Úvod » Blog » Fit recepty » Granola: pečené müsli bez pridaného cukru s poriadnou dávkou ovocia

Granola: pečené müsli bez pridaného cukru s poriadnou dávkou ovocia

Erika Zajacová
granola

Kupované müsli je vo väčšine prípadov plné cukru a tuku. Stáva sa tak naoko zdravou, no skutočne veľkou kalorickou bombou. Naša granola spája benefity poctivej zmesi cereálií, ovocia a orechov.

Granola má všestranné využitie

Granola alebo pečené müsli sa v poslednej dobe stalo obľúbenými fit raňajkami či snackom. Vďaka dostatku sacharidov efektívne doplní energiu, väčšinou obsahuje aj slušné množstvo vlákniny. Granolu môžeš jesť ráno, na obed aj večer a fantázii sa medze nekladú: je chutná v mlieku aj s jogurtom. Ak chceš trochu zvýšiť bielkoviny, výborne chutí aj s tvarohom.

Autor receptu: Mgr. Martin Čupka

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

Energia: 396 kcal

Sacharidy: 49,5 gramov

Vláknina: 8,4 gramov

Bielkoviny: 9,6 gramov

Tuky: 16,6 gramov

granola, Granola: pečené müsli bez pridaného cukru s poriadnou dávkou ovocia
Vytlačiť
Počet porcií: 10
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 ČL kokosového oleja,
  • 400 g ovsených vločiek hrubých (voprednamočených),
  • 2 – 3 jablká,
  • 1 – 2 zrelé banány,
  • 100 g kokosových lupienkov,
  • 2 ČL škorice,
  • 100 g nasekaných mandlí,
  • 100 g nasekaných tekvicových semienok,
  • 100 g hrozienok či datlí,
  • 1/2 ČL morskej soli.

Postup prípravy

  1. V mixéri spracujeme vločky, jablko, banán, kokos, škoricu a soľ. Kokosovým olejom vymastíme plech a vložíme do rúry nastavenej na teplotu 120 °C.
  2. Keď je zmes dostatočne rozmiešaná, tak pridávame nasekané sušené ovocie, mandle a semienka.
  3. Tenkú vrstvu zmesi rozotrieme na plech a pečieme pri nízkej teplote 2 – 3 hodiny. Počas pečenia zmes kontrolujeme a podľa potreby obraciame. Snažíme sa o to, aby bolo müsli chrumkavé a suché.
  4. Necháme vychladnúť a môžeme skladovať v chladničke v uzavretej nádobe aj 2 týždne.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať