Je tu september, a jeseň nám či chceme alebo nie, klope na dvere. Pre jeseň je typickým ovocím jablko a jablkový koláč je jednoducho klasika. Tento jednoduchý a pritom úžasný jablkový koláč nie je náročný na čas a ani na prípravu.
Zdravý jablkový koláč
Jablko patrí na popredné miesta v rebríčku najzdravších potravín. Vďaka jeho účinkom dokáže pozitívne ovplyvniť ľudský organizmus. Vyskúšaj zjesť jedno jablko denne. Budeš prekvapená, aký vplyv dokáže mať na zdravie len jeden kus ovocia.
Nie nadarmo sa v anglicky hovoriacich krajinách hovorí príslovie: „An apple a day keeps doctors away.“
Jablká majú v kuchyni široké využitie a jedným z nich je tento chutný jablkový koláč.
Jablká obsahujú minimum kalórií, ale zato veľa vlákniny
Jablká majú málo kalórií a vďaka vysokému podielu vlákniny, ktorá sa v nich nachádza, zlepšujú trávenie a urýchľujú stolicu. V jablkách sa nachádzajú aj antioxidanty, ktoré okrem toho, že podporia imunitný systém, pomáhajú predchádzať očným zákalom, čo znamená, že jablká chránia oči.
Vedela si, že už jediným zahryznutím do jablka robíš niečo pre svoje zdravie?
Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach. Tým potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch. Jablká dodávaju energiu tvojmu telu. Ak ideš cvičiť a potrebuješ si dať niečo malé, čo ti dodá energiu, správnou voľbou je jablko. Nezaťaží žalúdok, zasýti a pomáha okysličovať krv, ktorá sa dostáva do pľúc. Skvelé je napríklad jablkové smoothie.
Prečo používať ryžovú múku?
Ryžová múka je jednou z najpoužívanejších bezlepkových múk. Vyrába sa z bielej aj z hnedej ryže. Múka z bielej ryže má jemnejšiu chuť. Múka z hnedej ryže je nutrične bohatšia a je typická svojou orieškovou chuťou.
Použitie ryžovej múky je všestranné. Môžu sa z nej piecť sladké pokrmy ako napríklad koláče, muffiny, sušienky, palacinky a podobne. Samozrejme je vhodná aj do slaných pokrmov napríklad na zahustenie polievok, omáčok či krémov.
Ryžová múka je výživnou potravinou, ktorá je vítaná v každom zdravom jedálničku. Má vysoký podiel komplexných sacharidov a dôležitých bielkovín. Okrem toho v sebe ukrýva vitamíny skupiny B (najmä kyselinu listovú, vitamíny B1, B2 či B3).
Telu doplní vápnik, mangán, selén aj horčík. Ryžová múka má priaznivý vplyv na tráviaci systém človeka a je ľahko stráviteľná.
Autor receptu: Blanka Malchárková
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 426 kcal
Sacharidy: 74 gramov
Bielkoviny: 7 gramov
Tuky: 10 gramov
Vláknina: 2 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy