Úvod » Blog » Fit recepty » Nedeľý obed, ktorý bude chutiť celej rodine

Nedeľý obed, ktorý bude chutiť celej rodine

maria grossova
nedeľný obed TOFU

Hľadáš recept na nedeľný obed? Nechaj sa inšpirovať týmto receptom. Tofu nie je štandardnou potravinou pre nedeľný obed, ale daj mu šancu a určite neoľutuješ.

Nedeľný obed z tofu

Poznáš tofu, ale zatiaľ si ho nevyskúšala? Alebo si ho vyskúšala a neoslovilo ťa? Ponúkam ti recept, pre ktorý stojí za to dať tofu ďalšiu šancu. Okrem toho, že jedlo z neho je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu, tofu je zároveň plnohodnotnou rastlinnou bielkovinou s množstvom prospešných látok. Milovníci indickej kuchyne a karí korenia si určite túto chuť jedla zamilujú.

Tofu je zdravé: obsahuje množstvo bielkovín aj minerálov

Tofu obsahuje veľa vitamínov, minerálov, ale aj iných dôležitých látok. Je vhodný pre vegetariánov, aj pre vegánov. Obsahuje málo tukov a pomerne dosť bielkovín. Nachádza sa v ňom množstvo draslíka, železa, zinku, sodíku, vitamínov B, C a K, kyselina pantoténová, kyselina listová, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny. Izoflavonoidy v tofu prispievajú k zlepšeniu koncentrácie a pamäti, pozitívne prispievajú k zlepšeniu mozgových funkcií a duševnej pohody. Tofu udržuje zdravé srdce, podporuje trávenie, posilňuje kosti, bráni vzniku cukrovky, znižuje poruchy spánku, udržuje zdravú pokožku.

Špecifický fenikel

Fenikel má blahodarné a liečivé účinky. V čom všetkom sú jeho benefity? Pravidelná konzumácia čaju alebo jedál z fenikla má vplyv na zdravie a pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. Zlepšuje trávenie, pomáha pri prečisťovaní obličiek,  posilňuje imunitný systém, pomáha s prečistením dýchacích ciest a zlepšuje zrak. Pomáha pri detských kolikách.

Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš ďalší recept s tofu Banánové fitness guľky s tofu plné vlákniny.

Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha  Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať nedeľný obed, Nedeľý obed, ktorý bude chutiť celej rodine

nedeľný obed, Nedeľý obed, ktorý bude chutiť celej rodine

Tofu na kari a fenikli

Vytlačiť
Počet porcií: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 4 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 ks bieleho tofu
  • 2 ks buľvy fenikla
  • 1 pór
  • 300g cherry paradajok
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 menšia cuketa
  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • kôra z 1 citróna + pár kvapiek šťavy z citróna
  • 250 ml smotany na varenie/šľahanie
  • 3 dc domáceho vývaru + voda
  • soľ, čierne mleté korenie, karí korenie na dochutenie
  • marináda na tofu
  • 1 PL karí korenia
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • soľ + čierne mleté korenie na dochutenie

Postup prípravy

  1. Ako prvé si napacujeme tofu, pokojne aj deň vopred, prípadne nejaký čas pred varením.
  2. Pokrájame ho na tenšie štvorčeky a zmiešame s ingredienciami na pác. Ak nemáme, pripravíme si aj domáci vývar.
  3. Očistíme, umyjeme a nakrájame všetku zeleninu. Mrkvu a cuketu na hrubšie rezance, cherry na polovice alebo štvrtiny. Cibuľu a cesnak, pór nadrobno. Fenikel na kocky.
  4. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu dozlatista, pridáme cesnak a premiešame.
  5. Pridáme napacované tofu, podusíme cca 5 minút, miešame.
  6. Potom pridáme zeleninu. Cuketu môžeme pridať úplne na konci, aby ostala chrumkavá.
  7. Podusíme, pridáme karí korenie (nebojíme sa množstva), soľ, mleté korenie a priebežne miešame.
  8. Zalejeme vývarom + doplníme vodou podľa toho, koľko šťavy chceme mať.
  9. Pridáme citrónovú kôru aj šťavu, dochutíme soľou, prípadne ešte karí korením.
  10. Tofu na kari a fenikliKeď fenikel trochu zmäkne, pridáme smotanu a ešte chvíľku povaríme.

Autor receptu: Ing. Veronika Gandi

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 188 kcal

Sacharidy: 11 gramov

Bielkoviny: 9 gramov

Tuky: 12 gramov

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať