Úvod » Blog » 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Viktória Janáčková
receptov

Hľadáš nové recepty, ktoré by sa dali zaradiť do tvojho jedálnička? Inšpiruj sa niekoľkými z našich obľúbených receptov od rôznych odborníkov na výživu či food blogerov. Sú rýchle, nenáročné na prípravu, výživné a plné bielkovín. Okrem toho ti v článku prezradíme našich 5 obľúbených kuchynských pomocníkov.

No schválne, ktorý z nasledujúcich receptov sa stane tvojím obľúbencom?

5 RECEPTOV NA RAŇAJKY

Banánový koláčik z mikrovlnky

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 1 vajce (55 g)
  • 30 g mleté ovsené vločky
  • 1 banán (95-105 g)
  • 50-75 ml polotučné/rastlinné mlieko
  • 10 g strúhaný kokos
  • 1 grécky jogurt 0-0,3 % tuku/odtučnený alebo polotučný tvaroh/proteínový puding
  • 100 g mrazené bobuľové ovocie

POSTUP

  1.  Popuč banán vidličkou a zmiešaj ho s pomletými ovsenými vločkami, vajíčkom, mliekom a strúhaným kokosom, prípadne všetko spolu rozmixuj.
  2. Vzniknutú zmes daj to nádoby, ktorá je vhodná do mikrovlnky. Daj do mikrovlnky na 4-5 minút. Ak nemáš mikrovlnku, môžeš upiecť aj v rúre.
  3. Vyklop koláčik na tanier, dozdob gréckym jogurtom/proteínovým pudingom/tvarohom a posyp ovocím.

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

 

 

Ovsené vločky môžeš pomlieť aj v univerzálnom kuchynskom sekáčiku.

 

 

Chlebík vo vajíčku s mozzarellou

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 1vajce
  • 2 ks celozrnný toastový chlieb
  • 50-60 g mozzarella light
  • 15 g kečup
  • 150-200 g zelenina
  • 3 ml oleja
  • soľ a korenie podľa chuti (odporúčame cesnakové)

POSTUP

  1. Vajíčko rozmiešaj v tanieri s troškou soli a korenia podľa chuti, medzičasom si nechaj na panvici zohriať olej.
  2. Toastový chlieb obaľ vo vajíčku a daj na panvicu. Opeč z oboch strán.
  3. Na tanier pridaj zeleninu, nakrájanú mozzarellu a na hotové toasty môžeš dať kečup.

Fermentovaná kaša

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Ing. Nikoleta Šimonová

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 55 g ovsené vločky,
  • 150 ml kefír biely,
  • 150 g bobuľové ovocie podľa chuti,
  • 100 g grécky jogurt/odtučnený jemný tvaroh,
  • 1 ČL med/džem,
  • ½ banán zrelý (50-60 g)
  • 1/2 ČL chia semienka (voliteľné)
  • 2 ČL arašidové maslo (voliteľné)

POSTUP

  1. Večer si dáme do misky ovsené vločky, zalejeme kefírom. V miske poriadne premiešame a necháme prekryté počas noci (8 hodín) na kuchynskej linke pri izbovej teplote (pri teplote vyššej ako 23 °C, napríklad v lete, dáme kašu na noc prekrytú do chladničky).Ideálne zakryť sieťkou.
  2. Ráno do kaše pridáme jogurt, alebo tvaroh a servírujeme s ovocím, medom. Môžeme pridať chia semienka a arašidové maslo. 

Hrianky s praženicou a avokádovým krémom

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 2 hrianky z toastového celozrnného chleba (50 g),
  • 2 ks vajce,
  • 50 g avokádo,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 50 g odtučnený tvaroh,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • 150-200 g zelenina podľa chuti.

POSTUP

  1. Toastový chlieb dáme do hriankovača.
  2. Medzičasom si z vajíčok pripravíme praženicu.
  3. V miske roztlačíme avokádo, ktoré zmiešame so soľou a korením, prelisovaným cesnakom a tvarohom.
  4. Hrianky natrieme avokádovým krémom a na vrch pridáme praženicu. Podávame so zeleninou.

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

 

S týmito raňajkami ti rád pomôže tento hriankovač.

 

Škoricový trhanec

Autor receptu:  Domi Rumanová

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 30 g jemné ovsené vločky
  • 100 ml voda
  • 1 vajce
  • 2 g kypriaci prášok do pečiva
  • 5 g med
  • škorica
  • olej v spreji
  • 1 grécky jogurt 0-0,3 % tuku
  • 10 g arašidové maslo
  • 50-100 g lesné ovocie (mrazené)
  • 5 g práškový cukov

POSTUP

  1. Rozmixujeme vločky s vodou, vajcom, medom, škoricou a kypriacim práškom.
  2. Na panvici opečieme na kúsku oleja z oboch strán a potom natrháme pomocou varešky na menšie kúsky.
  3.  Na vrch pridáme grécky jogurt, orechové maslo a ľubovoľné lesné ovocie. Môžeme posypať práškovým cukrom.

 

9 RECEPTOV NA HLAVNÉ JEDLÁ

Bravčová panenka na bylinkách

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Fitlavia

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 150 g bravčovej panenky,
  • 12 ml olivového oleja,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1/2 ČL soli,
  • 1/2 ČL čierneho korenia,
  • 1 ČL rozmarínu alebo tymiánu, oregána a mletého koriandra,
  • 1 ČL dijonskej horčice,
  • 150-200 g zemiaky/batáty

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 190 °C.
  2. V miske zmiešame olivový olej, cesnak, bylinky, horčicu, soľ a korenie.
  3. Panenku potrieme olivovým olejom a na rozohriatej panvici prudko opečieme z každej strany 1 – 2 minúty dozlatista.
  4. Opatrne premiestnime panenku na plech na pečenie, potrieme zmesou byliniek a pečieme v rúre približne 30 minút.
  5. Pre dosiahnutie ružovkastého stredu (vnútorná teplota mäsa by mala byť 63 °C).
  6. Následne vyberieme z rúry, zakryjeme alobalom a necháme odstáť 10 minút.
  7. Môžeme nakrájať. Podávame so zemiakmi pripravenými na preferovaný spôsob – kaša, varené či pečené v rúre na papieri na pečenie.

Krémové rizoto s mäsovými guličkami

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Domi Rumanová

Počet porcií: 2

INGREDIENCIE

  • 10 g repkový olej
  • 40 g cibuľa
  • 130 g ryža
  • soľ, čierne korenie
  • 600 l voda
  • 250 g mrazená zelenina (mrkva, hrášok)
  • 30 g cream cheese light
  • 250 g hovädzie mleté mäso (10% tuku)
  • 10 g horčica
  • soľ, čierne korenie, mletá červená paprika

POSTUP

  1. Hovädzie mleté mäso zmiešame s vajcom, horčicou a koreninami. Vytvarujeme rovnomerne veľké guličky, ktoré opečieme na nepriľnavej panvici. Následne ich vyberieme z panvice.
  2. Na rovnakej panvici, na oleji orestujeme cibuľu, pridáme ryžu, ktorú orestujeme do zlatista.
  3. Pridáme mrazenú zmes, orestujeme a podlejeme vodou. Varíme až kým sa ryža nedovarí.
  4. Na záver vmiešame cream cheese a doplníme mäsovými guličkami.

Quinoa šalát s lososom

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Fitlavia

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 100 g lososa,
  • 50 g quinoi,
  • štipka soli,
  • šťava z ½  citróna,
  • štipka korenia.

Omáčka:

  • 1/2 malej cukety,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1/2 avokáda,
  • štipka soli,
  • 50 ml vody.

POSTUP

  1. Steak z lososa okoreníme, osolíme, pokvapkáme citrónom a opečieme na panvici.
  2. Medzitým si uvaríme quinou podľa návodu.
  3. Do hrnca so 50 ml vody dáme variť na kúsky narezanú cuketu a cesnak, následne varíme do mäkka.
  4. Po dovarení pridáme avokádo a vymixujeme tyčovým mixérom.
  5. Omáčku vmiešame do quinoi a na vrch naservírujeme lososa narezaného na malé kúsky.
  6. Nakoniec môžeme ešte pokvapkať šťavou z citróna.

