Úvod » Blog » Fit recepty » Recepty z patizónu, ktoré ťa ohúria

Recepty z patizónu, ktoré ťa ohúria

maria grossova
recepty z patizónu

Jedna z najtypickejších letných plodín je patizón. V našich končinách sa mu veľmi dobre darí a práve v lete sú ich plné záhradky. Potom ako začneš variť overené recepty z patizónu prichádza na rad Google a hľadanie ďalších receptov a hneď potom začne rozdávanie susedom (ktorý ich majú tiež na rozdávanie) alebo kolegom, ktorí záhradky nemajú. Prinášame ti inšpiráciu na ďalšie chutné letné recepty, ktoré môžeš skúsiť pred tým ako svoju úrodu rozdáš a určite neoľutuješ.

Prečo zaradiť patizón do jedálnička?

Patizón je veľmi zdravá zelenina, ale to je hádam každému jasné. Sú zdrojom mnohých potrebných vitamínov, minerálov a aj stopových prvkov. Z minerálnych látok tvojmu telu doplní napríklad vápnik, draslík, horčík, železo, zinok. Z vitamínov sú to vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B. Nájdeš v ňom aj betakarotén a síce nie veľké množstvo, ale bielkoviny obsahuje tiež. Určite ťa poteší fakt, že sú nízkokalorické. Udržiavajú správnu hladinu cholesterolu v krvi a tiež krvného tlaku. Posilňujú imunitu a vďaka vláknine podporujú trávenie.

Patizónové placky

Ingrediencie:

  • 2 patizóny
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • sušené provensalské bylinky
  • olej

Postup:

  1. Patizóny umyjeme, nakrájame na plátky cca 3 mm hrubé, osolíme a necháme vypotiť. Medzičasom si pripravíme cesto. Múku, vajcia, mlieko, prelisovaný cesnak a provensalské bylinky vymiešame na husté cesto, ktoré ochutíme soľou a korením a necháme chvíľku postáť.
  2. Potom patizón osušíme, vložíme do múky, následne do cesta a pečieme na oleji z oboch strán do zlatista. Dbáme na to, aby olej nebol veľmi rozpálený. Po upečení patizón osušíme papierovou utierkou. Hotový patizón servírujeme s prílohou.

Patizónovo – ovsené placky

Ingrediencie:

  • 1 patizón
  • 1/2 – 1 šálka jemných ovsených vločiek (podľa veľkosti patizónu)
  • 2 vajíčka
  • 1 hrsť nastrúhaného syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • majorán, oregano, soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup:

  1. Patizón nastrúhame najemno, posolíme a necháme odstáť 10 minút.
  2. Potom prebytočnú vodu z neho vyžmýkame, zmiešame ho s vajíčkom, pretlačeným cesnakom, nastrúhaným syrom a vločkami.
  3. Dochutíme a pečieme na olivovom oleji dozlatista.
  4. Podávame s jogurtom ochuteným cesnakom a soľou.

Oslovili ťa tieto recepty? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.

Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha  Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať recepty z patizónu, Recepty z patizónu, ktoré ťa ohúria

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať