Základ každého dňa? RAŇAJKY. Aj ty si už počula tento mýtus? Nuž, aj keď neplatí absolútne, určite sa zhodneme, že sú ľudia, ktorí bez raňajok nevystrčia päty z domu. Ak medzi ne patríš, tieto tipy na slané raňajky nesmieš vynechať!
Určite sa už stalo aj tebe, že sa ti v rannom zhone nechcelo tráviť čas v kuchyni pri raňajkách a zobrala si si niečo rýchle na cestu. To sa však odráža na tele v poobedných a večerných hodinách v podobe nedostatočnej energie, nevhodného rozloženia makroživín a v konečnom dôsledku aj napríklad na nadmernej chuti na sladké.
TIP: Zdravé raňajky si môžeš urobiť aj deň vopred a zobrať si ich so sebou nasledujúci deň.
Tieto recepty na slané raňajky sú nielen chutné, ale aj výživné, sýte a pomôžu ti udržať stabilnú úroveň energie lepšie ako káva 🙂
Tipy na slané raňajky:
PLNENÉ AVOKÁDO
Kombinácia avokáda a vajíčka je chutná delikatesa, ktorú si v poslednom období obľúbilo čoraz viac fitness nadšencov.
Ingrediencie:
- 1 avokádo,
- 2 vajíčka,
- soľ a korenie na dochutenie,
- štipka čili,
- 1 PL nasekanej pažítky,
- 1 paprika.
Postup:
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- Avokádo prekrojíme napoly, odstránime kôstku a lyžicou vyberieme časť zo stredu avokáda, aby sme mali väčšiu dieru.
- Do stredu opatrne vložíme rozbité vajíčko, posypeme soľou, korením, čili, pažítkou a dáme zapiecť na 15 minút.
- Servírujeme s paprikou.
COTTAGE CHEESE NÁTIERKA
Úžasne chutná nátierka plná bielkovín, ktoré ťa zasýtia a pomôžu zvládať chuť na sladké maškrty.
Ingrediencie:
- 100 g cottage syru,
- 3 PL nasekanej šalotky,
- 2 PL kyslej smotany,
- 1⁄2 pretlačeného strúčiku cesnaku,
- 1 ČL čerstvej nasekanej bazalky,
- soľ a čierne korenie na dochutenie,
- malý kúsok celozrnného chleba,
- 150 g zeleniny (paprika, paradajka, uhorka či reďkovky).
Postup:
- Syr, smotanu, šalotku, cesnak a bazalku spolu dobre premiešame a dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme s chlebom a zeleninou.
TOFU S BAZALKOU A PEČIVOM
Veľmi chutná a fit kombinácia ingrediencií pre každé ráno vhodná pre vegánov, vegetariánov a ľudí s intoleranciou na laktózu či alergiou na bielkovinu kravského mlieka.
Ingrediencie
Postup prípravy