Každý sme už boli v situácii, že na obed sme mali minimum času, no aj napriek tomu sme si chceli pripraviť niečo vyvážené a zdravé. Presne na takéto situácie je stavaný tento recept na rýchly fit obed.
Ďalšie inšpirácie na chutné recepty nájdeš na našej stránke.
Rýchly fit obed nie je o presnom množstve surovín
V recepte nie sú použité množstvá, pretože je na vás, koľko čoho dáte, čo máte radšej, na čo budete mať väčšiu chuť a to mu pridáva na rozmanitosti (preto sa aj nutričné hodnoty môžu meniť). Zakaždým môže chutiť inak. Rýchly fit obed ti doplní minerály aj vitamíny.
Ak chceš ušetriť čas a peniaze, skús si vždy urobiť väčšie porcie, ktoré ti ostanú v zásobe na nasledujúce dni a tak nebudeš musieť každý deň stratiť hodinu v kuchyni. Pridať môžeš aj voliteľné suroviny a tak opäť dodať receptu novú chuť využitím zvyškov alebo potravín, ktoré potrebuješ čo najskôr minúť, aby sa nepokazili.
Kuskus: príloha, ktorá zachráni každý fit obed
Kuskus je cestovina, ktorá je zdrojom mnohých dôležitých látok. Preto by nemal chýbať v tvojom jedálničku.
Kuskus je obilný produkt v tvare drobných guličiek. Pripravuje sa z krupice tvrdej pšenice rôznymi chemickými a fyzikálnymi úpravami. Farba kuskusu by mala byť žltá, po uvarení by sa jednotlivé guličky na seba nemali lepiť.
Ukrýva v sebe veľké množstvo vlákniny, čo má blahodárny vplyv na trávenie a črevá. Zrýchľuje metabolizmus a podieľa sa na prečisťovaní celého tráviaceho traktu. Jeho veľkou výhodou je, že je nízkokalorický, no dokáže človeka zasýtiť na dlhšiu dobu.
Obsahuje taktiež selén, ktorý sa postará o tieto pozitívne účinky:
- Zabezpečuje zdravie srdca
- Znižuje riziko rakoviny
- Podporuje imunitný systém
- Správne fungovanie štítnej žľazy
- Má skvelé antioxidačné účinky
- Zlepšenie svalovej hmoty
Ukrýva v sebe viaceré antioxidanty a podporuje detoxikáciu celého organizmu. Táto potravina napomáha regulovať úroveň cholesterolu, a tak preventívne pôsobí aj proti nebezpečným a stále rozšírenejším kardiovaskulárnym ochoreniam.
Dalo by sa mu pripísať ešte omnoho viac účinkov a ak ťa zaujímajú, môžeš si prečítať celý článok o tejto zázračnej potravine!
Cícer zastúpi zdroj bielkovín
Cícer je známa a dobre dostupná strukovina, no aj napriek tomu v našich jedálničkoch často chýba. Obsahuje množstvo telu prospešných látok a má priam blahodarný vplyv na ľudský organizmus.
Veľmi obľúbený je vo východných krajinách. Dá sa veľmi jednoducho kombinovať s inými chuťami a preto vyskúšaj aj tento recept na tortilu s cícerom alebo skús cícerovú pomazánku s názvom Hummus.
Doplní telu bielkoviny, takže pozornosť by mali zvýšiť najmä vegetariáni a vegáni. Má veľké množstvo vlákniny, ktorá sa stará o zdravé trávenie a mnoho ďalších funkcii, o ktorých si viac prečítaš tu alebo tu ak chceš zistiť, ako vláknina pomôže chudnutiu.
Obsahuje vitamíny skupiny B aj vitamíny A, C, E či K. Blahodarne vplýva na kosti, zuby, nechty a prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu.
Paprika dodá antioxidanty a vitamíny
Červená paprika obsahuje vitamín C, B6, A, K1 a E a z minerálov má zastúpenie draslíka a folátu.
V červenej paprike nájdeš veľké množstvo betakaroténu. Betakarotén je prospešný pre tvoju pleť, spomaľuje jej starnutie a taktiež vznik vrások. Červená paprika spevňuje vlasy aj nechty vďaka zinku, ktorý sa v nej nachádza.
Antioxidanty obsiahnuté v žltej paprike chránia oči pred ochorením. Žltá paprika podporuje trávenie, chráni zdravie srdca a zlepšuje funkciu imunitného systému.
Všetky papriky sú ale skvelým zdrojom vlákniny, o ktorej si už mala možnosť prečítať si zvlášť články na našom webe, ktoré jej boli venované, pretože by ozaj nemala byť zanedbaná.
Autor receptu: Kateřina Novotná
Ingrediencie
- Kvapka olivového oleja
- Cibuľka
- Paprika červená
- Paprika žltá
- Kuskus
- Cícer
- Sušené paradajky
- Paradajkový pretlak
- Soľ
- Korenie
- Bylinky
- Hermelín
- Prosciutto
Postup prípravy
- Na panvici, na lyžičke oleja orestujeme cibuľku a papriku, ktorú si pred tým nakrájame na drobno.
- Kuskus uvaríme podľa návodu na obale a pridáme na panvicu spolu s cícerom a nakrájanými sušenými paradajkami.
- Do zmesi pridáme lyžičku paradajkového pretlaku a poriadne premiešame.
- Posolíme, okoreníme a pridáme obľúbené bylinky a necháme povariť.
- Medzitým hermelín obalíme prosciuttom a dáme do rúry na 15 min (nebojte sa nevytečie).