Pestrecový olej vyrobený zo semien pestrecu mariánskeho sa označuje za „najhodnotnejší rastlinný olej s úžasnými schopnosťami“. Prečo je to tak? Čo obsahuje a či je to naozaj tak sa dozvieš v tomto článku.
V tomto článku sa dozvieš:
- Čo je to Pestrec Mariánsky
- Prečo je pestrec taký úžasný
- Aké má pestrec účinky
- Kedy pestrec neužívať
- Aké formy pestreca poznáme
- Výhody pestrecového oleja
- Použitie pestrecového oleja
- Podporujú súčasné dáta výhody pestrecového oleja?
Čo je to Pestrec Mariánsky
Pestrec Mariánsky alebo latinsky – Silybum marianum. Je jednoročná alebo dvojročná rastlina, ktorá sa zaraďuje medzi čeľade astrovité (Asteraceae). V našich podmienkach rastie ako jednoročná bylina. Jej charakteristickým znakom sú lesklé, zelené, bielo škvrnité listy, purpurové alebo bledofialové kvety.
Prečo je pestrec taký úžasný?
Pretože plody Pestreca obsahujú flavonolignany označované ako silymarín (t.j. komplex aktívnych zložiek extraktu z plodov pestreca mariánskeho) (1,5 – 3,0 %), ďalšie flavonoidy (kvercetín, kempferol, taxifolín a i.), olej (20 – 30 %) obsahujúci nenasýtené vyššie mastné kyseliny (linolová, olejová, palmitová) a iné látky.
Preventívny a terapeutický účinok silymarínu bol potvrdený u ľudí a rôznych experimentálnych zvierat s ochoreniami pečene. Okrem hepatoprotektívneho účinku (chráni pečeň) vykazuje silymarín tiež protirakovinové, protizápalové, neuroprotektívne, laktogénne a ďalšie farmakologické vlastnosti (2).
Aké má pestrec účinky
Silymarínový komplex má ochranný účinok na:
- funkcie tráviaceho traktu,
- podporuje zdravie sleziny, žlčníka a obličiek,
- ochranný účinok na pečeňové tkanivo,
- zlepšuje metabolické procesy po hepatitídach, chronických a degeneratívnych ochoreniach pečene, napr. cirhóza,
- urýchľuje odbúravanie toxických metabolitov (alkohol, chemikálie, ťažké kovy, amanitínové a faloidínové jedy),
- priaznivo vplýva na regeneráciu pečeňových buniek,
- pomáha udržiavať srdce v dobrom stave,
- pomáha udržiavať normálnu funkciu pečene a dodatočne podporuje trávenie.
Účinnosť pestreca mariánskeho v prevencii a terapii viacerých ochorení predurčuje jeho sľubné využitie v rámci alternatívnej medicíny (2). Pri dodržaní terapeutických dávok neboli zistené vedľajšie účinky.
Doplnky výživy sa volajú „doplnky“ preto, pretože majú za úlohu dopĺňať racionálnu výživu a kedy už výživa nestačí na pokrytie všetkých potrieb tela na úrovni živín.
Kedy pestrec neužívať
Plod pestreca mariánskeho sa neodporúča užívať v prípade:
- pokročilej gravidity a laktácii,
- malých deti,
- vyšších štádiách hypertenzie,
- ischemickej chorobe srdca a pri arytmii,
- pacientov s rakovinou.
Vysoký krvný tlak – ako vzniká a ako si s ním poradiť?
Aké formy pestreca poznáme
Čaj z Pestreca
Drvený plod Pestreca
Pestrecový olej
Olej sa z plodu pestreca vyrába lisovaním za studena. Šupka pestreca (kde sa nachádza esenciálna látka silymarín) je veľmi tvrdá a takmer sa nedá lisovať. V dôsledku toho obsahujú oleje pomerne málo silymarínu a preto účinok nie je taký vysoký, ako napríklad pri drvenej forme alebo v čaji. Pestrecový olej ti môže pomôcť s trávením a tým, že obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín ti môže pomôcť s ich doplnením počas dňa. Pomer nenasýtených mastných kyselín by sa v pestrecovom oleji mal pohybovať zhruba v týchto rozmedziach: Kyselina linolová: 46-65 %; Kyselina olejová: 15-25 %; Kyselina palmitová: 7-12 %.
Použitie pestrecového oleja
Chuť pestrecového oleja je ľahko horkastá. Pestrecový olej sa hodí napríklad do studenej kuchyne na dochutenie šalátov, ale môžeš ho užívať aj samostatne.
- Odporučená denná dávka je 2x denne 1 čajová lyžička (3-5 ml).
Používanie doplnkov stravy a čajov je vhodné len ako podporná terapia. Určite pestrecom nerieš závažnejšie problémy, ktoré si vyžadujú návštevu lekára a farmakologickú liečbu!
Podporujú súčasné dáta výhody pestrecového oleja?
V skutočnosti súčasné experimentálne a klinické výskumy naznačujú, že silymarín (t.j. komplex aktívnych zložiek extraktu z plodov pestreca mariánskeho) vykazuje blahodárne účinky na ľudské zdravie.
Napríklad silymarínové flavonolignanové a flavonoidné zložky (izolované z tejto rastliny) sú predmetom záujmu viacerých vedeckých štúdií. V dôsledku toho tieto štúdie dokázali určiť ich účinky a potenciálne využitie pre terapeutické účely (2).
Extrakty z pestreca mariánskeho sú bezpečné a dobre tolerované. Majú minimálny toxický alebo nepriaznivý účinok na organizmus ľudí a zvierat. Vzhľadom na uvedené fakty sa pestrecový výťažok čoraz viac aplikuje vo farmaceutickom priemysle, alternatívnej medicíne, potravinárstve, vo veterinárnej praxi a výžive zvierat.
V prípade, že zvažuješ užívanie pestrecového oleja nezabudni sa poradiť so svojím lekárom, aby si sa uistila, že je pre teba bezpečný a vhodný.
Zdroje:
- https://www.researchgate.net/profile/Dana-Luscakova/publication/273408267_Zaujimave_a_menej_zname_rastlinne_drogy_v_liekopisoch_a_farmaceutickom_kodexe_7_-_pestrec_mariansky/links/550048e80cf28e4ac347f265/Zaujimave-a-menej-zname-rastlinne-drogy-v-liekopisoch-a-farmaceutickom-kodexe-7-pestrec-mariansky.pdf
- https://pdfs.semanticscholar.org/2afe/4f6c52c3aca5b20c49b778bd603624384803.pdf