Úvod » Blog » Je mrazená zelenina (ne)vhodná do tvojho jedálnička?

Je mrazená zelenina (ne)vhodná do tvojho jedálnička?

Viktória Janáčková
mrazená zelenina

Zelenina je súčasťou každého zdravého a vyváženého jedálnička, na tom sa asi všetci zhodneme. Je nutné ju jesť iba čerstvú? Čím (nie) je mrazená zelenina horšia ako tá nemrazená?

V tomto článku sa dozvieš:

  • Koľko zeleniny denne by si mala zjesť,
  • v čom je mrazená zelenina horšia,
  • aké ďalšie benefity má mrazená zelenina.

Koľko zeleniny denne by si mala zjesť?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne zjesť aspoň 400 – 600 g zeleniny a ovocia denne, z čoho ovocie by malo byť minimálne 2 kusy (pre predstavu – jedno stredné jablko váži 150 g).

Ak ješ štyrikrát denne a ku každému jedlu by si si dala 100 g zeleniny, zvládneš sa dostať do vhodného množstva. Nie je to vôbec také ťažké, ako to na začiatku môže znieť. Jedna väčšia rajčina váži aj viac ako 100 g – jednu rajčinu k raňajkám si zvládneš dať, či?

Oh, keby len bol najväčší problém, že ľudia jedia príliš veľa mrazenej zeleniny, však?

Mrazená zelenina: v čom (nie) je horšia?

Každý, kto sa pohybuje vo svete zdravého stravovania sa už určite stretol s tým, že zelenina je najlepšia jedine čerstvá. Ten, kto to povedal, toho očividne až tak moc nevie.

Má mrazená zelenina menej vitamínov?

Zelenina je zmrazená  ihneď po zbere, vďaka čomu sú zachované jej obsahové látky vrátane vitamínov či minerálov.

Štúdie sa často zaoberali porovnávaním mrazenej zeleniny s nemrazenou. Napríklad v jednej štúdii zistili, že mrazená brokolica obsahovala viac riboflavínu ako čerstvá. U cíceru to bolo presne naopak (1).

Skúmal sa aj obsah beta karoténu v mrazenom hrášku a mrkve, pričom hodnoty boli nižšie. Naopak žiadne významné rozdiely neboli spozorované pri mrazenom špenáte či fazuli (1).

Niektoré výskumy naznačujú, že obsah antioxidantov môže byť zmrazením zeleniny dokonca vyšší (2).

Existujú aj domnienky, že mrazenie môže znižovať obsah vitamínu C priemerne o 50 % (3).

Každá zelenina je lepšia ako žiadna zelenina, pokiaľ nie je vyprážaná v litri oleja ako hranolky.

Pozorne čítaj etikety

V niektorých prípadoch sa stáva, že sa k mrazenej zelenine pridávajú iné látky (napríklad soľ). Preto si pozorne čítaj etikety a daj prednosť tej zelenine, ktorá neobsahuje nič navyše.

Mrazená zelenina má aj tieto benefity

  • Je lacnejšia,
  • vydrží dlhšie,
  • je jednoduchšia na prípravu,
  • rýchlo z nej pripravíš zeleninové polievky či omáčky,
  • ozvláštni ti jedálniček, čím ti zaručí pestrosť,
  • ušetrí ti čas, ktorý by si minula na krájanie.

ZHRNUTIE

Mrazená zelenina nie je (väčšinou) v ničom horšia, ako čerstvá. Iste, nebude najlepšie, ak budeš jesť iba mrazenú zeleninu a občas by si to mohla vystriedať, ale neexistuje dôvod, prečo by nemohla byť v tvojom jedálničku.

Poteší ťa aj tým, že je lacnejšia, dlhšie vydrží a pripravíš ju do pár minút. Pomôže ti tak spestriť tvoj jedálniček a splniť denný príjem zeleniny.

Pri kúpe mrazenej zeleniny si len daj pozor na etikety a kupuj ideálne takú zeleninu, ktorá neobsahuje nič navyše.

Nezabúdaj, že každá zelenina je lepšia ako žiadna – môžeš ju zmraziť, dusiť, grilovať, piecť, variť..  Pokiaľ ju nevyprážaš v litri oleja ako smažené hranolky, jedz ju naozaj akokoľvek.

ZDROJE:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526594
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2014.919317?
  3. http://ucce.ucdavis.edu/files/datastore/234-779.pdf

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať