Aj ty si rada, keď vieš, čo ješ a keď vieš, čo tvoje potraviny obsahujú? Ak si odpovedala áno, určite vyskúšaj toto zdravé pečivo v podobe celozrnných žemlí.
Ich obrovská výhoda je, že si ich pripravíš sama a vieš aké ingrediencie použiješ. Ďalšou výhodou je, že sú veľmi sýte: jedna žemľa ťa zasýti, dodá porciu vlákniny, a keď ju obohatíš napríklad o šunku alebo mozzarellu, poslúži ako plnohodnotný snack alebo aj hlavné jedlo v dňoch, kedy naozaj nestíhaš variť.
Video, ako z cesta zapletieš žemľu na viac druhov, nájdeš tu.
Zdravé pečivo zo špaldovej múky
Špaldová múka je múka zo špaldovej pšenice. Ľudia si ju obľúbili a zaradili ju do svojho zdravého jedálnička. Má vyšší obsah vlákniny, vďaka ktorej podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Špaldová múka je bohatá aj na bielkoviny, no obsahuje viac lepku, ako klasická biela múka. Najmä preto by sa jej mali vyhýbať ľudia trpiaci celiakiou, alergiou na pšenicu či neceliakálnou gluténovou senzitivitou.
So špaldou sa môžeš stretnúť aj v iných formách ako je múka, a to napríklad:
Špaldové zrno sa hodí do kaše aj do polievky
Celé zrná majú vo výžive ľudí veľký význam. Vláknina prítomná v obalových vrstvách špaldového zrna podporuje črevnú peristaltiku. Špaldové zrno je vhodné na prípravu šalátov alebo na nakličovanie.
Špaldové otruby často obohacujú zdravé pečivo o vlákninu
Otruby vznikajú čistením starého pôvodného zrna špaldy. Postarajú sa o zdravé zažívanie a pravidelné vyprázdňovanie. Sú vhodné do mlieka, jogurtov, polievok, prívarkov, ako zahusťovadlo do rôznych receptúr, mäsitých aj bezmäsitých jedál. Obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha zmäkčovať stolicu a zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie. S otrubami by to nemali preháňať deti a ľudia s citlivým trávením, ktorým môže väčšie množstvo vlákniny spôsobiť bolestivé kŕče a nafukovanie.
Špaldová krupica dokonale nahradí klasickú bielu krupicu
Špaldová krupica sa výborne hodí na prípravu krupicovej kaše. Má jemne orieškovú chuť, ktorá poteší nejeden maškrtný jazýček. Skvele nahradí klasickú bielu krupicu, pričom deti (ani dospelí) nespoznajú rozdiel.
Špaldové vločky využiješ ako alternatívu k ovseným či ryžovým vločkám
Špaldové vločky majú v kuchyni všestranné využitie: môžeš ich využívať rovnako, ako ovsené vločky: do jogurtov, tvarohu či pripraviť si z nich kašu. Skvele chutia aj na slano v polievke či plackách.
Špaldová kávovina: keď nemáš chuť na klasickú kávu
Hodí sa na raňajky, ak si chceš dopriať kávu bez kofeínu.
Ak sa chceš dozvedieť viac o zdravých múkach, prečítaj si náš článok: Zdravá múka: 7 druhov, ktoré dokonale nahradia bielu pšeničnú.
Autor receptu: denik_z_domaci_kuchyne
Zdravé pečivo: výživové hodnoty na 1 žemľu:
Energia: 280 kcal
Sacharidy: 35 gramov
Bielkoviny: 9 gramov
Tuky: 10 gramov
Vláknina: 4 gramy
Ingrediencie
Postup prípravy