Čo uvariť na večeru, aby to zároveň zasýtilo celú rodinu, bolo zdraviu prospešné a chutné? Takú otázku si kladiete asi často. Pozrime sa na to, prečo je večera v našom jedálničku taká dôležitá a zároveň na to, čo všetko môže výber vhodného večerného menu ovplyvniť.
Prečo je dôležité vedieť, čo uvariť na večeru?
Večera by mala dopĺňať váš zdravý životný štýl každý deň. Môžete si ju naplánovať na niekoľko dní dopredu, aby ste si ušetrili stres alebo výhovorky. V konečnom dôsledku vám plánovanie pomôže vyhnúť sa nevhodným a priveľmi kalorickým večerám.
Večera by vás mala dostatočne zasýtiť a prispievať k zdraviu celého tela. Variť večeru by ste tak mali z potravín, ktoré obsahujú celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu, rôzne druhy semien a pod.
Hlavné jedlo by malo tvoriť menšiu porciu na tanieri a zvyšok by ste mali doplniť zeleninou (najlepšie parenou), či iným druhom zdravej prílohy.
7 tipov ako na zdravú večeru
- Môžete si viesť denník vášho večerného jedálnička, koľko a čo ste večerali. Získate tak prehľad o svojich večerných návykoch.
- Večerný jedálniček si naplánujte dopredu, aby ste sa vyhli konzumácii nezdravých jedál.
- Prijímajte dostatočné množstvo tekutín, akými sú nesladené čaje alebo čistá voda. Budete mať pocit sýtosti oveľa dlhšie ako po pití sladených nápojov, ktoré vytvárajú vo vašom tele pocit smädu a hladu.
- Snažte sa, aby minimálne ⅓ vašej večere na tanieri tvorila zelenina alebo ovocie. Naplníte tak odporúčané denné dávky príjmu vitamínov, vlákniny a potrebných minerálov.
- Pokiaľ zaradíte do večerného jedálnička proteíny, malo by ísť o tzv. chudé proteíny, ktorými sú biele mäso, ryby, alebo napr. tofu. Naopak, vyhýbajte sa červenému mäsu.
- Dodržiavajte zásadu troch hodín. Vaše telo potrebuje po konzumácii akéhokoľvek jedla počas dňa minimálne tri hodiny na jeho trávenie. Preto by ste túto zásadu mali pre pokojný spánok dodržiavať aj pri večeri a nejesť menej ako tri hodiny pred spaním. Pokiaľ máte pocit, že budete hladní, siahnite po spomínaných tekutinách, alebo si doprajte kúsok ovocia.
- Každé sústo večere poriadne prežujte. Pomôžete tak sebe, pretože budete mať skôr pocit sýtosti a zjete menej, ale pomôžete tak aj vášmu telu k rýchlejšiemu tráveniu večere.
Čo uvariť na večeru? Tu sú 4 rýchle a chutné fit recepty
Šťavnatý ananásový šalát
Na dve porcie budete potrebovať:
- 2ks kuracích pŕs
- olivový olej26
- 3PL kúsky čerstvého (prípadne zaváraného) ananásu
- 2PL sušené paradajky
- 2PL čierne olivy
- mozzarella
- rukola
- čierne korenie a soľ
Na panvici si zohrejte olivový olej, pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia, okoreňte a osoľte podľa vlastnej chuti a orestujte. Po chvíli pridajte kúsky ananásu a duste spolu s mäskom dozlatista. Následne pridajte nakrájané sušené paradajky a nakrájané olivy. Takto pripravenú zmes servírujeme na rukole a na záver pridáme na vrch nakrájanú mozzarellu. Podávame s celozrnným pečivom alebo celozrnnou tortilou.
Avokádová nátierka
Na večeru sú výborným jedlom aj rôzne druhy pomazánok.
Budete potrebovať:
- mäkké avokádo
- 2 PL biely jogurt
- 1 ČL horčice
- soľ
- korenie
- menšiu paradajku
- kúsok uhorky
- 2 PL feta alebo balkánskeho syr
Zeleninu nakrájajte na drobné kúsky. V miske vymiešajte avokádo s jogurtom, horčicou, korením, soľou a nadrobeným feta syrom. Na záver premiešajte s nakrájanou zeleninou a podávajte na celozrnnom pečive.
Vegetariánsky wrap
Budete potrebovať:
- brokolicu
- kukuricu
- biely jogurt
- kvalitnú šunku
- syr
- korenie
- soľ
- tabasco
- celozrnnú tortilu
- zeleninu podľa vlastnej chuti (nemusí byť)
Kúsky brokolice krátko naparte, aby ostala chrumkavá. Tortilu opečte z oboch strán na grilovacej panvici a posypte syrom, aby sa roztopil. Dajte na tanier, pridajte biely jogurt, brokolicu a nakrájanú šunku. Okoreňte a osoľte podľa chuti, prípadne pridajte nakrájanú čerstvú zeleninu.
Kto má rád pikantné, môže plnku pokvapkať tabasco omáčkou. Tortilu stočte do wrapu a podávajte. Rybacia nátierka
Budete potrebovať:
- konzervu tuniaka v olivovom oleji
- 1 PL biely jogurt
- 1 ČL horčice
- 2 PL masla
- 2ks vajíčko
- korenie
- soľ
Vajíčka uvaríte natvrdo. Po vychladnutí oddeľte žĺtka od bielkov. V mixéri zmiešajte tuniaka a zvyšné suroviny spolu s uvarenými žĺtkami. Po dôkladnom mixovaní pridajte na drobné kúsky nakrájané bielka. Dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Podávajte na celozrnnom pečive.