2,4K
Kupované müsli je vo väčšine prípadov plné cukru a tuku. Stáva sa tak naoko zdravou, no skutočne veľkou kalorickou bombou. Naša granola spája benefity poctivej zmesi cereálií, ovocia a orechov.
Granola má všestranné využitie
Granola alebo pečené müsli sa v poslednej dobe stalo obľúbenými fit raňajkami či snackom. Vďaka dostatku sacharidov efektívne doplní energiu, väčšinou obsahuje aj slušné množstvo vlákniny. Granolu môžeš jesť ráno, na obed aj večer a fantázii sa medze nekladú: je chutná v mlieku aj s jogurtom. Ak chceš trochu zvýšiť bielkoviny, výborne chutí aj s tvarohom.
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
Nutričné hodnoty na 1 porciu:
Energia: 396 kcal
Sacharidy: 49,5 gramov
Vláknina: 8,4 gramov
Bielkoviny: 9,6 gramov
Tuky: 16,6 gramov
Ingrediencie
- 2 ČL kokosového oleja,
- 400 g ovsených vločiek hrubých (voprednamočených),
- 2 – 3 jablká,
- 1 – 2 zrelé banány,
- 100 g kokosových lupienkov,
- 2 ČL škorice,
- 100 g nasekaných mandlí,
- 100 g nasekaných tekvicových semienok,
- 100 g hrozienok či datlí,
- 1/2 ČL morskej soli.
Postup prípravy
- V mixéri spracujeme vločky, jablko, banán, kokos, škoricu a soľ. Kokosovým olejom vymastíme plech a vložíme do rúry nastavenej na teplotu 120 °C.
- Keď je zmes dostatočne rozmiešaná, tak pridávame nasekané sušené ovocie, mandle a semienka.
- Tenkú vrstvu zmesi rozotrieme na plech a pečieme pri nízkej teplote 2 – 3 hodiny. Počas pečenia zmes kontrolujeme a podľa potreby obraciame. Snažíme sa o to, aby bolo müsli chrumkavé a suché.
- Necháme vychladnúť a môžeme skladovať v chladničke v uzavretej nádobe aj 2 týždne.