Či už si vegetarián z dôvodu, že ti mäso nechutí, alebo súcitíš so zvieratami, so životným prostredím, prípadne máš na to úplne iné dôvody tak vedz, že tvoj jedálniček vôbec nemusí byť nudný, suchý alebo chudobný. Naše najlepšie vegetariánske recepty ukážu tebe, ale aj každému milovníkovi mäsa, že vegetariánska kuchyňa je svieža, zdravá a v neposlednom rade aj veľmi chutná.
Najlepšie vegetariánske recepty:
Falošná fitness treska
Zdravá bielkovinová náhrada tradičnej nezdravej „dobroty“. Tvaroh je bohatý nielen na bielkoviny, ale aj na vitamíny a minerály. Nátierku si môžete dopriať počas celého dňa, alebo aj ako zdravú večeru napríklad s knäckebrotom a zeleninou.
Autor receptu: Mgr. Jakub Strigáč
Ingrediencie do falošnej fitness tresky:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 stredne veľké vajcia
- 150 g bieleho jogurtu
- 200 g mrkvy
- 5 g bio vegety (Alnatura)
- 10 g horčice
- štipka soli a čierneho korenia
Postup:
- Uvaríme vajcia natvrdo a mrkvu namäkko.
- Zmiešame jogurt, tvaroh, horčicu a koreniny podľa chuti.
- Pridáme nakrájané vajce, mrkvu na kocky a všetko spolu zmiešame.
Čas prípravy: 10 min / 4 porcie
Najlepšie vegetariánske recepty: Falošná fitness treska – 1 porcia:
- Energia:131 kcal/553 kJ
- Bielkoviny: 17 gramov
- Sacharidy: 8 gramov
- Tuky: 5 gramov
- Vláknina: 2 gramy
Škoricový chrumkavý koláčik
Škorica podporuje imunitný systém, má silné antiseptické a antibiotické účinky. Už 3 gramy škorice denne pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Pridanie škorice do jedla znižuje jeho glykemický index a podporuje trávenie.
Autor receptu: Barbora Gamanová
Ingrediencie chrumkavého koláčiku:
Na koláč
- 1 pohár mandľovej muky
- 3/4 pohára proteínu bez chuti (ryžový)
- 1/4 pohára stévie v prášku
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 4 vajíčka
- 1/2 pohára mandľového mlieka
- 1/4 pohára rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
Na polevu
- 1/4 pohára prepusteného masla ghí
- 1 lyžičku stévie alebo sladidla podľa vašej chuti
- 1 lyžicu škorice
- 1/3 pohára rozdrvených orechov
Postup:
- V miske zmiešame suché ingrediencie – mandľovú múku, proteín, sladidlo, prášok do pečiva a soľ.
- Do druhej misky dáme všetky mokré ingrediencie – vajíčka, mlieko, olej a vanilkový extrakt.
- Zmiešame dokopy suché a mokré ingrediencie.
- V ďalšej miske pripravíme polevu zmiešaním všetkých ingrediencií a dáme bokom.
- Pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a jemne pretrieme kokosovým olejom.
- Nalejeme ½ zmesi koláča na plech, posypeme ½ orechov a polejeme polevou. Pokračujeme naliatím druhej polovice zmesi koláča a posypaním zvyškov orechov.
- Pečieme 30 – 35 minút na 180 °C.
Čas prípravy: 45 min / 8 porcie
Najlepšie vegetariánske recepty: Chrumkavý škoricový koláčik – 1 porcia:
- Energia: 288 kcal/1213 kJ
- Bielkoviny: 24 gramov
- Sacharidy: 4 gramy
- Tuky: 22 gramov
- Vláknina: 5 gramov
Karfiolové placky
Rôzne variácie placiek sú ideálnym jedlom na cesty. Vyskúšaj namiesto overenej zemiakovej klasiky zakomponovať aj iné druhy zeleniny. V tomto recepte je karfiol, ktorý je kvôli bielkovinám a lahodnejšej chuti doplnený zmesou syrov a vajíčok.
Autor receptu: Mgr. Petra Ondrašáková
Ingrediencie
Postup prípravy
Najlepšie vegetariánske recepty: Karfiolové placky – 1 porcia:
- Energia: 292 kcal/1226 kJ
- Bielkoviny: 19 gramov
- Sacharidy: 11 gramov
- Tuky: 20 gramov
- Vláknina: 4 gramy
Tieto najlepšie vegetariánske recepty a mnoho ďalších nájdeš v knihe Necukrím, chudnem, v ktorej 12 odborníkov spojilo svoje vedomosti, skúsenosti a obľúbené recepty, aby ti ukázali, ako si dopriať sladké bez toho, aby ťa tvoje chute ovládali.