Úvod » Blog » Zdravie » Fašírky so syrom bez mletého mäsa

Fašírky so syrom bez mletého mäsa

maria grossova
fašírky so syrom

Fašírky sú stará dobrá klasika. Patria medzi recepty každej starej mamy. Tieto fašírky so syrom sú tradičné jedlo, pripravené trochu netradične. Ďalšie plus je, že sú pripravené v rúre a bez oleja. Príprava je jednoduchá a rýchla, takže ju zvládne každý.

Fašírky so syrom s dvoma druhmi syra

Hlavnými ingredienciami sú dva druhy syra – eidam a smotanový syr. Vďaka anglickej slaninke ti v nich nebude chýbať ani mleté mäso. Ak patríš medzi ľudí, ktorí nejedia mäso tak anglickú slaninku vynechaj a máš vegetariánsku verziu.

Eidam

Eidam je klasický syr, bez ktorého by to neboli fašírky so syrom. Kvalitný eidam spoznáš podľa ľahko nažltlej farby (ak je moc biely nie je ešte dozretý).

Svôj pôvod má v severských oblastiach Holandska , no v súčasnosti je celosvetovou pochúťkou. Pomenovaný je podľa holandského mesta Edam. Slúžiť môže napríklad aj ako predjedlo a skvelý je v kombinácii s ovocím ako dezert. Áno, čítaš dobre – s ovocím, a to hlavne s marhuľami, čerešňami, broskyňami a taktiež s jablkami či hruškami.

Na eidame je tiež super, že tradičná výroba nezahŕňa žiadne  konzervačné látky, takže väčšina verzii je bezlepková. Pozorne však čítaj zadnú časť obalu, pretože to stále nie je pravidlo.

Pozorne by si mali zloženie čítať aj vegetariáni, pretože pri výrobe eidamu sa občas môže používať živočíšne syridlo –  enzým, ktorý slúži teľatám na trávenie mlieka. Nazýva sa chymozín, no v bežnej slovenčine sa častejšie používa názov syridlo.

Tento syr má niekoľko výhod. Má dlhú trvanlivosť a okrem toho disponuje vysokým obsahom vápnika a ďalších prvkov.

 

fašírky so syrom, Fašírky so syrom bez mletého mäsa

Smotanový syr

Smotanový syr je mäkký a má charakteristickú jemnú chuť. Nepomýľ si ho s mascarpone, pretože sú veľmi podobné.

Okrem toho, že je smotanový syr chutnou nátierkou má aj určité zdravotné prínosy.

Obsahuje veľké množstvo vitamínu A. Vitamín A podporuje imunitu, podieľa sa na raste kostí a pomáha udržať zdravú pokožku, oči aj dýchacie cesty. Smotanový syr je zdrojom niekoľkých antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Dobrá správa pre ľudí s intoleranciou na laktózu – smotanový syr má nízky obsah laktózy (smotanový syr obsahuje menej ako 2 gramy laktózy na 28 gramov a podľa výskumu môže väčšina ľudí s intoleranciou laktózy tolerovať malé množstvo – 12 gramov laktózy na jedlo).

Môžeš si ho pripraviť aj doma!

Na smotanovom syre je skvelé aj to, že si ho môžeš veľmi jednoducho pripraviť aj v pohodlí domova. Na internete je obrovské množstvo receptov, ktoré môžeš použiť. Základnými surovinami sú iba mlieko a smotana, takže to bude ozaj hračka!

fašírky so syrom, Fašírky so syrom bez mletého mäsa

Vajcia

Jedno vajíčko vie ľudskému telu poskytnúť základné živiny, celý rad vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Obsahuje zdravé tuky (omega 3 a omega 6 mastné kyseliny), vitamíny D, E, K aj mnohé z vitamínov skupiny B spolu s kyselinou listovou a pantoténovou.

Obsahujú veľké množstvo bielkovín, ktoré sa podieľajú na stavbe kostí, svalov, vlasov, kože, nechtov a sú súčasťou aj bunkových membrán. Obsahujú tiež cholín, ktorý má pozitívny vplyv na nervy aj svalstvo.fašírky so syrom, Fašírky so syrom bez mletého mäsa

Máš rada rýchle recepty na obed? Potom si pozri aj náš článok na 3 recepty na rýchly obed hotový do 30 minút.

Autor receptu: recepty_s_andie

Fašírky so syrom : výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia:  253 kcal

Sacharidy: 3 gramy

Bielkoviny: 18 gramov

Tuky: 20 gramov

fašírky so syrom, Fašírky so syrom bez mletého mäsa

Fašírky so syrom

Vytlačiť
Počet porcií: 2 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 80 g Eidam 30%
  • 70 g smotanového syra
  • 1 ks vajce
  • 5 plátkov anglickej slaniny
  • soľ
  • korenie na pizzu

Postup prípravy

  1. Eidam si nastrúhame najemno, anglickú slaninku si nakrájame na kocky a všetky uvedené ingrediencie zmiešame.
  2. Smotanový syr poriadne zapracujeme.
  3. Zo zmesy si vytvoríme menšie placky.
  4. Pečieme na papiery na pečenie na 200°C cca 12 minút, do zlatista.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať