Si typ, ktorý rieši choroby najskôr prírodnou cestou a ak nezaberá tak siahneš po liekoch? Ak áno, máme pre teba recept na zdravý smrekový sirup, ktorý má rôzne účinky. Okrem toho, že obsahuje veľké množstvo vitamínu C tak posilňuje tvoju imunitu, rozpúšťa hlieny a tak uľahčuje vykašliavanie a uvoľňuje dýchacie cesty. Pôsobí preventívne pri nachladnutí. Zmierňuje reumu, bolesti končatín a svalov.
Smrekový sirup
Na prípravu receptu potrebuješ veľkú sklenenú nádobu (najlepšie 5 litrovú zaváraninovú fľašu), sladidlo (môže byť obyčajný kryštálový cukor, hnedý cukor, kokosový cukor alebo aj med), mladé smrekové výhonky (zelené časti smreku cca 5 cm dlhé – zbierajú sa v apríli a máji).
Ako sirup skladovať?
Ideálne miesto na skladovanie vareného sirupu je tmavé, suché a chladnejšie. Skladovať sa môže až po dobu jedného mesiaca. Nevarený sirup je potrebné skladovať v ľadničke. Doba skladovania je rovnaká a to až jeden mesiac.
Ako sirup dávkovať?
V prípade, že už kašeľ vypukol je najvhodnejšie dávkovanie 4 x denne jedna malá lyžička. Ak si naordinuješ sirup ako prevenciu tak ideálne dávkovanie je každé ráno jedna malá lyžička po dobu dvoch týždňov a ďalšie dva týždne pauza.
TIP: Využi smrekový sirup v kuchyni na plno a použi ho napríklad aj do miešaných drinkov alebo limonád. Tú chuť si zamiluješ a pridáš si ho určite aj do čaju ako sladidlo.
Smrekový sirup – nevarený
Ingrediencie:
- mladé smrekové výhonky,
- cukor,
- citróny
Postup:
- Výhonky smreku si umyjeme a osušíme servítkou.
- Do čistého skleného pohára (fľaše) ukladáme 3 cm cukru, 3 cm výhonkov.
- Na vrstvu výhonkov ukladáme plátky citrónu a pokračujeme vrstvením do naplnenia pohára (cukor, výhonky, citrón – posledná vrstva je cukor).
- Pohár položíme na slnečné miesto a necháme stáť až 8 týždňov.
- Hotový sirup precedíme cez husté sitko (plátno alebo plienku) ideálne do fľašiek z tmavého skla.
Smrekový sirup – varený
Ingrediencie
- Ingrediencie na jednu 0,7 dcl fľašku:
- 800 g smrekových výhonkov
- 800 g cukru
- 2 citróny
- 0,8 l vody
Postup prípravy
- Čerstvé, umyté výhonky spolu s nakrájaným citrónom na plátky vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
- Varíme cca 20 - 30 minút v zakrytom hrnci.
- Uvarenú zmes necháme 24 hodín lúhovať v hrnci.
- Po 24 hodinách zmes precedíme, poriadne vyčistíme a pridáme cukor.
- Opäť varíme cca hodinu a za stáleho miešanie odparujeme vodu.
- Horúci sirup prelejeme do zaváraninových pohárov otočíme hore dnom a necháme chladnúť do druhého dňa.
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. NOVINKA z našej dielne je kniha Kulinársky trojlístok, kde nájdeš 104 zdravých, lacných a rýchlych receptov. Máš z čoho vyberať