Figy patria k ovociu, ktoré medzi prvými hlása príchod jesene. Ich objavenie v supermarketoch nás upozorňuje, že leto pomaly končí a prichádza jeseň.
Figy pochádzajú z juhovýchodnej a východnej Ázie a boli jednými z prvých rastlín, ktoré človek kultivoval. Postupne sa vďaka obchodu rozšírili aj na Blízky východ a do ostatných častí sveta.
Dnes sú najväčšími producentami krajiny, ktoré majú mierne zimy a horúce letá: napríklad Turecko, Egypt, Maroko, Španielsko, Grécko či Taliansko.
Na rozdiel od iných exotických plodov, figy nenarobia prievan v tvojej peňaženke. Jednu figu kúpiš približne za 30 – 60 centov.
Obsahujú minimum kalórií, no veľa vitamínov a minerálov
Jedna malá figa obsahuje asi 30 kcal, žiadne tuky ani bielkoviny. Obsahuje stovky semienok, ktoré sú bohaté na meď, draslík či vitamíny skupiny B – najmä pyridoxín (B6).
Jedna figa pokryje 2 % dennej odporúčanej dávky medi a B6. Ďalej figy obsahujú organické kyseliny a fenolové zlúčeniny, ktoré sú známe pre svoje antioxidačné účinky.
Vedela si? Medzi najznámejšie zdroje fenolových zlúčenín patria čaj a červené víno. V skutočnosti ešte viac fenolových zlúčenín obsahujú figy.
Ktoré účinné látky obsahujú figy?
- fenolové zlúčeniny (kyseliny chlórogénová a kvercetín – obsahujú veľké množstvo bioaktívnych látok s pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus)
- fytosteroly (ktoré sú niekedy označované aj ako zbraň proti cholesterolu)
- organické kyseliny
- antokyány (ktorými sú známe najmä čučoriedky)
- triterpény
Figy v tradičnej medicíne
Figy ľudia využívajú po tisícročia: najmä plod, koreň a listy. Liečili nimi tráviace ťažkosti, ako napríklad hnačku, stratu chuti do jedla či koliku, ale aj dýchacie, metabolické a srdcovo-cievne problémy.
Figy pomáhajú bojovať proti zápche
Zápcha je jednou z najčastejších ťažkostí súvisiacich s trávením. Kľúčový je dostatočný príjem vlákniny, no príčina nie je vždy taká jednoduchá. Často býva narušená pohyblivosť (motilita) čriev: hýbu sa pomalšie alebo menej ako by mali.
Známa je štúdia, ktorá skúmala vplyv suplementov s obsahom vlákniny a fíg na zápchu. Po dvoch týždňoch terapie pacienti pozorovali značné zlepšenie v oboch prípadoch: zrýchlil sa transportný čas a frekvencia stolice sa zdvojnásobila.
10 dôvodov, prečo konzumovať figy
- Obsahujú minimum kalórií
- Nezaťažia peňaženku
- Majú antioxidačné účinky
- Majú protizápalové účinky
- Pomáhajú pri hnačke, zápche, poruchách trávenia aj strate apetítu
- Zmierňujú príznaky ochorení dýchacích ciest
- Znižujú horúčku (extrakt z fíg v množstve 300 mg / kg telesnej hmotnosti znížil telesnú teplotu a fungoval podobne ako paracetamol)
- Môžu byť účinné proti tuberkulóze (zastavujú rast baktérií Mycobacterium tuberculosis)
- Zlepšujú zdravie ústnej dutiny (antibakteriálne pôsobenie)
- Majú uvoľňujúce účinky
Vedela si? V tradičnej medicíne sa využívajú aj listy – a to napríklad pre ich schopnosti znížiť hladinu glykémie alebo množstvo tukov v krvi.
Pozor na sušené figy: sú zdrojom zbytočného cukru
Sušené ovocie vie byť poriadne zradné. Vysušením stratí väčšinu vody a stane sa koncentrovaným zdrojom cukru – a aj keď prírodného, stále je to cukor, ktorého denný príjem by sme mali mať pod kontrolou a nemal by tvoriť viac ako 10 % nášho denného energetického príjmu.
Čo si z toho vziať?
Figy sú obľúbeným ovocím, ktoré v našich končinách evokuje začiatok jesene. Okrem jemne sladkej chute a skvelých výživových hodnôt ešte navyše skvele vyzerajú.
Potešia nielen jazyk, ale aj oko. Ozdobiť nimi môžeš ovsenú kašu, koláče či torty. Do smoothie pridajú kopu vlákniny a chutia výborne v jesennej (škorica, slivky) aj letnej (mango, maliny) kombinácii. Šikovné gazdinky ich môžu využiť aj na džem.
Ak sa nebojíš experimentovať, vyskúšaj, ako vkusne doplnia krémovú chuť syrov či mäsa.
Zdroje
MAWA, Shukranul; HUSAIN, Khairana; JANTAN, Ibrahim. Ficus carica L.(Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 2013.