Úvod » Blog » Fit recepty » Obed » Pohánkové rizoto s cuketou hotové za pár minút

Pohánkové rizoto s cuketou hotové za pár minút

Petra Ondrašáková
pohankove rizoto

Bezlepková náhrada obilnín

Pohánku považujeme za jednu z najcennejších pseudoobilnín. Je bezlepková, obsahuje veľa nerozpustnej vlákniny a tým pádom má aj pomerne nízky glykemický index. Dnes sme stavili na pohánkové rizoto.

Svoje liečivé účinky preukazuje pohánka aj pri problémoch s hemoroidmi či peristaltikou čriev. Viac o jej zdravotných benefitoch si prečítaš v tomto článku.

Jej univerzálne využitie nájdeme pri príprave sladkých raňajok (s jablkom a škoricou), ale aj ako formu hodnotnej prílohy.

Pohánkové rizoto ako skvelá alternatíva

Je chutnou a zdravou obmenou toho tradičného. Ak máte z pohánky strach alebo ste jej úplne neprišli na chuť, môžete ju dať na polovicu s ryžou, bulgurom alebo kuskusom.

Pohánkové rizoto, Pohánkové rizoto s cuketou hotové za pár minút

Pohánkové rizoto s cuketou

Vytlačiť
Počet porcií: 2 Čas prípravy: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.6/5
( 5 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 150 g surovej pohánky (vopred namočenej),
  • 1 veľká cuketa (alebo baklažán),
  • 2 – 3 mrkvy,
  • 1 ks cibule,
  • 150 g parmezánu strúhaného (alebo iný tvrdý syr),
  • 2 PL olivového či kokosového oleja,
  • štipka soli, kurkumy, čierneho korenia,
  • 300 ml zeleninového vývaru alebo vody.

Postup prípravy

  1. Ešte pred samotnou prípravou je vhodné premytú pohánku krátko opražiť pre zvýraznenie jej orieškovej chuti. Následne ju zalejeme vriacou vodou alebo vývarom (1,5 a 2-násobok jej objemu) a pár minút povaríme.
  2. Na panvici rozohrejeme olej a pridávame nakrájanú cibuľu, cuketu a mrkvu. Jemne okoreníme. Po chvíľke pridáme pohánku a restujeme všetko spoločne asi minútu. Nakoniec môžeme rizoto ešte vylepšiť strúhaným parmezánom.

 

Vyskúšaj aj pohánkovú kašu či pohánkový šalát.

1 porcia obsahuje:

  • Energia: 513 kcal
  • Bielkoviny: 24 g
  • Tuky:  14 g
  • Sacharidy: 71 g
  • Vláknina:  15 g

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať