Úvod » Blog » Fit recepty » Špaldové rezance s kuracím mäsom plné bielkovín a bez laktózy

Špaldové rezance s kuracím mäsom plné bielkovín a bez laktózy

Erika Zajacová
špaldové rezance s kuracím mäsom

Jesť zdravo neznamená, že ti jedlo nebude chutiť – alebo ťa, nebodaj, nezasýti. Pripravili sme pre teba recept na úžasné špaldové rezance s kuracím mäsom, ktoré si môžeš dať ako chutný obed či večeru a vďaka obsahu bielkovín ťa zasýtia na dlhú dobu!

Špaldové rezance sú zdravšie než klasické cestoviny

Špaldové cestoviny sú zdravšou alternatívou klasických cestovín. Majú vyšší obsah bielkovín a vlákniny, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravé črevá, čo ti zlepší trávenie a tiež ti pomôže zmierniť nafukovanie či plynatosť.

Navyše sú bohaté na množstvo živín:

  • ŽelezoNedostatok železa: rozoznajte príznaky včas a spoznajte najlepšie zdroje
  • Horčík: Magnézium: bojovník proti stresu a únave
  • Draslík: vďaka nemu správe fungujú svaly, srdce a nervová sústava
  • Zinok: pomáha pri trávení, fungovaní nervovej sústavy, dôležitý pre správnu funkciu imunitnej sústavy
  • Vitamín A: pre zdravý rast a kvalitu kostí a zubov a je kľúčový pre zrak
  • Vitamíny B1 a B2: ich úlohou je rozklad sacharidov a tvorba energie a niektorých hormónov
  • Vitamín E: veľmi silný antioxidant, ktorý bojuje proti nebezpečným voľným radikálom v tele a tak znižuje riziko vzniku rôznych chorôb vrátane cukrovky a rakoviny

Komplexné sacharidy a kvalitné bielkoviny tvoria neporaziteľné kombo

Kombinácia zložených sacharidov (cestoviny, ryža, pečivo) s kvalitnými bielkovinami (živočíšne alebo kombinácia 27 rastlinných bielkovín) ti poskytne energiu na dlhú dobu, zabráni prudkým výkyvom glykémie a vďaka bielkovinám budeš sýta aj po niekoľkých hodinách.

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre svaly aj mozog.

Bielkoviny sú dôležité pre rast, zachovanie a regeneráciu svalov. Okrem toho sú dôležité pre niektoré enzýmy a hormóny. Pomáhajú tiež posilniť imunitnú sústavu, čo možno veľa ľudí nevedelo. Dôležité sú aj pre správne fungovanie svalovej sústavy.

Nevieš si poradiť s denným príjmom bielkovín? Vyskúšaj aj naše iné recepty

Cesnak je skvelý antioxidant

Cesnak má silné liečivé účinky a veľmi nízky obsah kalórii, čo je dvojnásobná výhra.

Je bohatý na vitamín C, ktorý podporí imunitu a taktiež tvorbu kolagénu, čo je bielkovina potrebná pre krásnu pevnú pokožku.

Známy je jeho účinok na krvný tlak, ktorý účinne dokáže znižovať – daj si teda pozor, ak trpíš nízkym krvným tlakom a s cesnakom to v tom prípade nepreháňaj.

Cesnak tiež znižuje hladinu cholesterolu a tým aj riziko vzniku ochorení srdca. V minulosti sa používal na zníženie únavy a pre zdravšie a pevnejšie kosti.

Autorka receptu: Ing. Veronika Gandhi

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

Kalórie: 465 kcal

Sacharidy: 64 gramov

Vláknina: 5,6 gramov

Bielkoviny: 33 gramov

Tuky: 8 gramov

špaldové rezance, Špaldové rezance s kuracím mäsom plné bielkovín a bez laktózy

Špaldové rezance s kuracím mäskom

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Cooking Time:
Nutrition facts: 465 calories 8 fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 150 g kuracích pŕs,
  • 125 g celozrnných špaldových cestovín,
  • 100 g sušených paradajok,
  • 1 ČL sušenej bazalky,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 ČL sójovej omáčky s nižším obsahom
  • sodíka (alebo Tamari sójová omáčka),
  • štipka čierneho korenia,
  • štipka soli.

Postup prípravy

  1. Kuracie prsia si umyjeme vo vode a nakrájame na malé kúsky.
  2. Pridáme 2 PL oleja zo sušených paradajok, sušenú bazalku, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, čierne korenie, soľ a necháme odstáť.
  3. Do hrnca dáme zovrieť vodu. Osolíme, pridáme cestoviny a necháme variť 3 – 6 minút. Precedíme.
  4. Na panvici si rozohrejeme 1 PL oleja zo sušených paradajok a orestujeme mäso.
  5. Keď je mäso takmer hotové, pridáme sušené paradajky nakrájané na malé kúsky. Nakoniec pridáme cestoviny a ešte všetko spolu niekoľko minút opekáme.

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať