Úvod » Blog » Fit recepty » Desiata » Sladké zemiaky, recepty ako si ich pripraviť

Sladké zemiaky, recepty ako si ich pripraviť

maria grossova
sladké zemiaky recepty

Sladké zemiaky inak nazývané aj batáty sú  koreňové hľuzy a ich pôvod je pravdepodobne z Ameriky alebo Oceánie. V kuchyni majú široké využitie. Sladké zemiaky a recepty z nich môžu byť na sladko ale aj na slano, môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha či batátová polievka.

Sladké zemiaky – recepty

Krémová polievka s batátom

sladké zemiaky recepty, Sladké zemiaky, recepty ako si ich pripraviť

Zeleninová polievka môže byť pokojne aj hlavným jedlom. Stačí, ak do nej pridáš obilninu (bulgur, pšeno alebo pohánku). Pre vyšší obsah bielkovín môžeš v horúcej polievke roztopiť olomoucké tvarôžky alebo pridať lyžicu či dve pochúťkovej smotany. Ak k tomu pridáš aj krajec kváskového chleba alebo celozrnného pečiva, dodáš telu všetky potrebné živiny a nemusíš špekulovať nad zložitým hlavným chodom. A čo si budeme klamať – jednoduchosť niekedy padne vhod.

Ingrediencie na tento recept:

  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 menšia cuketa
  • 2 batáty
  • 2 PL masla
  • soľ, drvená rasca
  • 250 ml smotany na varenie
  • med na ochutenie
  • tekvicový olej a tekvicové semienka na ozdobu

Postup:

  1. Najkôr očistíme mrkvu, batát a cuketu. Do hrnca dáme maslo a keď sa rozpustí, pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu, cuketu a batátu. Všetko spolu osolíme, pridáme rascu a restujeme na masle. Zalejeme vodou a necháme variť cca 15 – 20 minút.
  2. Potom keď zelenina zmäkne, pridáme smotanu, necháme prevrieť a odstavíme.
  3. Polievku zmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme.
  4. Keď polievku podávame tak ju pokvapkáme tekvicovým olejom a s opečenými tekvicovými, slnečnicovými alebo inými semienkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

  • Energia: 258 kcal
  • Sacharidy: 32 gramov
  • Bielkoviny: 6 gramov
  • Tuky: 16 gramov

Šalát so sladkými zemiakmi

sladké zemiaky recepty, Sladké zemiaky, recepty ako si ich pripraviť

Sladké zemiaky (batáty) majú nízky glykemický index, čo zaručuje postupné uvoľňovanie energie a neskorší nástup hladu. Okrem toho obsahujú vitamíny B, A, vlákninu aj draslík. Tento jednoduchý šalát ťa poriadne zasýti a určite nesklame.

Ingrediencie na tento recept:

  • 1/3 šálky quinoi,
  • 2/3 šálky zeleninového vývaru,
  • 1/2 uvareného sladkého zemiaka,
  • 1/2 kápie,
  • 1/3 avokáda,
  • 1/3 pretlačeného strúčiku cesnaku,
  • bazalka, oregano, soľ a čierne korenie na dochutenie.

Postup:

  1. Quinou namočíme na 3 minúty do vody a poriadne prepláchneme.
  2. Zmiešame ju s vývarom a privedie- me do varu. Následne na miernom ohni varíme ešte 15 – 20 minút, kým nezmäkne.
  3. Potom varený sladký zemiak, avoká- do a kápiu nakrájame na kocky a zmiešame s quinoou.
  4. Keď je šalát hotový dochutíme ho bylinkami, cesnakom, soľou a korením.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

  • Energia: 403 kcal
  • Sacharidy: 55 gramov
  • Bielkoviny: 10 gramov
  • Tuky: 15 gramov

Zapečené sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú výborným zdrojom antioxidantov, majú protizápalové účinky, podporujú imunitu, trávenie a dokonca pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

  • Energia: 379 kcal
  • Sacharidy: 48 gramov
  • Bielkoviny: 14 gramov
  • Tuky: 14 gramov

sladké zemiaky recepty, Sladké zemiaky, recepty ako si ich pripraviť

Zapečené sladké zemiaky

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 1/4 šálky quinoi,
  • 1/2 šálky zeleninového vývaru,
  • 1/2 nakrájanej kápie,
  • 1/3 pretlačeného strúčiku cesnaku,
  • 2 PL nasekanej červenej cibule,
  • 1 menší sladký zemiak,
  • 1 ČL kokosového oleja,
  • 1 vajíčko,
  • soľ, oregano a čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Rozohrejeme rúru na 200 °C a pečieme v nej sladký zemiak cca 45 minút. Quinou uvaríme podľa návodu vo vode alebo vývare.
  2. Na panvici rozohrejeme 1/2 ČL oleja, rozbijeme vajíčko a pečieme ho na miernom ohni, kým žĺtok nestvrdne. Cibuľu, cesnak a kápiu opečieme na zvyšnom oleji 3 – 5 minút. Zemiak prekrojíme, odstránime strednú časť, vajíčko prerežeme na polovice a položíme na zemiak. Následne posypeme quinoou, zeleninou a dochutíme soľou, oreganom a korením. Zapečieme v rúre 4 minúty.

Ak sa zaujímaš o fit životný štýl a rada by si zaradila do svojho jedálnička viac fit receptov, nielen receptovú inšpiráciu nájdeš na našom webe FITLAVIA. Ak potrebuješ motiváciu, pretože sa nevieš nakopnúť pre zdravší a spokojnejší život – potom potrebuješ náš NEDATOVANÝ FITLAVIÁR ktorý ti v tom určite pomôže!

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať