Úvod » Blog » Ružové víno a jeho pozitívne účinky. Viete o nich?

Ružové víno a jeho pozitívne účinky. Viete o nich?

Alexandra
RUŽOVÉ VÍNO

Vedela si, že kým nadmerná konzumácia akéhokoľvek alkoholu neprináša dlhodobé benefity, v prijateľnom
množstve môže mať pitie ružového vína mnohé pozitívne účinky? Presne tak je to aj v prípade ružového vína. Patrí medzi tvoje obľúbené nápoje? V tom prípade ti prezradíme viac o tom, prečo môže byť jeho pitie prospešné.

Koľko môžete vypiť vína?

Najprv však v krátkosti o tom, aká miera konzumácie vína je zdravá. „Môžem vypiť jeden pohár vína
denne alebo dva, prípadne len jeden za týždeň?“ Takáto otázka môže byť pomerne bežná, avšak
odpoveď nie je celkom jednoznačná. Mnohé štúdie hovoria o tom, že jeden pohár vína denne a menej je
pre zdravie prospešný. V konečnom dôsledku však závisí aj od tvojej celkovej životosprávy, stravovacích
návykov a zdravotného stavu. Čiže, ako sa hovorí – všetko s mierou.

Práve víno patrí vo všeobecnosti medzi veľmi obľúbené nápoje naprieč rôznymi kultúrami a národmi.
Najčastejšie je spájané s obyvateľmi Francúzska, pretože práve tu je typickou súčasťou kultúry.
Konkrétne ružové víno sa vyrába zo šťavy červených odrôd. Šťava sa však po vylisovaní nenecháva ležať
iba na šupkách, a preto je farba tohto vína veľmi jemná. Pri jeho konzumácií sa zameraj na kvalitnejšie
druhy a odrody, aby si skutočne zistila, aké lahodné a zdravé víno je. V ponuke nájdeš aj suché, aj sladké
odrody podľa tvojich preferencií.

Čo je tiež fascinujúce, je farba ružového vína. Tiež si už predstavuješ pohár s týmto atraktívnym ružovým
nápojom? Farba ružového vína sa pohybuje od svetlo oranžovej po živú ružovú až purpurovú, čo závisí
od použitých techník výroby vína a odrôd. Môže byť neperlivé, šumivé alebo perlivé a má širokú škálu
úrovní sladkosti od veľmi suchého provensálskeho rosé po sladké biele zinfandely. Je vyrobený z rôznych
druhov hrozna a nájdeš ho na celom svete. Jedným zo základných benefitov ružového vína je, že
obsahuje viac antioxidantov ako červené alebo biele víno.

Netreba zabúdať na to, že alkoholické nápoje by sa nikdy nemali stať základom tvojho jedálnička a zdrojom prospešných živín, pretože je pri ňom veľké riziko vzniku rôznych ochorení a taktiež napríklad alkoholizmu. 

Ale aby sme neboli len negatívni, poď si prečítať, aké výhody so sebou nesie ružové víno. 

Ružové víno znižuje množstvo „zlého“ cholesterolu

Tajomstvo ružového vína je v tomto prípade odhalené. Takzvané Rosé obsahuje množstvo prospešných
zlúčenín, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Práve vďaka tomu polyfenoly v ružovom
víne pomáhajú znížiť množstvo škodlivého cholesterolu. A na druhej strane je tu draslík, ktorý pomáha
znížiť krvný tlak, pretože vyrovnáva negatívne účinky solí v krvi. Protizápalové vlastnosti ružového vína
majú tiež veľký potenciál na zníženie rizika reumatoidnej artrídy.

Antioxidanty nachádzajúce sa v ružovom víne pomáhajú predchádzať srdcovým problémom tým, že
znižujú hromadenie škodlivého cholesterolu. No a v neposlednom rade, konzumácia ružového vína znižuje riziko srdcových chorôb, ako je srdcový infarkt, a antioxidanty znižujú zápal ciev.

Antioxidanty prítomné vo víne tiež môžu zabrániť poškodeniu buniek. Pretože je to nápoj bohatý na tieto zlúčeniny,
ľudia, ktorí pijú ružové víno v správnej miere, majú nižšie riziko vzniku chorôb, ako je Alzheimerova a
Parkinsonova choroba.

Prijateľné množstvo kalórií práve v ružovom víne

Už sa ti stalo, že si si na rodinnej oslave chcela dopriať pohár alkoholu s menším množstvom kalórií?
Mohlo by sa zdať, že práve ružové víno obsahuje veľké množstvo cukru, ale opak je pravdou. Z tohto
dôvodu si ho môžeš kedykoľvek dopriať aj ako diétnejšiu voľbu. Pohár ružového vína obsahuje asi 80 kalórií, vďaka čomu patrí medzi jeden z najľahších druhov alkoholických nápojov z pohľadu zloženia.

Okrem toho ťa osvieži a výborne sa kombinuje k jedlu (predovšetkým v jarnom a letnom období).
Ak si myslíš, že ti ružové víno nikdy nemôže pomôcť získať vytúženú postavu, tu je jeden fakt: zlúčenina
piceatannol, ktorá pochádza z resveratrolu, redukuje tukové bunky v tele, čím uľahčuje udržanie
štíhlosti. Neznie to zle, však?

ružové víno, Ružové víno a jeho pozitívne účinky. Viete o nich?

Ružové víno obsahuje viac resveratrolu ako biele víno

A teraz malý recept na mladosť. Resveratrol, ktorý sa nachádza vo všetkých vínach, je prospešná
zlúčenina proti starnutiu, taktiež chráni mozog a znižuje riziko srdcových chorôb. Aj keď ružové vína
obsahujú viac resveratrolu ako biele vína, obsahujú ich menej ako červené. Stále ho tam však nájdete
dostatok! Resveratrol tiež zabraňuje tvorbe beta-amyloidného proteínu alebo proteínu nachádzajúceho
sa v plakoch mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Ružové víno ako prevencia proti rakovine

Striedme pitie vína znižuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, pľúc a
prostaty. Podľa jednej zo štúdií: aromatázy prítomné v červenom víne znižujú estrogén, chemickú látku,
ktorá podporuje rast určitých rakovinových buniek v tele. V tomto prípade majú teda benefity všetky
druhy vína, nielen ružové.

Strojca dobrej nálady

Je úplne pochopiteľné, že po pohári ružového vína sme uvoľnenejšie a šťastnejšie. Je to však tiež fakt.
Príležitostný pohár vína môže znížiť riziko depresie a zlepšiť duševné zdravie. Pre odborníkov je však
striedmosť kľúčom k udržaniu správnej rovnováhy pri konzumácii alkoholu. Vzhľadom na rôzne
zdravotné výhody pitia ružového vína tiež nie je prekvapením, že víno môže predĺžiť život človeka
znížením rizika vzniku určitých chorôb.

Konzumácia vína len s mierou

Na záver si však treba povedať, že všetkého veľa škodí, a tak je to aj v prípade alkoholu. Víno však
jednoznačne patrí medzi tie druhy, ktoré môžu byť pre teba prospešné. Pamätaj však na to, že všetky
tieto pozitívne účinky fungujú iba v prípade, že je jeho konzumácia mierna. Objavuj rôzne odrody, značky
a uži si z času na čas svoj pohár vína ako pravá Francúzka.

Napíšte do komentára, aké je vaše obľúbené ružové víno? Či preferujete iné?

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať