Gnocchi sú talianske cestoviny, ktoré sa pripravujú z múky, žĺtka a pučených varených zemiakov. Z týchto surovín sa pripravuje cesto, ktoré sa následne pokrája a tvaruje sa na mini buchtičky. Chuťou pripomínajú naše šúľance. Čo je najlepšie na týchto cestovinách? Či už si gnocchi recepty pripravíš na sladko alebo na slano určite budú veľmi chutné.
Gnocchi recepty
Zemiakové gnocchi so zeleninou a slaným syrom
Závan Talianska prinesú do kuchyne zemiakové gnocchi. Recept na cesto je jednoduchý a gnocchi si môžeš naservírovať prakticky s čímkoľvek. Určite nezabudni myslieť na tento recept, ak ti zostane zemiaková kaša, ktorú môžeš použiť do cesta, alebo zelenina, ktorá si žiada urýchlené spotrebovanie. Zo zvyškov smotany zasa môžeš priptaviť rýchlu omáčku.
Ingrediencie:
- 600 g uvarených a očistených zemiakov
- 240 g hladkej múky
- 2 vajcia
- menšia cuketa
- 4 strúčiky cesnaku
- zväzok jarnej cibuľky
- 200 g cherry paradajok
- hrsť baby špenátu
- olivový olej, soľ, čierne korenie
- 120 g slaného syra
Postup:
- Zo zemiakov, vajec, múky a štipky soli vypracujeme kompaktné cesto, až kým sa prestane lepiť a následne si z cesta vypracujeme guľôčky, ktoré vygúľame rukou na dlhšie valčeky a následne krájame na asi 1 cm dlhé kúsky.
- Takto pripravené gnocchi poprášime múkou a varíme v osolenej vode cca 3 minúty. Precedíme, premiešame s olejom a necháme bokom. Časť vody si odložíme do zeleniny.
- Potom si v panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cuketu, cesnak, jarnú cibuľku a krátko orestujeme.
- Pridáme čierne korenie, nakrájané cherry paradajky a opäť chvíľku orestujeme a podlejeme trochou vody, ktorá ostala z varenia gnocchi.
- Potom podusíme cca 2 minúty, pridáme gnocchi, maslo, špenát a necháme spolu prevariť. Dochutíme soľou, čiernym korením a podávame s natrúseným slaným syrom.
Autor receptu: Matej Bakoš
Zemiakové gnocchi na sladko
Ingrediencie:
- 300 g gnocchi
- 2 pl sladidla (xylitol, kokosový cukor)
- 1 pl škorica
- 1 pl kokosový olej
- grécky jogurt
- ovocie
- džem (najlepšie domáci)
Postup:
- Gnocchi uvaríme podľa návodu na obale, alebo podľa receptu vyššie.
- Potom si na panvici zahrejeme kokosový olej, pridáme uvarené gnocchi a opekáme za občasného miešania asi 2-4 minúty do zlatista.
- V miske si zmiešame sladidlo a škoricu. Pridáme opečené gnocchi a poriadne premiešame.
- Gnocchi podávame s jogurtom, džemom a čerstvým ovocím.
Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková
Oslovili ťa tieto recepty? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Určite máš z čoho vyberať 🙂