Multinárodná polievka alebo hlavné jedlo? Spôsobov, ako pripraviť boršč, existuje hneď niekoľko. Verzia z rybieho filé je lahodnejšia a použiteľná aj v teplejšom počasí. Dokonca táto verzia boršču je vegetariánska a bezlepková, preto si na svoje príde ešte väčší okruh milovníkov dobrého jedla.
Prečo zaradiť ryby do jedálnička?
Rybací boršč obsahuje vďaka rybám veľké množstvo dôležitých živín, čím sa radia medzi potraviny, ktoré by sa mali stať jednou z hlavných súčastí jedálnička. Rybie mäso je nízkokalorické. Obsahujú veľa dôležitých bielkovín, minerálnych látok, najmä jód, ktorý je nevyhnutný na dobrú činnosť štítnej žľazy.
Bielkoviny a minerály
Obsahujú veľké množstvo živín, ktoré väčšina ľudí neprijíma v dostatočnom množstve ( kvalitné bielkoviny, jód, vitamíny a minerály).
Srdcové ochorenia
Môžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice (dve najčastejšie príčiny predčasných úmrtí na svete).
Omega 3 mastné kyseliny
Obsahujú živiny, ktoré sú dôležité pre správny vývoj a rast organizmu – najmä omega 3 mastné kyseliny (práve preto sa konzumácia rýb odporúča práve tehotným ženám).
Ochrana mozgu
Zvyšujú množstvo šedej hmoty v mozgu, a tak ho chráni pred vekom podmienenou atrofiou (niektoré štúdie preukázali, že ľudia, ktorí jedia viac rýb majú zhoršovanie kognitívnych funkcií mozgu pomalšie).
Pocit šťastia
Vďaka konzumácii rýb sa budeš cítiť šťastnejšia, pretože slúžia ako liečba a prevencia depresie (niekoľko štúdií potvrdilo, že omega-3 mastné kyseliny fungujú ako prevencia proti depresii a zvyšujú účinnosť antidepresív).
Vitamín D
Sú jediným potravinovým zdrojom vitamínu D (najviac ho nájdeš v tučných rybách ako je losos alebo sleď).
Aj ďalšie ingrediencie, ktoré nájdeš v rybacom boršči majú pozitívny vplyv na zdravie. Napríklad cvikla je plná antioxidantov a vlákniny. Koreňová zelenina doplní telu množstvo vitamínov a minerálov. Biela kapusta obsahuje vitamín C, množstvo bioaktívnych látok a má silné protirakovinové účinky.
Tak čo, ešte váhaš či si túto zdravú bombu pripravíš?
Ak si sa po tomto článku rozhodla, že chceš vo svojom jedálničku viac rýb a nemáš inšpiráciu ako ich chutne pripraviť nájdi ju na našej stránke fitlavia.sk. Nájdeš tu recepty ako Tuniakové recepty plné bielkovín alebo Slaná roláda s udeným lososom.
Recept na rybací boršč: výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 570 kcal
Sacharidy: 54 gramov
Bielkoviny: 8 gramov
Tuky: 34 gramov
Vláknina: 5 gramy
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
Ingrediencie
Postup prípravy