Tahini je pasta zo svetlých sezamových semienok, ktorá vznikne ich rozdrvením. Niekedy je mierne riedená, aby sa mohla lepšie natierať. Je bežnou ingredienciou vo východnej gastronómii, odkiaľ aj pochádza. V súčasnej dobe, kedy je moderné exotické zdravé stravovanie, je tahini obľúbená ingrediencia, ktorú by si mala zaradiť do svojho jedálnička aj ty. Používa sa pri príprave hummusu, ako omáčka do falafelu aj do rôznych šalátov či nátierok. Môžeš ju použiť aj na zahustenie polievok, ako dochucovadlo alebo ako súčasť marinády na grilované mäso. Tahini recept nájdeš v tomto článku.
Prečo zaradiť tahini pastu do jedálnička?
Tahini pasta je výborná aj pre zdravie. Je plná zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Tahini majú antibakteriálne vlastnosti vďaka silným antioxidantom, ktoré obsahuje. Pozitívne vplýva na trávenie. Obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce. Taktiež má pozitívny vplyv na činnosť srdca aj vysoký podiel magnézia. Je bohatým zdrojom železa. Pôsobí pozitívne na pečeň. Má vysoký podiel vápnika, ktorý spolu s fosforom posilňujú kosti a chránia ich pred osteoporózou. Zlepšuje zdravie mozgu a posilňuje centrálny nervový systém.
Chrumkavý ružičkový kel s tahini pastou
Ingrediencie: ružičkový kel, olivový olej, čierne korenie, rasca, sezamové semienka, soľ.
Ingrediencie dresing: tahini pasta, bazalka, citrónová šťava, voda, olivový olej, trochu cesnaku, soľ, čierne korenie.
Postup na prípravu kelu:
- Trúbu predhrejeme na 200 stupňov a v hrnci privedieme vodu do varu.
- Kel očistíme od starých lístkov a tvrdých koncov.
- Kel povaríme 10 -15 min.
- Po uvarení kel osušíme v utierke a uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pokvapkáme ho olejom, okoreníme a osolíme.
- Pečieme približne 30 min. Keď začne na okrajoch hnednúť otočíme ho.
- Všetky ingrediencie na dresing zmixujeme v mixéri a dresing je hotový.
Tahini recept na domácu pastu
Tahini pastu si môžeš urobiť aj doma. Stačí ti stolný mixér a jedna ingrediencia – sezam. Ak chceš mať pastu tekutejšiu prilej sezamový olej (zhruba štvrtinu objemu zo semienok). Pastu skladuj v uzavretej nádobe v ľadničke. Ak chceš paste predĺžiť trvanlivosť tak na konci pridaj štipku soli.
Ingrediencie
Postup prípravy
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať