Hovorí sa, že polievka by nemala v našom jedálničku chýbať ani jeden deň. Polievka zasýti, zahreje a táto je aj zdravá. Do polievky môžeme nenápadne zamaskovať aj nepopulárnu zeleninu a urobiť tak chutnú zeleninovú bombu. Dnes nás čaká táto neodolateľná krémová brokolicová polievka – tak, ako ju poznáš z detstva, no predsa zdravšia.
Krémová brokolicová polievka – veľa vitamínov, minerálov a chuti
Brokolica je nabitá širokým spektrom vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších živín. Varená brokolica je výborným zdrojom vitamínu C. Antioxidanty v brokolici ti pomôžu držať si dobré zdravie, keďže bojujú proti voľným radikálom, ktoré okrem toho, že zvyšujú riziko vzniku rôznych chorôb, môžu spôsobiť aj oxidačný stres. S vlákninou dokonca dokážu kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Obsahuje bioaktívne látky, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v našom tele a tiež môže chrániť pred určitými typmi rakoviny. Mnoho živín v brokolici podporuje zdravie kostí.
Konzumácia brokolice môže podporiť lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Brokolica je bohatá na vlákninu a vďaka tomu podporuje trávenie. O vláknine by si si mala určite prečítať viac, pretože napriek svojej nenápadnosti nám dennodenne zlepšuje zdravie, takže nezabudni ani na tieto články:
- Vláknina rozpustná a nerozpustná, jej benefity + jedálniček
- Vláknina a chudnutie: dokážeme sa zbaviť tuku vďaka jednoduchej zmene jedálnička?
Okrem toho je skvelým zdrojom týchto látok:
- Vitamín A: dôležitý pre imunitu, dobrý zrak, rast, vývoj kostí a peknú pleť
- Draslík: vďaka nemu správe fungujú svaly, srdce a nervová sústava
- Vitamín K: stará sa o zdravé kosti a jeho deficit spôsobuje zrážanlivosť krvi
- Vitamín B9: ak ti vitamín B9 nič nehovorí, možno ho poznáš pod pojmom kyselina listová, ktorá má najmä pre tehotné ženy veľký význam
- Fosfor: opravuje tkanivá, stará sa o zdravie zubov, kostí, svalov a obličiek
- Selén: ovplyvňuje imunitu, činnosť štítnej žľazy či dokonca dozrievanie a pohyblivosť spermii
Zaujala ťa brokolica? Potom si nenechaj ujsť ani tieto recepty:
Zapečená brokolica s veľkým množstvom vitamínov
Krémová brokolicová polievka s karfiolom, ktorú oceníš aj ako potréningové jedlo
Prečo sa oplatí jesť polievky?
Polievky sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a iných dôležitých živín či napríklad vlákniny. Majú lahodnú chuť a pritom majú minimálne množstvo kalórii, takže sú ideálne aj počas chudnutia, pretože s nízkym množstvom kalórii ťa zasýtia na dlhú dobu.
Snažíš sa začať jesť viac zeleniny? Práve polievky ti s tým môžu pomôcť. WHO odporúča denne prijať minimálne 400g ovocia a zeleniny.
Čo je na polievkach ešte super? Dajú sa pripraviť na spôsob „čo chladnička dala“, takže ak sa ti zdá, že chladnička so špajzou zívajú prázdnotou, nejakú tú polievku dokážeš uvariť vždy.
Ako bonus ťa polievky dokážu hydratovať a ako vieš, dostatočné množstvo tekutín je pre telo kľúčové pre správne fungovanie.
Autor receptu: Jana Krátka
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 486 kcal
Sacharidy: 56 gramov
Bielkoviny: 17 gramov
Tuky: 23 gramov
Vláknina: 6 gramov
Ingrediencie
- 500 g brokolice
- 2 zemiaky
- 2 PL masla
- 1 veľká cibuľa
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g smotany
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Najskôr nakrájame cibuľu a brokolicu na ružičky.
- Na masle upražíme nakrájanú cibuľu a zalejeme vývarom.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a necháme variť.
- Brokolicu varíme do polomäkka.
- Uvarenú brokolicu pridáme do hrnca ku zemiakom, pridáme smotanu a všetko tyčovým mixérom rozmixujeme
- Pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme soľou a čiernym korením.