Úvod » Blog » Fit recepty » Zdravé pečivo: jednoduchý recept na celozrnné žemle

Zdravé pečivo: jednoduchý recept na celozrnné žemle

maria grossova
zdravé pečivo

Aj ty si rada, keď vieš, čo ješ a keď vieš, čo tvoje potraviny obsahujú? Ak si odpovedala áno, určite vyskúšaj toto zdravé pečivo v podobe celozrnných žemlí.

Ich obrovská výhoda je, že si ich pripravíš sama a vieš aké ingrediencie použiješ. Ďalšou výhodou je, že sú veľmi sýte: jedna žemľa ťa zasýti, dodá porciu vlákniny, a keď ju obohatíš napríklad o šunku alebo mozzarellu, poslúži ako plnohodnotný snack alebo aj hlavné jedlo v dňoch, kedy naozaj nestíhaš variť.

Video, ako z cesta zapletieš žemľu na viac druhov, nájdeš tu.

zdravé pečivo, Zdravé pečivo: jednoduchý recept na celozrnné žemle

Zdravé pečivo zo špaldovej múky

Špaldová múka je múka zo špaldovej pšenice. Ľudia si ju obľúbili a zaradili ju do svojho zdravého jedálnička. Má vyšší obsah vlákniny, vďaka ktorej podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Špaldová múka je bohatá aj na bielkoviny, no obsahuje viac lepku, ako klasická biela múka. Najmä preto by sa jej mali vyhýbať ľudia trpiaci celiakiou, alergiou na pšenicu či neceliakálnou gluténovou senzitivitou.

So špaldou sa môžeš stretnúť aj v iných formách ako je múka, a to napríklad:

Špaldové zrno sa hodí do kaše aj do polievky

Celé zrná majú vo výžive ľudí veľký význam. Vláknina prítomná v obalových vrstvách špaldového zrna podporuje črevnú peristaltiku. Špaldové zrno je vhodné na prípravu šalátov alebo na nakličovanie.

Špaldové otruby často obohacujú zdravé pečivo o vlákninu

Otruby vznikajú čistením starého pôvodného zrna špaldy. Postarajú sa o zdravé zažívanie a pravidelné vyprázdňovanie. Sú vhodné do mlieka, jogurtov, polievok, prívarkov, ako zahusťovadlo do rôznych receptúr, mäsitých aj bezmäsitých jedál. Obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha zmäkčovať stolicu a zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie. S otrubami by to nemali preháňať deti a ľudia s citlivým trávením, ktorým môže väčšie množstvo vlákniny spôsobiť bolestivé kŕče a nafukovanie.

Špaldová krupica dokonale nahradí klasickú bielu krupicu

zdravé pečivo, Zdravé pečivo: jednoduchý recept na celozrnné žemle

Špaldová krupica sa výborne hodí na prípravu krupicovej kaše. Má jemne orieškovú chuť, ktorá poteší nejeden maškrtný jazýček. Skvele nahradí klasickú bielu krupicu, pričom deti (ani dospelí) nespoznajú rozdiel.

Špaldové vločky využiješ ako alternatívu k ovseným či ryžovým vločkám

Špaldové vločky majú v kuchyni všestranné využitie: môžeš ich využívať rovnako, ako ovsené vločky: do jogurtov, tvarohu či pripraviť si z nich kašu. Skvele chutia aj na slano v polievke či plackách.

Špaldová kávovina: keď nemáš chuť na klasickú kávu

Hodí sa na raňajky, ak si chceš dopriať kávu bez kofeínu.

Ak sa chceš dozvedieť viac o zdravých múkach, prečítaj si náš článok: Zdravá múka: 7 druhov, ktoré dokonale nahradia bielu pšeničnú.

Autor receptu: denik_z_domaci_kuchyne

Zdravé pečivo: výživové hodnoty na 1 žemľu:

Energia: 280 kcal

Sacharidy: 35 gramov

Bielkoviny: 9 gramov

Tuky: 10 gramov

Vláknina:  4 gramy

zdravé pečivo, Zdravé pečivo: jednoduchý recept na celozrnné žemle

Zdravé pečivo - celozrnné žemle

Vytlačiť
Počet porcií: 9 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.8/5
( 4 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 250 g celozrnnej špaldovej jemne mletej múky
  • 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 80 g rozpusteného masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 5 g soli
  • 2 vajíčka (jedno do cesta a jedno na potretie)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • semienka alebo mak na ozdobu

Postup prípravy

  1. Kvások -  mlieko a cukor dajte do väčšieho hrnčeka a zohrejte ( tak aby nebolo mlieko veľmi teplé) a rozdrobte doň droždie. Zamiešajte lyžičkou, zasypte trochou múky a nechajte na teplom mieste cca 5 minút pracovať.
  2. Medzi tým ako sa vytvorí kvások si pripravte múky, soľ, korenie do misky a zmiešajte.
  3. Potom pridajte rozpustené maslo, vajíčko a na koniec pridajte kvások.
  4. Vymiešajte cesto (behom chvíľky sa vytvorí nelepivé cesto).
  5. Cesto rozdeľ na 9 ks (po cca 100 g).
  6. Z každého kúsku vyvaľkajte obdĺžnik, zamotajte ho do tvaru žemle a daj na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Všetky žemle na plechu dajte pod igelitový sáčok a nechajte kysnúť 30 minút.
  8. Potom potrite žemle rozšľahaným vajíčkom a posypte makom, alebo inými semienkami.
  9. Pečieme na 180 °C cca 30 minút.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať