Úvod » Blog » Fit recepty » Boršč – najlepší recept na svete

Boršč – najlepší recept na svete

maria grossova
boršč

Multinárodná polievka alebo hlavné jedlo? Spôsobov, ako pripraviť boršč, existuje hneď niekoľko. Verzia z rybieho filé je lahodnejšia a použiteľná aj v teplejšom počasí. Dokonca táto verzia boršču je vegetariánska a bezlepková, preto si na svoje príde ešte väčší okruh milovníkov dobrého jedla.

Prečo zaradiť ryby do jedálnička?

Rybací boršč obsahuje vďaka rybám veľké množstvo dôležitých živín, čím sa radia medzi potraviny, ktoré by sa mali stať jednou z hlavných súčastí jedálnička. Rybie mäso je nízkokalorické. Obsahujú veľa dôležitých bielkovín, minerálnych látok, najmä jód, ktorý je nevyhnutný na dobrú činnosť štítnej žľazy.

Bielkoviny a minerály

Obsahujú veľké množstvo živín, ktoré väčšina ľudí neprijíma v dostatočnom množstve ( kvalitné bielkoviny, jód, vitamíny a minerály).

Srdcové ochorenia

Môžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice (dve najčastejšie príčiny predčasných úmrtí na svete).

Omega 3 mastné kyseliny

Obsahujú živiny, ktoré sú dôležité pre správny vývoj a rast organizmu – najmä omega 3 mastné kyseliny (práve preto sa konzumácia rýb odporúča práve tehotným ženám).

Ochrana mozgu

Zvyšujú množstvo šedej hmoty v mozgu, a tak ho chráni pred vekom podmienenou atrofiou (niektoré štúdie preukázali, že ľudia, ktorí jedia viac rýb majú zhoršovanie kognitívnych funkcií mozgu pomalšie).

Pocit šťastia

Vďaka konzumácii rýb sa budeš cítiť šťastnejšia, pretože slúžia ako liečba a prevencia depresie (niekoľko štúdií potvrdilo, že omega-3 mastné kyseliny fungujú ako prevencia proti depresii a zvyšujú účinnosť antidepresív).

Vitamín D

Sú jediným potravinovým zdrojom vitamínu D (najviac ho nájdeš v tučných rybách ako je losos alebo sleď).

Aj ďalšie ingrediencie, ktoré nájdeš v rybacom boršči majú pozitívny vplyv na zdravie. Napríklad cvikla je plná antioxidantov a vlákniny. Koreňová zelenina doplní telu množstvo vitamínov a minerálov. Biela kapusta obsahuje vitamín C, množstvo bioaktívnych látok a má silné protirakovinové účinky.

Tak čo, ešte váhaš či si túto zdravú bombu pripravíš? 

Ak si sa po tomto článku rozhodla, že chceš vo svojom jedálničku viac rýb a nemáš inšpiráciu ako ich chutne pripraviť nájdi ju na našej stránke fitlavia.sk. Nájdeš tu recepty ako Tuniakové recepty plné bielkovín alebo Slaná roláda s udeným lososom.

Recept na rybací boršč: výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 570 kcal

Sacharidy: 54 gramov

Bielkoviny:  8 gramov

Tuky: 34 gramov

Vláknina: 5 gramy

Autor receptu: Mgr. Martin Čupka

boršč, Boršč – najlepší recept na svete

Rybací boršč

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500 g rybieho filé (treska/žralok/iné),
  • 300 g olúpanej červenej cvikly (nakrájanej na menšie kúsky),
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen – nakrájané na kúsky),
  • 200 g nakrájanej bielej kapusty (možné vynechať),
  • 400 g paradajok (alebo 200 g paradajkového pretlaku zo sklenej fľaše),
  • 200 g zemiakov nakrájaných na kocky (voliteľné),
  • 1 – 2 veľké cibule,
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku,
  • bobkový list, nové korenie,
  • 1 PL sušených morských rias,
  • 2 kocky bujónu (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Do vriacej vody (cca 2 litre) dáme variť na kocky nakrájanú zeleninu.
  2. Ak chceme, namiesto paradajok môžeme pridať pretlak.
  3. Cibuľu nelúpeme, ale varíme vcelku. Pridáme bobkový list a korenie.
  4. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané filé – je výhodné, keďže neobsahuje kosti a v podstate ani tuk.
  5. O 20 minút pridáme morské riasy, ktoré dodajú polievke perfektnú morskú príchuť.
  6. Ak by vám napriek tomu pripadala málo aromatická, môžete pridať bujón (s čo najvyšším obsahom zeleniny a bez glutamanu sodného – E621).

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať