Úvod » Blog » Fit recepty » Cuketový koláč, ktorý ťa prekvapí svojou chuťou

Cuketový koláč, ktorý ťa prekvapí svojou chuťou

maria grossova
cuketový koláč

Keď cuketa začne rásť tak rodí jeden plod za druhým. Je to väčšinou potešenie, keď v záhradke niečo vyrastie, no pre niektoré gazdinky aj trápenie. Nevieš, čo znova z cukety pripraviť? Už ťa nebavia cuketové placky, grilovaná cuketa alebo zapečená plnená cuketa, ktorá je mimochodom veľmi chutná? Tak skús cuketový koláč, ktorý ťa určite prekvapí svojou chuťou.

Cuketa

Cuketa je letná mimoriadne zdravá plodina, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi výnimočná. Je skvelým zdrojom pre detoxikáciu organizmu. Obsahuje veľa vody a málo kalórií čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii hmotnosti. Priaznivo pôsobí na trávenie, pretože zlepšuje pohyblivosť čriev. Posilňuje svaly, srdce a zlepšuje imunitu.

Cuketový koláč

Banán v cuketovom koláči mu dodá sviežu chuť. Okrem toho obsahuje minerálne látky ako draslík, ktorý zabezpečuje dostatok tekutín v bunkách a tým pádom aj ich správne fungovanie. Ďalšou skvelou vlastnosťou banánu a tým pádom a cuketového koláča je, že obsahuje tryptofán a serotonín čo sú prirodzené antidepresíva a liečia úzkosť, nespavosť, náladové problémy, únavu, podráždenosť, nepokoj, hnev a agresiu. Veľmi zjednodušene povedané, že ak máš zlý deň cuketový koláč ti ho určite vylepší.

Lieskové oriešky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu na cuketový koláč. Okrem toho, že sú bohaté na antioxidanty, podporujú trávenie, udržujú zdravé srdce a svaly v dobrej kondícii.

Kakao je antioxidant, ktorý môžeme porovnávať aj s ovocím. Flavonoidy v kakau chránia bunky pred starnutím.

Autorka receptu: Lucie Horáková

Výživové hodnoty na 1/3 koláča:

Energia: 304 kcal

Sacharidy: 24 gramov

Bielkoviny: 17 gramov

Tuky: 14 gramov

cuketový koláč, Cuketový koláč, ktorý ťa prekvapí svojou chuťou

Cuketový koláč

Vytlačiť
Počet porcií: 3 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 1 zrelý banán
  • 100-200g cukety
  • 60g špaldovej múky
  • 1 PL kakaa
  • 30g lieskových orieškov
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Sladidlo podľa chuti (med)

Postup prípravy

  1. Banán rozpučíme vidličkou, zmiešame s vajciami, najemno nastrúhanou cuketou, múkou a práškom do pečiva.
  2. Pridáme kakao a dosladíme podľa chuti napríklad medom.
  3. Malú tortovú formu si vymažeme maslom a nalejeme do nej cesto.
  4. Ozdobíme mandľovým maslom a posypeme nasekanými orechmi.
  5. Pečieme na 160 °C cca 40 minút.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať