Šampiňóny sú obľúbené huby na prípravu rôznych jedál. V tejto omáčke chutia skvele a chuť obzvláštnia kešu oriešky. Šampiňónová omáčka spolu s basmati alebo jasmínovou ryžou tvoria skvelé kombo, ktoré si môžeš vychutnať ako zdravý obed alebo večeru.
Šampiňónová omáčka skrýva viac benefitov, než čakáš
Šampiňónová omáčka obsahuje vďaka týmto hubám veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje trávenie. Obsahujú vitamín B, ktorý podporuje metabolizmus a činnosť nervových buniek. Zaujímavou látkou v šampiňónoch je ergothioneín, ktorý má nielen silný antioxidačný účinok, ale veľmi účinne chráni kožu pred UV žiarením. Okrem toho, že chránia pokožku pred UV žiarením, podporujú aj spaľovanie tukov.
Šampiňóny sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia zvýšenou hladinou cholesterolu, cukrovkou, poruchou imunity, obezitou alebo atopickým ekzémom.
Kešu oriešky dodajú šampiňónovej omáčke fit šmrnc
V kešu orieškoch nájdeme tuk, bielkoviny, sacharidy, vodu, železo, fosfor, zinok, meď, mangán i kyselinu listovú. Sú bohaté aj na vitamín C. Ďalšími prospešnými vlastnosťami sú ich antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že sú dobré proti nachladnutiu alebo bakteriálnym infekciám.
Poskytujú pomoc pri metabolických poruchách, pretože normalizujú hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Navyše, sú dobré pre posilnenie nervového systému.
Ale pozor – majú vysoký obsah kalórií! Preto by si mala byť opatrná s ich spotrebou: pridať zopár kúskov k omáčke je v poriadku, no každodenné zobkanie misky orechov sa môže neželane podpísať na hmotnosti.
Basmati ryža: je lepšia ako obyčajná?
V čom je basmati ryža lepšia ako obyčajná?
Basmati ryža je bezlepková a má nízky obsah tuku. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, kyselinu listovú, veľmi nízke množstvo sodíka a žiaden cholesterol. Energia z basmati ryže sa uvoľňuje pomalšie, a preto nemá taký rýchly vplyv na hladinu cukru v krvi.
Príprava basmati ryže: ako na to?
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky basmati ryže
- 3 hrnčeky vody
- štipku soli
Postup:
- Ryžu v miske dôkladne prepláchneme vodou, až kým zlievaná voda nie je číra.
- Potom ryžu zaleje čistou vodou a necháme 20-30 min odpočívať.
- Medzitým si v hrnci privedieme k varu 3 šálky osolenej vody a odcedenú ryžu dáme do nej.
- Keď sa ryža začne variť, plameň zmiernime na minimum, ryžu zakryjeme a varíme 5 min.
- Potom plameň vypneme a necháme pod pokrývkou ďalších 15 min.
- Potom skontrolujeme či je ryža mäkká, ak áno preložíme ju aby sa viac nevarila.
Ak máš rada šampiňóny, tak skús napríklad náš zapekaný karfiol s hubami.
Autor receptu: fit_desserts
Šampiňónová omáčka: výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 400 kcal
Sacharidy: 17 gramov
Bielkoviny: 12 gramov
Tuky: 31 gramov
Vláknina: 2 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy