Placky sú tradičným a veľmi obľúbeným jedlom. Ak chceš vyskúšať viac fit verziu skús tieto placky, ktoré chutia ako zemiakové, ale zemiaky v nich budeš hľadať márne. Sú oveľa ľahšie stráviteľné,. To je veľké plus pre teba, pretože sa budeš cítiť lepšie. Navyše sú rýchlo pripravené, z mála ingrediencií. Studené sú stále chutné takže si ich kľudne môžeš zobrať so sebou aj do krabičky ako snack.
Nezemiakové placky a ich ingrediencie
Zeler
Okrem toho, že má krásnu prenikavú vôňu aj chuťou vyniká svojimi priaznivými účinkami na organizmus. Obsahuje organické chemické zlúčeniny ftalidy, ktoré pomáhajú znižovať hladiny stresových hormónov v krvi, rozširujú krvné cievy a vďaka tomu znižujú tlak a tým pádom aj riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Súčasťou zeleru sú aj antioxidanty, ktoré odstránia voľné radikály z tela a tak obmedzia vznik rakoviny v tele. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K. Z minerálnych látok v ňom nájdeš draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo a zinok.
Cesnak
Je jedna z najsilnejších liečivých rastlín. Šťava z cesnaku sa používala ako dezinfekcia na rany počas prvej svetovej vojny. Je účinný proti chrípke. Má antibiotické účinky a výborne dokáže posilniť imunitu. Podporuje správnu tvorbu črevnej flóry. Odporúčaná denná dávka cesnaku, ktorá predstavuje 28 g obsahuje vitamín C, B6, mangán, selén aj vlákninu.
Vajíčka
Sú bohatým zdrojom bielkovín a živín. Jedno vajce vie ľudskému telu poskytnúť základné živiny, veľa dôležitých vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov. Obsahujú zdravé tuky – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Okrem toho vo vajciach nájdeš vitamíny D, E, K, vitamíny skupiny B. Telu doplnia fosfor, draslík aj železo, vápnik, horčík, selén a zinok.
Slanina
Má liečivé účinky, o ktorých si doteraz netušila. Aj keď je slanina mastným jedlom má aj priaznivé účinky. V slanine sa nachádza vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín E a tiež minerály – vápnik, železo, fosfor. Kombinácie týchto vitamínov a minerálov priaznivo pôsobia na suchú pleť a vrásky, na lámavé nechty a dokonca aj na angínu.
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše Cuketové alebo Cviklové placky.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať
Autor receptu: BSC. MICHAL KRÁL, SNHS DIP
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 436 kcal
Sacharidy: 22 gramov
Bielkoviny: 27 gramy
Tuky: 27 gramov
Ingrediencie
- 500 g surového zeleru
- 2 – 4 strúčiky cesnaku
- 4 vajíčka
- 10 dkg kvalitnej slaniny
- 1 lyžička majoránu
- soľ, korenie
- masť
Postup prípravy
- Zeler očistíme a nastrúhame na strúhadle na jemné rezančeky. K zeleru pridáme vajcia, prelisované strúčiky cesnaku (množstvo podľa vlastnej chuti), slaninu nakrájanú na kocky, lyžičku majoránu, trochu soli (s tou to nepreháňaj, slanina už býva slaná) a korenie. Všetko poriadne premiešame.
- Na panvici si rozohrejeme masť a smažíme placky dozlatista. Otáčame až keď je spodná vrstva naozaj hotová.
- Keď je placka zospodu hotová, opatrne ju otočíme a pridáme ešte na okraj trochu masti a dopečieme.