Pokiaľ sa snažíš stravovať zdravo a často hľadáš recepty, ktoré sú z dostupných surovín a jednoduché na prípravu, tak si tieto šaláty zamiluješ. Sú kombináciou mnohých zaujímavých ingrediencií, ktoré majú veľké množstvo zdravotných benefitov. Od kelu, cez avokádo, kápiu, granátové jablko až po vlastnoručne vyrobené pesto.
Ak máš svoju obľúbenú ingredienciu, tak ju do šalátu môžeš pridať. Fantázii sa medze nekladú!
Detox šalát
Šaláty spájajú to najlepšie – a náš detox šalát dupľom. Je nabitý vitamínmi, minerálmi a antioxidantami. Tvoje telo bude skákať od radosti! Je chrumkavý, chutný a krásne farebný.
Ingrediencie:
- 2/3 šálky natrhaného kelu,
- 2/3 šálky nakrájanej červenej kapusty,
- 2/3 šálky brokolice,
- 1 menšia nastrúhaná mrkva,
- 1/2 červenej kápie nakrájanej na kocky,
- 1 menšie avokádo,
- 2 PL čerstvých lístkov bazalky,
- 1/3 šálky vlašských orechov,
- 1 PL slnečnicových semienok,
- 1 PL tekvicových semienok.
Dresing:
- 2 PL olivového oleja,
- 3 PL citrónovej šťavy,
- 1 ČL nastrúhaného zázvoru,
- štipka soli.
Postup prípravy:
1.Všetky suroviny na dresing zmiešame.
2.V miske zmiešame všetky suroviny na šalát, polejeme dresingom.
3.Servírujeme.
Autor receptu: Mgr. Petra Ondrašáková
Špenátový šalát s avokádom
Výborná kombinácia cícera a kozieho jogurtu, ktorá dodá potrebné množstvo bielkovín. Čučoriedky a granátové jablko obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály. Avokádo dodá telu potrebné množstvo nenasýtených mastných kyselín a zásoby dlhotrvajúcou energiou.
Ingrediencie:
- 100 g špenátu,
- 30 g uvareného cícera,
- 20 g čučoriedok,
- 50 g granátového jablka,
- 2 PL morských rias,
- 1/2 avokáda,
- 20 g mandľových lupienkov,
- 2 PL kozieho jogurtu,
- 1 ČL olivového oleja,
- štipka soli,
- šťava z citróna a korenie na dochutenie.
Postup prípravy:
1.Špenát, cícer, čučoriedky, granátové jablko a morské riasy spolu dobre premiešame s olivovým olejom, soľou a korením.
2.Na vrch šalátu poukladáme na plátky nakrájané avokádo, pridáme kozí jogurt a nakoniec všetko pokvapkáme citrónovou šťavou.
Autor receptu: Ing. Petra Pavúková
Rukolový šalát s parmezánom
Príprava jedla je nepochybne formou umenia. Vlastnoručne vyrobené pesto dokonale splynie s lístkami rukoly a ty zažiješ „nebíčko v papuľke“. Použiteľné ako obed alebo večera – no vždy s dostatočným predstihom pred tréningovou záťažou! Nálož vlákniny a tukov by sa vášmu telu počas športovania nemusela páčiť.
Ingrediencie:
- 125 g rukoly (1 vanička),
- 250 g cherry paradajok/sušených paradajok,
- 100 g Prosciutto crudo/Jamon serano.
Pesto:
- 15 – 20 lístkov čerstvej bazalky,
- 15 – 20 g slnečnicových semienok,
- 1 strúčik cesnaku,
- 50 ml olivového oleja (extra panenského),
- 50 g parmezánu (jemné hoblinky),
- štipka morskej soli.
Postup prípravy:
Rukolu umyjeme a osušíme. Je veľmi podstatné, aby sa z nej odparilo čo najviac vody – len vtedy dokonale splynie s pestom. Vezmeme umyté a osušené lístky bazalky a ukladáme do mixéra v poradí podľa zoznamu ingrediencií na pesto. Nakoniec prilievame olivový olej. Keď sa všetky zložky pesta spoja, zamiešame ich spolu s rukolou. Pridáme nakrájané paradajky. Rozdelíme na dva taniere a na vrch natrháme kúsky sušenej šunky. Ak nám zvýši parmezán, tak ho smelo vysypeme na vrch šalátu.
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
PS: Ak si radi pripravujete chutné a hlavne zdravé recepty a šaláty, máme pre vás skvelý tip na ďalšiu inšpiráciu! Práve v týchto dňoch vychádza naša nová knižka 107 neodolateľných fit receptov. Je to viac než len kuchárka plná zdravých receptov. Ide o kompletného sprievodcu, ktorý vás prevedie princípmi čistého stravovania a vy dáte raz a navždy zbohom prebytočným kilám.
Dali sme v nej dokopy skúsenosti 10 slovenských a českých odborníkov na fitness, zdravie a stravovanie. Navyše sme pridali 21-dňový jedálniček s nákupným zoznamom, takže budete hneď vedieť, ako začať.