Úvod » Blog » Fit recepty » Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Bc. Erika Zajacová
ovsené kaša so skaramelizovanými hruškami

Čo najradšej raňajkuješ? U nás v chladné rána vyhráva ovsená kaša. Nenechaj sa pomýliť – neznamená to, že každý deň budeš dokola jesť to isté. Fantázii sa medze nekladú a sezónne potraviny nám ponúkajú nekonečné množstvo kombinácií: ovocie, oriešky či chutné koreniny sa postarajú o to, že tvoja kaša nebude nikdy rovnaká.

Čo by mala spĺňať vhodná ovsená kaša?

O výhodách ovsených vločiek sme písali podrobne v tomto článku. Čo sa ale stane, ak ich povýšime na niečo viac – kompletné jedlo obsahujúce aj bielkoviny a tuky vo vhodnom pomere?

Ak sa pozrieme na dokonalé sladké raňajky, ovsená kaša s proteínom spĺňa všetky kritériá zdravých raňajok:

  1. Obsahuje komplexné sacharidy, vďaka ktorým nám poskytne energiu na celé doobedie.
  2. Srvátkový proteín (alebo tvaroh) sú zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré potrebujeme kvôli svalom, ale aj imunite či len kvôli tomu, aby nás jedlo zasýtilo na čo najdlhšie.
  3. Tuky sú nevyhnutné pre fungovanie hormonálneho systému, sú v jedle nositeľom chuti a prispievajú aj k rýchlejšiemu pocitu nasýtenia.
  4. Vitamíny a minerály dodajú vločky, proteín, ale aj ovocie či oriešky, ktorými kašu ozdobíme.
  5. Vláknina a betaglukány sa postarajú o to, aby boli zdravé tvoje črevá a aj srdce.

Ovsená kaša – základný recept

Vo Fitlavii máme filozofiu, že v jednoduchosti je krása. Platí to aj pre naše recepty – a ovsená kaša nebude výnimkou.

Ingrediencie na 1 porciu:

  • 40 g ovsených vločiek
  • 30 g vanilkového alebo iného sladkého proteínu (vhodnejšie sú neutrálne príchute) alebo 150 g odtučneného jemného tvarohu
  • Voda alebo mlieko podľa chuti

Postup:

  1. Ovsené vločky zalejeme cca 1,5 dc vody alebo mlieka a uvedieme k varu. Podľa potreby vodu / mlieko dolievame, až kým sa vločky úplne nerozvaria a kaša nedosiahne požadovanú hustotu.
  2. Kým sa vločky varia, v malom množstve vody (2 – 3 PL) rozmiešame proteín tak, aby mal konzistenciu ako med a neboli v ňom hrudky.
  3. Kašu odstavíme z ohňa a opatrne vmiešame proteín alebo tvaroh.
  4. Zdobíme podľa chuti.

Náš tip: Ovsené vločky môžeš meniť za iné druhy: rovnako chutné sú aj ražné či špaldové vločky, existujú aj rôzne mixy. Neutrálnejšiu chuť majú ryžové vločky a milovníčky pohánky môžu skúsiť aj pohánkové vločky.

A teraz poďme k tomu podstatnému: ako si vykúzliť z rovnakého receptu iné jedlo na každý deň v týždni?

Jablkovo – škoricová ovsená kašaovsená kaša, Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Jablká a škorica patria k sebe ako jing a jang. Azda neexistuje jablkový koláč, ktorý by neobsahoval aj škoricu.

Na prípravu tejto kaše budeš potrebovať jedno menšie nastrúhané jablko, ktoré vmiešaš do hotovej kaše a štvrť lyžičky škorice.

Náš tip: použi cejlónsku škoricu. V obchodoch bežne kúpime tzv. čínsku škoricu (Cinnamom cassia), ktorá obsahuje aj látku kuramín. Ten je vo väčších dávkach toxický, a preto klasická škorica nie je vhodná na každodennú zvýšenú konzumáciu.

Naopak, pri cejlónskej škorici sa nemusíš báť: má preukázané viaceré pozitívne účinky: je silný antioxidant, znižuje glykémiu po jedle, znižuje hladinu zlého cholesterolu a napomáha regulácii apetítu.

O ďalších výhodách cejlónskej škorice sme písali v tomto článku.

Dávaš radšej prednosť jablkovej klasike? Vyskúšať môžeš aj jablkovú štrúdľu vo fitness verzii, pri ktorej nespoznáš rozdiel!

Ovsená kaša s karamelizovanými hruškamiovsená kaša, Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Poznáš kombináciu hrušiek a karamelu? Zrelé hrušky obsahujú v priemere viac prírodného cukru ako jablká, a preto sú ideálnym adeptom do tohto receptu.

Na troche cukru (pre výraznejšiu karamelovú chuť môžeš použiť kokosový cukor, ale recept bude fungovať aj s klasickým bielym alebo trstinovým cukrom) nechaj skaramelizovať na kocky nakrájanú hrušku. Vrch kaše môžeš ozdobiť škoricou alebo nasekanými orechmi.

Slivková ovsená kaša s makomovsená kaša, Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Slivkovo-makové koláče alebo ovocné knedličky sú dokonalou ukážkou vynaliezavosti našich starých mám. Slivkové koláče môžeme nechať na nedeľné popoludnie a ráno využiť zjednodušenú verziu vo forme ovsenej kaše.

Budeme potrebovať misku vykôstkovaných sliviek a 1 kopcovitú PL maku (bez cukru). Počas prípravy kaše si v samostatnom hrnci natroche vody podusíme slivky domäkka – a vylejeme ich na hotovú kašu, posypeme makom a užívame chuť jesene.

P.S. Nezabudni si pred odchodom do práce skontrolovať mak medzi zubam.

Patríš k milovníčkam maku? A vedela si, že existuje aj makový olej? O jeho zdravotných benefitoch a využití nielen v kuchyni si môžeš prečítať v tomto článku.

Kaša s tekvicovým pyré a muškátovým orieškomovsená kaša, Ovsená kaša 6 x inak: chutné jesenné kombinácie, ktoré musíš vyskúšať

Tekvica je z ďalších sezónnych potravín, ktoré sa však spájajú prevažne so slanými receptami.

Tento recept je ideálne urobiť, ak máš z predošlého dňa zvyšok pečenej tekvice: rozmixuj ju na pyré a vylej na hotovú kašu, posyp trochou tekvicových semienok, štipkou muškátového oriešku a soli. Lahodné spojenie sladkej a slanej chuti ťa prekvapí – a ktovie, možno sa tekvicová kaša stane tvojou novou obľúbenou pochúťkou.

Tekvicu na sladko máme vo Fitlavii rady. Urobiť si môžeš aj tento voňavý mrkvovo-tekvicový puding.

Jednoduchá ovsená kaša s medom a figami

O tom, prečo sú figy ideálnym jesenným ovocím, sme písali v tomto článku. Dnes sme ich skombinovali s medom a figami.

Budeš potrebovať 2 figy a malú lyžičku medu: pamätaj na to, že med je stále len cukor a netreba to s ním preháňať. Figy môžeš nakrájať podľa seba: buď na väčšie kúsky, ktoré zješ samostatne alebo na malé kocky, ktoré v kaši jednoducho zamiešaš a budeš ich cítiť v každom súste.

Hľadáš ďalšiu inšpiráciu na raňajky? Prečítaj si náš článok so 6 ďalšími tipmi, ako na zdravé, rýchle a fit raňajky.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať