Keď cuketa začne rásť tak rodí jeden plod za druhým. Je to väčšinou potešenie, keď v záhradke niečo vyrastie, no pre niektoré gazdinky aj trápenie. Nevieš, čo znova z cukety pripraviť? Už ťa nebavia cuketové placky, grilovaná cuketa alebo zapečená plnená cuketa, ktorá je mimochodom veľmi chutná? Tak skús cuketový koláč, ktorý ťa určite prekvapí svojou chuťou.
Cuketa
Cuketa je letná mimoriadne zdravá plodina, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi výnimočná. Je skvelým zdrojom pre detoxikáciu organizmu. Obsahuje veľa vody a málo kalórií čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii hmotnosti. Priaznivo pôsobí na trávenie, pretože zlepšuje pohyblivosť čriev. Posilňuje svaly, srdce a zlepšuje imunitu.
Cuketový koláč
Banán v cuketovom koláči mu dodá sviežu chuť. Okrem toho obsahuje minerálne látky ako draslík, ktorý zabezpečuje dostatok tekutín v bunkách a tým pádom aj ich správne fungovanie. Ďalšou skvelou vlastnosťou banánu a tým pádom a cuketového koláča je, že obsahuje tryptofán a serotonín čo sú prirodzené antidepresíva a liečia úzkosť, nespavosť, náladové problémy, únavu, podráždenosť, nepokoj, hnev a agresiu. Veľmi zjednodušene povedané, že ak máš zlý deň cuketový koláč ti ho určite vylepší.
Lieskové oriešky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu na cuketový koláč. Okrem toho, že sú bohaté na antioxidanty, podporujú trávenie, udržujú zdravé srdce a svaly v dobrej kondícii.
Kakao je antioxidant, ktorý môžeme porovnávať aj s ovocím. Flavonoidy v kakau chránia bunky pred starnutím.
Autorka receptu: Lucie Horáková
Výživové hodnoty na 1/3 koláča:
Energia: 304 kcal
Sacharidy: 24 gramov
Bielkoviny: 17 gramov
Tuky: 14 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy