Úvod » Blog » Zdravie » Zeleninové karbonátky s božskou chuťou

Zeleninové karbonátky s božskou chuťou

maria grossova
zeleninové karbonátky

Potrebuješ tip na zdravú večeru alebo zdravý obed? Chceš aby to bolo rýchle a jednoduché? Tak potom vyskúšaj zeleninové karbonátky z cukety! Momentálne je sezóna cukety v plnom prúde, preto určite nájdeš na trhu aj cuketu priamo zo záhrady aj v prípade, že bývaš v bytovke.

Ak nemáš rada cuketu, tak skús recept s karfiolom. Zeleninové karbonátky z karfiolu sú tak isto ako cuketové veľmi chutné, zdravé a nenáročné na prípravu a čas. Tak ešte váhaš či si ich pripravíš?

Zeleninové karbonátky z cukety

Cuketa je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú zbaviť telo voľných radikálov a nadmerného zápalu. Zlepšuje trávenie, pretože odvodňuje, odkysľuje, detoxikuje črevá. Má nízky obsah tuku, sodíka a vysoký obsah vlákniny a draslíka. Vďaka tomu udržuje zdravý krvný tlak. Pomáha zvýšiť produkciu energie v tele. Pomáha redukovať hmotnosť, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody. Cuketa obsahuje karotenoidy, ktoré udržujú zdravú a mladistvú pokožku.

zeleninové karbonátky, Zeleninové karbonátky s božskou chuťou

Ingrediencie na cuketové karbonátky (na 10 ks) :

  • 600 g cukety,
  • 160 g tuniaka,
  • 2 vajíčka,
  • mandľová múka,
  • soľ, bylinky podľa chuti, cesnak.

Postup na karbonátky:

  1. Cuketu nakrájame na drobno. Potom ju postláčame aby sme z nej dostali prebytočnú vodu.
  2. Pridáme tuniaka, vajíčka a bylinky so soľou a cesnakom.
  3. Vytvarujeme placky, ktoré obalíme v mandľovej múke.
  4. Pečieme 45- 55 min na 200°C.

Autor receptu: eat_your_fears

Zeleninové karbonátky z karfiolu

Karfiol má minimum kalórií, no vyvoláva pocit sýtosti preto je vhodný pri chudnutí. Odvodňuje organizmus. Je výborný zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré zlepšujú trávenie. Pomáha zmierňovať problémy so srdcom. Je zdrojom vitamínu K, ktorý zlepšuje zdravie kostí.

zeleninové karbonátky, Zeleninové karbonátky s božskou chuťou

Ingrediencie na karfiolové karbonátky (na 7 ks):

  • 250 g uvareného karfiolu
  • 140 g eidamu
  • 80 g slaniny
  • mandľová múka
  • soľ, bylinky podľa chuti, cesnak

Postup na karbonátky:

  1. Uvarený karfiol zbavíme prebytočnej vody.
  2. Pridáme nastrúhaný eidam, nakrájanú slaninu a bylinky so soľou a cesnakom.
  3. Vytvarujeme placky a obaľujeme v mandľovej múke.
  4. Pečieme 45- 55 min na 200°C.

Autor receptu: eat_your_fears

Tip na zdravú večeru alebo obed od Fitlavie

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať