Hľadáš nové recepty, ktoré by sa dali zaradiť do tvojho jedálnička? Inšpiruj sa niekoľkými z našich obľúbených receptov od rôznych odborníkov na výživu či food blogerov. Sú rýchle, nenáročné na prípravu, výživné a plné bielkovín. Okrem toho ti v článku prezradíme našich 5 obľúbených kuchynských pomocníkov.
No schválne, ktorý z nasledujúcich receptov sa stane tvojím obľúbencom?
5 RECEPTOV NA RAŇAJKY
Banánový koláčik z mikrovlnky
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 1 vajce (55 g)
- 30 g mleté ovsené vločky
- 1 banán (95-105 g)
- 50-75 ml polotučné/rastlinné mlieko
- 10 g strúhaný kokos
- 1 grécky jogurt 0-0,3 % tuku/odtučnený alebo polotučný tvaroh/proteínový puding
- 100 g mrazené bobuľové ovocie
POSTUP
- Popuč banán vidličkou a zmiešaj ho s pomletými ovsenými vločkami, vajíčkom, mliekom a strúhaným kokosom, prípadne všetko spolu rozmixuj.
- Vzniknutú zmes daj to nádoby, ktorá je vhodná do mikrovlnky. Daj do mikrovlnky na 4-5 minút. Ak nemáš mikrovlnku, môžeš upiecť aj v rúre.
- Vyklop koláčik na tanier, dozdob gréckym jogurtom/proteínovým pudingom/tvarohom a posyp ovocím.
Ovsené vločky môžeš pomlieť aj v univerzálnom kuchynskom sekáčiku.
Chlebík vo vajíčku s mozzarellou
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 1vajce
- 2 ks celozrnný toastový chlieb
- 50-60 g mozzarella light
- 15 g kečup
- 150-200 g zelenina
- 3 ml oleja
- soľ a korenie podľa chuti (odporúčame cesnakové)
POSTUP
- Vajíčko rozmiešaj v tanieri s troškou soli a korenia podľa chuti, medzičasom si nechaj na panvici zohriať olej.
- Toastový chlieb obaľ vo vajíčku a daj na panvicu. Opeč z oboch strán.
- Na tanier pridaj zeleninu, nakrájanú mozzarellu a na hotové toasty môžeš dať kečup.
Fermentovaná kaša
Autor receptu: Ing. Nikoleta Šimonová
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 55 g ovsené vločky,
- 150 ml kefír biely,
- 150 g bobuľové ovocie podľa chuti,
- 100 g grécky jogurt/odtučnený jemný tvaroh,
- 1 ČL med/džem,
- ½ banán zrelý (50-60 g)
- 1/2 ČL chia semienka (voliteľné)
- 2 ČL arašidové maslo (voliteľné)
POSTUP
- Večer si dáme do misky ovsené vločky, zalejeme kefírom. V miske poriadne premiešame a necháme prekryté počas noci (8 hodín) na kuchynskej linke pri izbovej teplote (pri teplote vyššej ako 23 °C, napríklad v lete, dáme kašu na noc prekrytú do chladničky).Ideálne zakryť sieťkou.
- Ráno do kaše pridáme jogurt, alebo tvaroh a servírujeme s ovocím, medom. Môžeme pridať chia semienka a arašidové maslo.
Hrianky s praženicou a avokádovým krémom
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 2 hrianky z toastového celozrnného chleba (50 g),
- 2 ks vajce,
- 50 g avokádo,
- 1 strúčik cesnaku,
- 50 g odtučnený tvaroh,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 150-200 g zelenina podľa chuti.
POSTUP
- Toastový chlieb dáme do hriankovača.
- Medzičasom si z vajíčok pripravíme praženicu.
- V miske roztlačíme avokádo, ktoré zmiešame so soľou a korením, prelisovaným cesnakom a tvarohom.
- Hrianky natrieme avokádovým krémom a na vrch pridáme praženicu. Podávame so zeleninou.
S týmito raňajkami ti rád pomôže tento hriankovač.
Škoricový trhanec
Autor receptu: Domi Rumanová
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 30 g jemné ovsené vločky
- 100 ml voda
- 1 vajce
- 2 g kypriaci prášok do pečiva
- 5 g med
- škorica
- olej v spreji
- 1 grécky jogurt 0-0,3 % tuku
- 10 g arašidové maslo
- 50-100 g lesné ovocie (mrazené)
- 5 g práškový cukov
POSTUP
- Rozmixujeme vločky s vodou, vajcom, medom, škoricou a kypriacim práškom.
- Na panvici opečieme na kúsku oleja z oboch strán a potom natrháme pomocou varešky na menšie kúsky.
- Na vrch pridáme grécky jogurt, orechové maslo a ľubovoľné lesné ovocie. Môžeme posypať práškovým cukrom.
9 RECEPTOV NA HLAVNÉ JEDLÁ
Bravčová panenka na bylinkách
Autor receptu: Fitlavia
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 150 g bravčovej panenky,
- 12 ml olivového oleja,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1/2 ČL soli,
- 1/2 ČL čierneho korenia,
- 1 ČL rozmarínu alebo tymiánu, oregána a mletého koriandra,
- 1 ČL dijonskej horčice,
- 150-200 g zemiaky/batáty
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- V miske zmiešame olivový olej, cesnak, bylinky, horčicu, soľ a korenie.
- Panenku potrieme olivovým olejom a na rozohriatej panvici prudko opečieme z každej strany 1 – 2 minúty dozlatista.
- Opatrne premiestnime panenku na plech na pečenie, potrieme zmesou byliniek a pečieme v rúre približne 30 minút.
- Pre dosiahnutie ružovkastého stredu (vnútorná teplota mäsa by mala byť 63 °C).
- Následne vyberieme z rúry, zakryjeme alobalom a necháme odstáť 10 minút.
- Môžeme nakrájať. Podávame so zemiakmi pripravenými na preferovaný spôsob – kaša, varené či pečené v rúre na papieri na pečenie.
Krémové rizoto s mäsovými guličkami
Autor receptu: Domi Rumanová
Počet porcií: 2
INGREDIENCIE
- 10 g repkový olej
- 40 g cibuľa
- 130 g ryža
- soľ, čierne korenie
- 600 l voda
- 250 g mrazená zelenina (mrkva, hrášok)
- 30 g cream cheese light
- 250 g hovädzie mleté mäso (10% tuku)
- 10 g horčica
- soľ, čierne korenie, mletá červená paprika
POSTUP
- Hovädzie mleté mäso zmiešame s vajcom, horčicou a koreninami. Vytvarujeme rovnomerne veľké guličky, ktoré opečieme na nepriľnavej panvici. Následne ich vyberieme z panvice.
- Na rovnakej panvici, na oleji orestujeme cibuľu, pridáme ryžu, ktorú orestujeme do zlatista.
- Pridáme mrazenú zmes, orestujeme a podlejeme vodou. Varíme až kým sa ryža nedovarí.
- Na záver vmiešame cream cheese a doplníme mäsovými guličkami.
Quinoa šalát s lososom
Autor receptu: Fitlavia
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 100 g lososa,
- 50 g quinoi,
- štipka soli,
- šťava z ½ citróna,
- štipka korenia.
Omáčka:
- 1/2 malej cukety,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1/2 avokáda,
- štipka soli,
- 50 ml vody.
POSTUP
- Steak z lososa okoreníme, osolíme, pokvapkáme citrónom a opečieme na panvici.
- Medzitým si uvaríme quinou podľa návodu.
- Do hrnca so 50 ml vody dáme variť na kúsky narezanú cuketu a cesnak, následne varíme do mäkka.
- Po dovarení pridáme avokádo a vymixujeme tyčovým mixérom.
- Omáčku vmiešame do quinoi a na vrch naservírujeme lososa narezaného na malé kúsky.
- Nakoniec môžeme ešte pokvapkať šťavou z citróna.
Kuracie prsia s nádychom Indie
Autor receptu: RNDr. Barbara Sviežená, PhD.
Počet porcií: 4
INGREDIENCIE
- 500 g kuracích pŕs,
- 3 cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 dcl jablkovej šťavy,
- 2 zelené jablká,
- 1 batat (200 g),
- 1 – 2 PL olivového oleja,
- karí, mletá červená paprika, kurkuma, zeleninový bujón,
- 200-250 g ryža.
POSTUP
- Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Batat olúpeme, nakrájame na kocky a povaríme 10 minút.
- Kuracie prsia si nakrájame na malé rezance.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, kuracie rezance opekáme z každej strany, aby sa zatiahli, a odložíme ich nabok.
- V panvici opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a roztlačený cesnak do zlatista. Pridáme karí korenie, mletú papriku a kurkumu (po 1 ČL z každého korenia) a pražíme 30 sekúnd, potom prilejene vývar zo zeleninového bujónu, jablkovú šťavu, pridáme kuracie mäso, nakrájané jablká a bataty.
- Posolíme a okoreníme podľa chuti.
- Neprikryté varíme 10 – 15 minút na slabom ohni. Môžeme podávať s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.
Kuracie mäso s medom a horčicou s kuskusom
Autor receptu: MSc. Petronela Forišek Paul
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 100 g kuracích pŕs,
- 65 g kuskusu,
- 50 g mrazeného hrášku,
- 15 g horčice,
- 1 PL medu,
- 20 g valeriány,
- 1 PL repkového oleja,
- soľ, korenie.
POSTUP
- Mäso umyjeme, nakrájame a zmiešame v miske s horčicou a medom. Dochutíme a necháme chvíľku stáť.
- Zatiaľ zalejeme kuskus zovretou vodou podľa návodu a necháme napučať. Zmiešame s poduseným hráškom a valeriánou.
- Mäso jemne orestujeme na repkovom oleji a keď bude hotové, môžeme podávať.
Brokolicové pyré s kuracími prsiami s bryndzou
Autor receptu: MUDr. Boris Bajer, PhD.
Počet porcií: 2
INGREDIENCIE
- 500 g brokolice,
- syr – cottage cheese,
- 2 ČL horčice,
- soľ,
- korenie,
- 200 g kuracích pŕs,
- 1 lyžica olivového oleja,
- 30 – 40 g bryndze,
- voliteľné: ryža, kuskus, bulgur, celozrnné pečivo.
POSTUP
- Odkrojené hlavičky brokolice povaríme približne 5 – 7 minút.
- Zlejeme vodu z brokolice a pridáme balenie syra – cottage cheese, horčicu, soľ a korenie podľa chuti. Zmixujeme ponorným mixérom.
- Celé kuracie prsia v polovici narežeme, opečieme na troche olivového oleja z oboch strán (4 – 5 minút).
- Po vychladení pod 80 °C pridáme do stredu bryndzu, ktorá sa následne mierne roztečie.
- V prípade preferencie/potreby pridáme sacharidy: ryža, kuskus, bulgur či celozrnné pečivo.
Hovädzie mäso na uhorkách s tarhoňou
Autor receptu: Lucia Súkeníková
Počet porcií: 4
INGREDIENCIE
- 1 kg hovädzie mäso
- 1 cibuľa
- 4 – 5 kyslé uhorky
- 2 polievkové lyžice horčice
- 2 polievkové lyžice kečupu
- tuk na opekanie (repkový, olivový olej)
- voda podľa potreby
- 200-250 g tarhoňa
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- V tlakovom hrnci na masti opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Prudko opečieme zo všetkých strán, pridáme horčicu, kečup, soľ, korenie a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a dusíme pod tlakom cca 30 minút. Kým sa mäso dusí, pripravíme si tarhoňu.
- Tarhoňu odmeriame – je to dôležité, pretože musíme dodržať pomer 1 : 1,5. Teda na 1 šálku tarhone budeme potrebovať 1,5 šálky vody. Nasypeme ju do úplne prázdneho hrnca a opekáme dohneda na miernom plameni. Treba dať pozor, pretože sa ľahko pripáli.
- Keď sú guličky hnedé, pridáme tuk (masť alebo olej) a dobre zamiešame, aby boli všetky guličky obalené tukom. Chvíľu opekáme a zalejeme odmeraným množstvom vody. Posolíme, premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 – 20 minút na miernom plameni. Hrniec neotvárame.
- Po 15 minútach skontrolujeme a ochutnáme. Ak treba, dusíme ďalej.
- Po 30 minútach necháme paru vyfučať a bezpečne otvoríme pokrievku. Jednu kocku mäsa vyberieme a skontrolujeme, či už je mäkké a vlákna sa oddeľujú.
- Ak je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané kyslé uhorky, ak treba, prilejeme horúcu vodu a povaríme ešte bez prikrytia 10 minút.
- Ochutnáme, ak je to potrebné, dosolíme a dokoreníme a podávame s uvarenou tarhoňou.
Ak hľadáš vhodný hrniec, skús tento univerzálny hrniec, ktorý ti doma nahradí až 9 elektrospotrebičov, vďaka čomu ušetríš veľa peňazí aj miesta v kuchyni.
Pečené cestoviny s tofu
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 50 g cestoviny,
- 45 g tofu,
- 100 g lúpané paradajky,
- 30 g mozzarella light,
- 1 strúčik cesnaku,
- 15 g kečup,
- 30 g mrazená kukurica,
- 100 g rajčiny.
POSTUP
- Na panvici opražíš tofu, pridáš lúpané paradajky, rajčiny a kukuricu. Dochutíš podľa chuti a necháš dusiť.
- Medzičasom dáš variť cestoviny podľa návodu na obale. Ideálne by mali byť scedené, keď sú ešte mierne tvrdé, pretože sa budú ešte piecť.
- K tofu pridáš kečup, nastrúhaný cesnak a scedené cestoviny. Poriadne premiešaš.
- Pred pečením na vrch pokladaj alebo posyp mozzarellu a daj zapiecť do zlatista na 180 stupňoch.
Zemiakové gnocchi v krémovej omáčke so slaninkou za 15 minút
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 150 g zemiakové gnocchi
- 100 g šampiňóny
- 30 g Palouček/Cream cheese
- sušené bylinky podľa chuti
- 1-3 strúčiky cesnaku
- 75 ml polotučné mlieko
- 30 g eidam 30 %
- 30 g slanina krájaná na hranolčeky
- soľ
POSTUP
- Daj variť osolenú vodu.
- Nakrájaj si šampiňóny. Na panvici opraž slaninku za stáleho miešania 2-3 minútky. Pridaj šampiňóny a miešaj ďalších 4-5 minút. Podlej mliekom a nechaj dusiť na najslabšom plameni.
- Ak ti voda už vrie, daj do nej uvariť gnocchi.
- Nastrúhaj si syr, priprav si prelisovaný cesnak, Palouček a bylinky. Všetko pridaj k hríbovej zmesi. Nechaj dusiť, aby sa chute prepojili a syr sa rozpustil. Asi 5 minút.
- Uvarené gnocchi sceď a zmiešaj s omáčkou.
4 „RÝCHLOVKY“ NA OBED ČI VEČERU
Zemiaky s tvarohom
Autor receptu: Ing. Tatiana Kyseľová
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 200 g zemiaky,
- 3 g ghee alebo olivový olej,
- 3 plátky selská šunka (75 g),
- 150 g tvaroh.
POSTUP
- Zemiaky uvaríme v osolenej vode cca 20 min, nakrájame na kocky a opražíme.
- Na zlepšenie chuti môžeme použiť ghee maslo alebo olivový olej.
- Tvaroh alebo ako alternatívu cottage cheese osolíme, pridáme zemiaky a na vrch opraženú selskú šunku.
Päťminútový tortilla wrap
Autor receptu: Matúš Špirko
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 1 ks tortilla (celozrnná),
- 10-20 g syru Lučina,
- 25-50 g šunky s vysokým podielom mäsa (ideálne 90 % a viac)
- 1 plátok (25 g) eidamu alebo syru s aspoň 30 % tuku,
- 150-200 g akákoľvek zelenina.
POSTUP
- Na tortillu natrieme lučinu, pridáme šunku a syr, preložíme a dáme zapiecť do sendvičovača.
- K tortille si nakrájame zeleninu a podávame spolu.
Ak hľadáš ten správny sendvičovač, s týmto chybu neurobíš.
Ovsená kaša pre nestíhačov
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 35-50 g ovsené vločky
- 100-150 ml polotučné mlieko
- 125 g polotučný tvaroh
- 15 g horká čokoláda (min. 70 %)
- sladidlo podľa chuti (stévia),
- 150 g ovocie podľa chuti,
- voliteľné: kakao, škorica, perníkové korenie,
- ak potrebuješ sacharidy navyše (si aktívny športovec a podobne): piškóty, cornflakes či cereálie podľa chuti.
POSTUP
- Vločky zaleješ mliekom, poprípade pridáš trochu vody podľa potreby a dáš ich do mikrovlnnej rúry na 1-2 min.
- Medzičasom si nakrájaš ovocie a prípravíš zvyšné suroviny.
- Tvaroh vmiešaš do ovsenej kaše spolu so sladidlom a voliteľnými surovinami. Čokoládu uložíš navrch alebo vmiešaš do kaše.
- Posypeš ovocím a vychutnávaš.
Tvarohové cestoviny preliate ovocím s grankom
Autor receptu: Viktória Janáčková
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 65 g cestoviny
- 100 g odtučnený tvaroh
- 50 g ovocný skyr
- 100 g mrazené ovocie
- 10 g granko
- 15 g orechy/arašidové maslo
POSTUP
- Cestoviny uvaríš podľa návodu na obale.
- Mrazené ovocie dáš roztopiť v horúcom kúpeli na cca 10 min.
- Tvaroh zmiešaš so skyrom a vmiešaš do scedených cestovín.
- Cestoviny preleješ horúcim ovocím a posypeš grankom.
PÁR RECEPTOV NA DESIATU ČI OLOVRANT
Bielkovinovo-ovocné smoothie s tvarohom
Autor receptu: Matúš Špirko
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 150 ml 1,5 % mlieka
- 125 g odtučnený tvaroh,
- 1 ks banán (100 – 110 g),
- 100 g jahody,
- 5 g vanilkový cukor,
- 5 g chia semienka.
POSTUP
- Všetky ingrediencie vložíme postupne do mixéra, rozmixujeme do hladka.
- Na záver môžeme smoothie ozdobiť alebo ochutiť mätovými lístkami.
Nám sa najviac osvedčil tento smoothie mixér.
Cottage syr s nivou
Autor receptu:
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- ½ cottage syr (90-100 g),
- 30 g syr niva,
- 60 g kornbageta/špaldová bageta/bezlepkové pečivo,
- 200 g zelenina,
POSTUP
- Cottage syr zmiešaš s nastrúhanou nivou a dáš to na 30-60 s do mikrovlnky.
- Podávaš s pečivom a zeleninou.
Tvarohový dezert s piškótami a čučoriedkami
Autor receptu: Fitlavia
Počet porcií: 1
INGREDIENCIE
- 150 g odtučnený/polotučný tvaroh,
- 1 ČL med,
- 4 dlhé detské piškóty,
- 100 g čučoriedky/iné ovocie, môže byť mrazené,
- voliteľné: kakao, škorica.
POSTUP
- Tvaroh vymiešaj s medom a kakaom, ozdob piškótami a čučoriedkami.
- Môžeš posypať škoricou.
Ktorý recept vyskúšaš ako prvý? Daj nám vedieť, ktorý z týchto receptov sa stal tvojím obľúbencom. 🙂