Kuracie prsia s nádychom Indie

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Počet porcií: 4

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracích pŕs,
  • 3 cibule,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 dcl jablkovej šťavy,
  • 2 zelené jablká,
  • 1 batat (200 g),
  • 1 – 2 PL olivového oleja,
  • karí, mletá červená paprika, kurkuma, zeleninový bujón,
  • 200-250 g ryža.

POSTUP

  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Batat olúpeme, nakrájame na kocky a povaríme 10 minút.
  3. Kuracie prsia si nakrájame na malé rezance.
  4. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, kuracie rezance opekáme z každej strany, aby sa zatiahli, a odložíme ich nabok. 
  5. V panvici opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a roztlačený cesnak do zlatista. Pridáme karí korenie, mletú papriku a kurkumu (po 1 ČL z každého korenia) a pražíme 30 sekúnd, potom prilejene vývar zo zeleninového bujónu, jablkovú šťavu, pridáme kuracie mäso, nakrájané jablká a bataty.
  6. Posolíme a okoreníme podľa chuti.
  7. Neprikryté varíme 10 – 15 minút na slabom ohni. Môžeme podávať s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.

Kuracie mäso s medom a horčicou s kuskusom

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: MSc. Petronela Forišek Paul

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 100 g kuracích pŕs,
  • 65 g kuskusu,
  • 50 g mrazeného hrášku,
  • 15 g horčice,
  • 1 PL medu,
  • 20 g valeriány,
  • 1 PL repkového oleja,
  • soľ, korenie.

POSTUP

  1. Mäso umyjeme, nakrájame a zmiešame v miske s horčicou a medom. Dochutíme a necháme chvíľku stáť.
  2. Zatiaľ zalejeme kuskus zovretou vodou podľa návodu a necháme napučať. Zmiešame s poduseným hráškom a valeriánou.
  3. Mäso jemne orestujeme na repkovom oleji a keď bude hotové, môžeme podávať.

Brokolicové pyré s kuracími prsiami s bryndzou

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: MUDr. Boris Bajer, PhD.

Počet porcií: 2

INGREDIENCIE

  • 500 g brokolice,
  • syr – cottage cheese,
  • 2 ČL horčice,
  • soľ,
  • korenie,
  • 200 g kuracích pŕs,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 30 – 40 g bryndze,
  • voliteľné: ryža, kuskus, bulgur, celozrnné pečivo.

POSTUP

  1. Odkrojené hlavičky brokolice povaríme približne 5 – 7 minút.
  2. Zlejeme vodu z brokolice a pridáme balenie syra – cottage cheese, horčicu, soľ a korenie podľa chuti. Zmixujeme ponorným mixérom.
  3. Celé kuracie prsia v polovici narežeme, opečieme na troche olivového oleja z oboch strán (4 – 5 minút).
  4. Po vychladení pod 80 °C pridáme do stredu bryndzu, ktorá sa následne mierne roztečie.
  5. V prípade preferencie/potreby pridáme sacharidy: ryža, kuskus, bulgur či celozrnné pečivo.

Hovädzie mäso na uhorkách s tarhoňou

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Lucia Súkeníková

Počet porcií: 4

INGREDIENCIE

  • 1 kg hovädzie mäso
  • 1 cibuľa
  • 4 – 5 kyslé uhorky
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • tuk na opekanie (repkový, olivový olej)
  • voda podľa potreby
  • 200-250 g tarhoňa
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  1. V tlakovom hrnci na masti opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájané mäso.
  2. Prudko opečieme zo všetkých strán, pridáme horčicu, kečup, soľ, korenie a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a dusíme pod tlakom cca 30 minút. Kým sa mäso dusí, pripravíme si tarhoňu.
  3. Tarhoňu odmeriame – je to dôležité, pretože musíme dodržať pomer 1 : 1,5. Teda na 1 šálku tarhone budeme potrebovať 1,5 šálky vody. Nasypeme ju do úplne prázdneho hrnca a opekáme dohneda na miernom plameni. Treba dať pozor, pretože sa ľahko pripáli.
  4. Keď sú guličky hnedé, pridáme tuk (masť alebo olej) a dobre zamiešame, aby boli všetky guličky obalené tukom. Chvíľu opekáme a zalejeme odmeraným množstvom vody. Posolíme, premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 – 20 minút na miernom plameni. Hrniec neotvárame.
  5. Po 15 minútach skontrolujeme a ochutnáme. Ak treba, dusíme ďalej.
  6. Po 30 minútach necháme paru vyfučať a bezpečne otvoríme pokrievku. Jednu kocku mäsa vyberieme a skontrolujeme, či už je mäkké a vlákna sa oddeľujú.
  7. Ak je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané kyslé uhorky, ak treba, prilejeme horúcu vodu a povaríme ešte bez prikrytia 10 minút.
  8. Ochutnáme, ak je to potrebné, dosolíme a dokoreníme a podávame s uvarenou tarhoňou.

 

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

 

Ak hľadáš vhodný hrniec, skús tento univerzálny hrniec, ktorý ti doma nahradí až 9 elektrospotrebičov, vďaka čomu ušetríš veľa peňazí aj miesta v kuchyni.

 

 

 

Pečené cestoviny s tofu

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 50 g cestoviny,
  • 45 g tofu,
  • 100 g lúpané paradajky,
  • 30 g mozzarella light,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 15 g kečup,
  • 30 g mrazená kukurica,
  • 100 g rajčiny.

POSTUP

  1. Na panvici opražíš tofu, pridáš lúpané paradajky, rajčiny a kukuricu. Dochutíš podľa chuti a necháš dusiť.
  2. Medzičasom dáš variť cestoviny podľa návodu na obale. Ideálne by mali byť scedené, keď sú ešte mierne tvrdé, pretože sa budú ešte piecť.
  3. K tofu pridáš kečup, nastrúhaný cesnak a scedené cestoviny. Poriadne premiešaš.
  4. Pred pečením na vrch pokladaj alebo posyp mozzarellu a daj zapiecť do zlatista na 180 stupňoch.

Zemiakové gnocchi v krémovej omáčke so slaninkou za 15 minút

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 150 g zemiakové gnocchi
  • 100 g šampiňóny
  • 30 g Palouček/Cream cheese
  • sušené bylinky podľa chuti
  • 1-3 strúčiky cesnaku
  • 75 ml polotučné mlieko
  • 30 g eidam 30 %
  • 30 g slanina krájaná na hranolčeky 
  • soľ

POSTUP

  1. Daj variť osolenú vodu.
  2. Nakrájaj si šampiňóny. Na panvici opraž slaninku za stáleho miešania 2-3 minútky. Pridaj šampiňóny a miešaj ďalších 4-5 minút. Podlej mliekom a nechaj dusiť na najslabšom plameni.
  3. Ak ti voda už vrie, daj do nej uvariť gnocchi.
  4. Nastrúhaj si syr, priprav si prelisovaný cesnak, Palouček a bylinky. Všetko pridaj k hríbovej zmesi. Nechaj dusiť, aby sa chute prepojili a syr sa rozpustil. Asi 5 minút.
  5. Uvarené gnocchi sceď a zmiešaj s omáčkou.

 

4  „RÝCHLOVKY“ NA OBED ČI VEČERU

Zemiaky s tvarohom

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Ing. Tatiana Kyseľová

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 200 g zemiaky,
  • 3 g ghee alebo olivový olej, 
  • 3 plátky selská šunka (75 g),
  • 150 g tvaroh.

POSTUP

  1. Zemiaky uvaríme v osolenej vode cca 20 min, nakrájame na kocky a opražíme.
  2. Na zlepšenie chuti môžeme použiť ghee maslo alebo olivový olej.
  3. Tvaroh alebo ako alternatívu cottage cheese osolíme, pridáme zemiaky a na vrch opraženú selskú šunku. 

Päťminútový tortilla wrap

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Matúš Špirko

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 1 ks tortilla (celozrnná),
  • 10-20 g syru Lučina, 
  • 25-50 g šunky s vysokým podielom mäsa (ideálne 90 % a viac)
  • 1 plátok (25 g) eidamu alebo syru s aspoň 30 % tuku,
  • 150-200 g akákoľvek zelenina.

POSTUP

  1. Na tortillu natrieme lučinu, pridáme šunku a syr, preložíme a dáme zapiecť do sendvičovača. 
  2. K tortille si nakrájame zeleninu a podávame spolu. 

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

 

Ak hľadáš ten správny sendvičovač, s týmto chybu neurobíš.

 

Ovsená kaša pre nestíhačov

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 35-50 g ovsené vločky 
  • 100-150 ml polotučné mlieko
  • 125 g polotučný tvaroh
  • 15 g horká čokoláda (min. 70 %)
  • sladidlo podľa chuti (stévia),
  • 150 g ovocie podľa chuti,
  • voliteľné: kakao, škorica, perníkové korenie,
  • ak potrebuješ sacharidy navyše (si aktívny športovec a podobne): piškóty, cornflakes či cereálie podľa chuti.

POSTUP

  1. Vločky zaleješ mliekom, poprípade pridáš trochu vody podľa potreby a dáš ich do mikrovlnnej rúry na 1-2 min.
  2. Medzičasom si nakrájaš ovocie a prípravíš zvyšné suroviny.
  3. Tvaroh vmiešaš do ovsenej kaše spolu so sladidlom a voliteľnými surovinami. Čokoládu uložíš navrch alebo vmiešaš do kaše.
  4. Posypeš ovocím a vychutnávaš.

Tvarohové cestoviny preliate ovocím s grankom

Autor receptu: Viktória Janáčková

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 65 g cestoviny
  • 100 g odtučnený tvaroh
  • 50 g ovocný skyr
  • 100 g mrazené ovocie
  • 10 g granko
  • 15 g orechy/arašidové maslo

POSTUP

  1. Cestoviny uvaríš podľa návodu na obale.
  2. Mrazené ovocie dáš roztopiť v horúcom kúpeli na cca 10 min.
  3. Tvaroh zmiešaš so skyrom a vmiešaš do scedených cestovín.
  4. Cestoviny preleješ horúcim ovocím a posypeš grankom.

PÁR RECEPTOV NA DESIATU ČI OLOVRANT

Bielkovinovo-ovocné smoothie s tvarohom

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Matúš Špirko

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 150 ml 1,5 % mlieka
  • 125 g odtučnený tvaroh,
  • 1 ks banán (100 – 110 g),
  • 100 g jahody, 
  • 5 g vanilkový cukor, 
  • 5 g chia semienka.

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie vložíme postupne do mixéra, rozmixujeme do hladka.
  2. Na záver môžeme smoothie ozdobiť alebo ochutiť mätovými lístkami.

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

 

 

Nám sa najviac osvedčil tento smoothie mixér.

 

 

Cottage syr s nivou

Autor receptu:

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • ½ cottage syr (90-100 g),
  • 30 g syr niva,
  • 60 g kornbageta/špaldová bageta/bezlepkové pečivo,
  • 200 g zelenina,

POSTUP

  1. Cottage syr zmiešaš s nastrúhanou nivou a dáš to na 30-60 s do mikrovlnky.
  2. Podávaš s pečivom a zeleninou.

Tvarohový dezert s piškótami a čučoriedkami

receptov, 20 fit receptov + 5 kuchynských pomocníkov

Autor receptu: Fitlavia

Počet porcií: 1

INGREDIENCIE

  • 150 g odtučnený/polotučný tvaroh,
  • 1 ČL med,
  • 4 dlhé detské piškóty,
  • 100 g čučoriedky/iné ovocie, môže byť mrazené,
  • voliteľné: kakao, škorica.

POSTUP

  1. Tvaroh vymiešaj s medom a kakaom, ozdob piškótami a čučoriedkami.
  2. Môžeš posypať škoricou.

Ktorý recept vyskúšaš ako prvý? Daj nám vedieť, ktorý z týchto receptov sa stal tvojím obľúbencom. 🙂

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať