Škoricové slimáky mnoho z vás pozná aj pod názvom škoricové osie hniezda. Jednoducho ich kúpiš aj v obchode, no tým domácim sa žiadne kupované nevyrovnajú. Ďalším bonusom okrem chuti je škoricová vôňa, ktorá prevonia celý dom.
Škorica má na naše zdravie mnohé pozitívne účinky
Škorica je aromatickou kôrou škoricovníku a je využívaná ako korenie. Vďaka látke cinnamaldehyd má škorica svoju charakteristickú vôňu a chuť.
Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred oxidatívnym stresom. Obsahuje látky s protizápalovým účinkom, pomáha tak nášmu telu zbavovať sa infekcií a následne sa zúčastňuje obnovy poškodených tkanív.
Štúdie ukázali, že je vhodná ako prírodný liek pri znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení. U ľudí trpiacich cukrovkou druhého typu škorica pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi už pri dennej dávke 1 gram.
O škorici sa tiež vie, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Cinnamaldehyd okrem toho, že určuje chuť a vôňu škorice, je hlavnou účinnou látkou, ktorá má schopnosť bojovať s infekciami vyvolanými hubami a baktériami. To znamená, že škorica má antimykotické a antibakteriálne účinky.
Viac o škorici sa dočítaš tu.
Xylitol (brezový cukor) namiesto cukru, aby boli škoricové slimáky nielen sladké, ale aj zdravé
Xylitol nazývaný aj brezový cukor, sa vyrába z brezovej šťavy. Má konzistenciu ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov a to najmä to, že aj napriek sladivosti má málo kalórií a nízky glykemický index. Oproti klasickému cukru obsahuje menej kalórií – iba 2,5 kcal / 1 gram. Tento typ cukru je vhodný aj pre diabetikov.
Brezový cukor nie je úplne obyčajný sacharid. Radíme ho medzi tzv. alkoholové cukry. Veľkou výhodou brezového cukru je, že má zanedbateľný účinok na zvyšovanie glykémie. Podľa všetkého chráni aj pred vznikom zubného kazu. Navyše neobsahuje fruktózu, ktorej nadmerné množstvo môže spôsobiť aj stukovatenie pečene.
Ak sa chceš dozvedieť viac o náhradách cukru prečítaj si náš článok Aké sladidlo je najzdravšie? nenechajte sa oklamať.
Autor receptu: haannkka
Škoricové slimáky : výživové hodnoty na celý plech:
Energia: 4089 kcal
Sacharidy: 450 gramov
Bielkoviny: 92 gramov
Tuky: 211 gramov
Vláknina: 45 gramy
Poznámka: výživové hodnoty jedného slimáka získaš tak, že hodnoty na celý plech vydelíš počtom slimákov, ktoré sa ti z cesta podarí urobiť.
Ingrediencie
Postup prípravy