Banány majú pre naše zdravie mnoho zdravotných benefitov. Vedeli už pred tisíckami rokov, kedy banány využívali pri liečbe mnohých ochorení. V modernej medicíne sa stále viac skúma využitie banánov ako doplnkovej liečby v prípade infekcií, cukrovky, hnačky, vysokého cholesterolu či hypertenzie.
Výživové hodnoty banánov
Jeden kus banánu obsahuje približne 110 kcal. Často vznikajú obavy o jeho vysokom obsahu sacharidov – jeden kus má 26 gramov, z toho 23 gramov sú cukry.
Je pravda, že banány sú v porovnaní s iným ovocím bohatým zdrojom sacharidov. Stále však platí, že na 100 gramov pevného podielu obsahujú 70 gramov vody.
Sacharidy pochádzajú poväčšine z fruktózy, ktorá tak prudko nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Glykemický index zelených banánov je iba okolo 30 (100 je najviac – má ho čistá glukóza), zrelé banány sa pohybujú okolo GI 60. Ak banány skombinuješ napríklad v ovsenej kaši s komplexnými sacharidmi a tukom, ich glykemický index ešte znížiš.
Jeden banán pokryje 33% dennej odporúčanej dávky vitamínu B6
Banány obsahujú aj celé spektrum vitamínov: vitamín C, B1, B2, B3, B5, B9 (kyselina listová), vitamín E aj A. Jedným kusom banánu získaš tretinu odporúčanej dennej dávky pyridoxínu (vitamín B6), ktorý zabezpečuje plynulý chod metabolizmu.
V 100 gramoch banánu nájdeš 380 mg draslíka, za zmienku stojí aj obsah horčíka, kobaltu, medi, síry, fosforu či železa.
Okrem toho obsahujú veľa antioxidantov, dopamín a katechíny (ktoré sa nachádzajú napríklad aj v zelenom čaji).
Banány majú vysoký obsah vlákniny
Jeden banán obsahuje približne 3 gramy vlákniny. Po zjedení sa v našom čreve správajú ako rozpustná vláknina. Za deň by sme mali prijať približne 25 gramov vlákniny (cca 10 gramov na 1000 kcal).
Vláknina pomáha správnej funkcii čriev: podporuje formovanie stolice, nasáva do čriev vodu a slúži ako potrava pre prospešné črevné baktérie.
Aký vplyv majú banány na naše zdravie?
- pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi (vďaka obsahu pektínu a vlákniny)
- zlepšujú trávenie
- podporujú zdravie srdca a ciev
- vďaka vysokému obsahu draslíka pomáhajú pri liečbe vysokého krvného tlaku
- pomáhajú pri chudnutí (zaženú chuť na sladké za minimum kalórií a súčasne zasýtia)
- obsiahnuté antioxidanty bojujú proti oxidačnému stresu
- podporujú zdravie obličiek
- neobsahujú cholesterol (a ani žiadne tuky)
Kedy a ako jesť banány?
Banány bezpochyby patria do zdravého jedálnička. Sú obľúbené vďaka ich všestrannému využitiu:
- zdravá a rýchla desiata, ktorá má praktické „balenie“ a môžeš si ju vziať všade so sebou
- súčasť raňajkovej kaše (ovsená, ryžová…)
- prírodné sladenie do pečenia (osladí koláče, lievance, palacinky…)
- domáca zmrzlina (po zamrazení ich rozmixuj s mliekom a trochou medu)
- chutné jednohubky (napríklad máčané v horkej čokoláde)
- predtréningové jedlo (približne hodinu pred cvičením)
- potréningové jedlo (rýchlo doplní energiu)
Dostala si chuť na banán? Vyskúšaj tento netradičný zdravý recept na zmrzlinu!
Ingrediencie
- 3 zrelé banány (najlepšie také, ktorým už začala hnednúť šupka)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL kvalitného kakaa
- 2 lyžice práškového arašidového masla (môžeme použiť aj obyčajné)
- trochu mlieka (na vylepšenie konzistencie)
Postup prípravy
- Banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť aspoň na 3 – 4 hodiny.
- Keď sú banány úplne zmrazené, vložíme ich do mixéra a rozmixujeme na jemnú hmotu.
- Pridáme vanilkový extrakt, kakao a arašidové maslo.
- Pokračujeme v mixovaní, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Ak je zmrzlina príliš hustá, môžeme priliať trochu mlieka alebo rastlinného nápoja.
Náš tip: ak chceš do zmrzliny pridať bielkoviny, môžeš do nej primiešať tvaroh. Neodporúčame pridávať proteínový prášok – zmrzlina bude príliš sladká. Do úvahy pripadá neochutený proteín – rovnakú službu však urobí aj spomínaný tvaroh.