Tento recept je výživnou a chutnou kombináciou, ktorá v sebe spája dobré tuky z avokáda (doplnia energiu), bielkoviny z quinoi a vitamíny, ktoré v sebe ukrýva paprika.
Paprika a jej benefity
Takmer zo všetkých kútov zeme existuje tisíc odrôd papriky, ktoré majú rôzne tvary, veľkosť, chuť, textúru a farby plodov, ako aj rôzny vzrast.
Paprika je obľúbená zeleninu, nielen kvôli svojej chuti ale aj preto, že obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. Obsahuje najmä kapsaicín, rastlinné farbivá, ktoré obsahujú množsvo karoténov. Ďalej obsahuje vitamíny B, C a K. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch! Navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch. Okrem vitamínov nájdeš v paprike aj mix rôznych minerálnych látok, ako vápnik, draslík, zinok, železo aj horčík.
Karotenoidy v paprike
Karotenoidy nachádzajúce sa v pomerne vysokých množstvách v paprikách, môžu výrazne zlepšiť zdravie očí. Chránia ľudskú sietnicu, svetlom citlivú vnútornú stenu oka pred oxidačným poškodením. Paprika je dobrým zdrojom železa. Preto dokáže bojovať proti anémii (únava spôsobená hlavne nedostatkom železa v krvi). Ďalším dôvodom, prečo by si ju mala zaradiť do svojho jedálnička je, že zlepšuje trávenie vďaka vitamínu B3. Paprika je dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý je známy tým, že hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní mladosti pokožky a vlasov.
Žltá paprika
Obsahuje veľké množstvo vitamínu E a karotenoidy, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu a stareckej slepoty.
Zelená paprika
Je super zdrojom kyseliny listovej, ktorá má pozitívne účinky na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu.
Červená paprika
Je skvelým zdrojom betakaroténu.
Hľadáš inšpiráciu na každodenné varenie? Či už raňajky, obed alebo večeru? Mnoho skvelých, rýchlych a fit receptov nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK. K tomu aj mnoho rád a tipov pre zdravý životný štýl.
Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 250 kcal
Sacharidy: 33 gramov
Bielkoviny: 6 gramov
Tuky: 8 gramov
Vláknina: 8 gramov
Ingrediencie
- 1 väčšia kápia (červená paprika),
- 1/3 šálky quinoi,
- 2/3 šálky zeleninového vývaru,
- 1 paradajka nakrájaná na kocky,
- 1⁄3 pretlačeného strúčika cesnaku,
- 1 hrsť špenátu,
- 1 ČL kokosového oleja,
- 2 PL nasekanej červenej cibule,
- 1⁄3 avokáda,
- bazalka, oregáno, soľ a čierne korenie.
Postup prípravy
- Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme v nej asi 15 minút na polovicu prekrojenú kápiu (červenú papriku), z ktorej najprv vyberieme semiačka.
- Quinou namočíme na 3 minúty do vody a poriadne prepláchneme. Zmiešame ju s vývarom a privedieme do varu.
- Následne na miernom ohni varíme ešte 15-20 minút, kým nezmäkne (alebo použijeme 1 šálku vopred uvarenej quinoi).
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, špenát, cesnak a paradajku.
- Na miernom ohni pečieme 3-4 minúty. Keď zelenina zmäkne, odstavíme panvicu od ohňa, zmiešame s quinoou, dochutíme bylinkami, soľou a korením.
- Následne kápiu naplníme zmesou, zapečieme v rúre 4 minúty a môžeme konzumovať.