Úvod » Blog » Zdravie » Droždie nielen do kysnutého cesta

Droždie nielen do kysnutého cesta

maria grossova
droždie

Keď sa povie droždie mnohým sa s ním spoja kysnuté koláče, chlieb, buchty a iné dobroty z kysnutého cesta. Kto z vás už použil droždie aj inak? Napríklad do drožďovej polievky alebo drožďovej nátierky? V článku nájdeš tieto chutné recepty z knihy Necukrím, chudnem.

Čo je droždie?

Droždie nazývané aj kvasnice sú zhlukom veľkého množstva bakteriálnych mikroorganizmov. Znamená to, že droždie je žijúcim organizmom. Ide hlavne o kvasinky s názvom Saccharomyces cerevisiae, čo sú jednobunkové huby viditeľné len pod mikroskopom. Tieto živé kultúry obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok ako vitamíny skupiny B, vitamín D, železo, meď, minerálne soli, enzýmy, vlákninu a esenciálne kyseliny.

Za droždie údajne môžeme byť vďační Egypťanom, ktorí ho objavili len náhodou v 5. storočí pred našim letopočtom. Pripravené cesto zabudli dať piecť a po niekoľkých hodinách zistili, že cesto niekoľkokrát zväčšilo svoj objem.

Účinky droždia

Priaznivé účinky má hlavne vďaka vitamínom skupiny B a to nielen na naše zdravie, ale aj krásu. Vďaka nim máš zdravú pokožku, zrak ale rovnako dobre pôsobí aj na zažívanie. Zlepšuje činnosť nervovej a kardiovaskulárnej sústavy.

Recepty z droždia

droždie, Droždie nielen do kysnutého cesta

Drožďová nátierka

Drožďová nátierka je klasika! Kvalitné domáce vajíčka a lahodné maslo ju posunú ešte o level vyššie. K nátierke sa skvele hodí kváskový chlebík s jarnou cibuľkou, no rovnako môžete použiť napríklad proteínové pečivo a drožďovú nátierku si tak vychutnať aj ako súčasť nízkosacharidového menu.

Ingrediencie:

  • 2 kocky droždia
  • 1 cibuľa
  • 100 g masla
  • soľ
  • 4 vajíčka

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a na troške masla opražíme dozlatista.
  2. Pridáme droždie a miešame, kým sa nerozpustí.
  3. Následne pridáme vajíčka, posolíme a miešame, kým nám nevznikne konzistencia ako pri praženici.
  4. Odstavíme z platničky a zmiešame so zvyšným maslom.

droždie, Droždie nielen do kysnutého cesta

Drožďová polievka

Droždie polievku obohatí okrem výraznej chuti aj vitamínmi skupiny B, ktoré sú nevyhnutné na správnu činnosť metabolizmu.

droždie, Droždie nielen do kysnutého cesta

Drožďová polievka

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového olej
  • 1,5 litra vody
  • 2 petržleny
  • 1 kocka droždia
  • 2 mrkvy
  • 3 kocky zeleninového bujónu (bez glutamánu)

Postup prípravy

  1. Na oleji dozlatista opražíme nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme nakrájanú zeleninu, kocku droždia a opražíme, kým sa droždie nerozpustí.
  3. Nalejeme vodu, pridáme bujón a varíme, kým zelenina nezmäkne.

Ešte viac skvelých, chutných, zdravých a fit receptov nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať