Ničí škorica kvôli obsahu toxínov pečeň?

Negatívne účinky škorice sú spájané s obsahom kumarínu a eugenolu. Vyššia koncentrácia týchto toxínov je v škorici Cassia. Túto klasickú škoricu prevažne konzumujeme doma, no bola použitá aj pri väčšine výskumov (takže až taká nebezpečná nebude ?).

Konzumácia 1,5 gramu škorice počas 3 mesiacov zlepšila výsledky pečeňových testov u pacientov so steatózou (stukovatením) pečeňe – a teda pri umiernenom príjme škorice ti kvôli toxínom nič nehrozí.

Kde všade sa dá využiť škorica?

Škorica patrí medzi korenie, ktoré aj z obyčajného jedla vyčaruje gurmánsky zážitok. Použiť ju môžeš do pečenia, skvele ochutí ovsenú kašu, tvaroh, jogurt aj smoothie. Ak rada experimentuješ, môžeš dať škorici šancu aj v slanej kuchyni – vo viacerých kultúrach ju využívajú napríklad pri príprave mäsa.

V zimnom období využiješ škoricu najmä ako súčasť čajov proti chrípke a prechladnutiu. Podľa tohto receptu si ho pripravíš rýchlo a jednoducho doma – a to zo surovín, ktoré máš bežne doma v špajzi.

Ak máš chuť na niečo chladené, v tomto článku nájdeš jednoduchý recept na osviežujúcu jablkovo-škoricovú limonádu.

Koľko škorice je bezpečné jesť?

Za bezpečnú a účinnú dávku sa považuje 1 – 6 gramov (pol až dve čajové lyžičky škorice), niektoré štúdie dokonca hovoria až o 14 gramoch.

A čo ty – ako si najradšej vychutnáš škoricu?

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať