Úvod » Blog » Fit recepty » Domáca granola – chrumkavá a super chutná

Domáca granola – chrumkavá a super chutná

maria grossova
domáca granola

Domáca granola, pripravená zo správnych surovín je jedno z najzdravších jedál na raňajky, desiatu a olovrant. Tiež s ňou môžeš zahnať hlad kedykoľvek počas dňa a zároveň ňou dodať telu energiu.

Pripraviť si granolu je úplná hračka, a navyše môžeš pri nej experimentovať a chuť si doladiť podľa seba do dokonalosti.  V tomto recepte nenájdeš cukor a predsa bude mať sladkú chuť vďaka banánu a datliam.

Pôvodne zdravé müsli poznáme už desiatky rokov

Vedela si, že pôvodné müsli má svoje korene už v 19. storočí?

Švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner sa touto sofistikovanou zmesou snažil pomáhať svojim pacientom v nemocniciach. Základ pôvodnej verzie tvoria tepelne neupravené ovsené vločky a ovocie čo naznačuje, že bude mať vysoký obsah vlákniny.

Dnešné priemyselne spracované cereálie sa však extrémne odkláňajú od tejto myšlienky.  Jednou z hrozieb je napr. vplyv akrylamidu ako dôsledok spracovania škrobov a pridaných cukrov pri vysokých teplotách. Sprievodným javom je, samozrejme, vysoký glykemický index a v prípade kombinácie so sladkými komerčnými mliečnymi výrobkami aj rozvíjanie inzulínovej rezistencie (a neskôr cukrovky).

Mnoho ľudí nakupuje rôzne druhy müsli s domnienkou, že sa stravujú zdravo a nedajbože im pomôžu s chudnutím. Je potrebné, aby si sa naučila pozorne čítať zloženie každého výrobku, pretože zdanie často klame. Ak na prvých miestach zloženia nájdeš glukózový alebo fruktózový sirup, cukor, škrob alebo palmový olej, radšej produkt vráť späť do regála a choď si nakúpiť suroviny potrebné na výrobu domácej granole. 

domáca granola, Domáca granola – chrumkavá a super chutná

Granola recept – zmes cereálií, ovocia a orechov

Toto je domáca granola, vďaka ktorej si aj ty môžeš vychutnať benefity poctivej zmesi cereálií, ovocia a orechov. Jednoducho prevezmi kontrolu nad vstupnými surovinami a minimalizuj negatívne vplyvy na prijateľnú úroveň.

Prečo si pripraviť práve tento recept na granolu?

Pretože je vegánsky, bezlepkový a bezlaktózový, čo znamená že si na ňom pochutia ľudia s rôznymi intoleranciami alebo zásadami. Okrem toho má perfektný pomer surovín, aby ťa zasýtil a dodal energiu. Táto domáca granola má perfektnú chuť a môžeš ju jesť len tak samú, s mliekom alebo bielym jogurtom.

Domáca granola môže byť skvelým zdrojom bielkovín, sacharidov, vlákniny, tukov, ale taktiež v nej nájdeš veľké množstvo minerálov a vitamínov. To má však aj svoju temnú stránku – má pomerne vyššie kalorické hodnoty a preto si daj pozor na  konzumované množstvo, pretože aj takáto výživná bomba môže byť často dôvodom, prečo nechudneš.

Ďalšou skvelou výhodou doma pripravenej granoly je, že v nej môžeš suroviny prispôsobiť presne podľa svojich predstáv! Preferuješ mandle nad inými orieškami? Chia semienka ti moc nechutia? Nebudeš tak obmedzovaná výberom v obchode, pretože to budeš mať všetko vo svojich rukách.

Ak by ťa recept zaujal, ale na experimentovanie sa moc necítiš, na našom webe nájdeš ďalší recept na granolu, alebo ak máš rada klasiku ovsené vločky a rôzne kombinácie s nimi, pozri si recepty na ovsenú kašu 6x inak.

Tento recept a mnoho ďalších nájdeš v knihe Necukrím, chudnem, v ktorej 12 odborníkov spojilo svoje vedomosti, skúsenosti a obľúbené recepty, aby ti ukázali, ako si dopriať sladké bez toho, aby ťa tvoje chute ovládali.

Autor receptu: Mgr. Martin Čupka

Domáca chrumkavá granola : výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 441 kcal

Sacharidy: 62 gramov

Bielkoviny: 14 gramov

Tuky:  21 gramov

Vláknina: 9 gramov

domáca granola, Domáca granola – chrumkavá a super chutná

Domáca granola

Vytlačiť
Počet porcií: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.5/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 ČL kokosového oleja
  • 400 g hrubých ovsených vločiek (vopred namočené)
  • 2-3 jablká
  • 1-2 zrelé banány
  • 100 g kokosových lupienkov
  • 2 ČL škorice
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 100 g nasekaných tekvicových semienok
  • 100 g hrozienok alebo datlí
  • ½ ČL morskej soli

Postup prípravy

  1. V mixéri spracujeme vločky, jablko, banán, kokos, škoricu a soľ.
  2. Kokosovým olejom vymastíme plech a vložíme do rúry nastavenej na teplotu 120 °C. Keď je zmes dostatočne rozmiešaná, pridávame nasekané sušené ovocie, mandle a semien
  3. Tenkú vrstvu zmesi rozotrieme na plech a pečieme pri nízkej teplote 2 až 3 hodiny. Počas pečenia zmes kontrolujeme a podľa potreby obraciame. Snažíme sa o to, aby müsli bolo chrumkavé a suché.
  4. Necháme vychladnúť a môžeme skladovať v chladničke v uzavretej nádobe pokojne aj 2 týždne. Svoju porciu si vždy odkrojíme do samostatnej misky a môžeme konzumovať samotné, s jogurtom alebo s rastlinným nápojom.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať