Rizoto za minimum kalórii? Áno, počuješ správne. Pripravili sme pre tebe lahodný recept plný bielkovín, ktorý si rozhodne zaslúži tvoju pozornosť! Toto karfiolové rizoto ťa očarí.
Dobre zasýti, má ideálnu kombináciu vitamínov a minerálnych látok. Karfiol podporuje imunitný systém, trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a urýchľuje metabolizmus.
Karfiolové rizoto: aké má pozitívne účinky?
Karfiol k nám pricestoval až z ďalekého Stredomoria, odkiaľ najskôr putoval do Talianska. Časom sa táto chutná zelenina rozšírila do celého sveta. Charakteristický je jeho bielou ružicou, ktorá sa konzumuje.
Karfiol je bohatý na vlákninu. Tá sa stará o tvoje zdravé trávanie a taktiež pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Chceš o vláknine vedieť viac? V tom prípade ti odporúčame tieto články:
- Vláknina rozpustná a nerozpustná, jej benefity + jedálniček
- Vláknina a chudnutie: dokážeme sa zbaviť tuku vďaka jednoduchej zmene jedálnička?
Pôsobí ako silný antioxidant a napomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Vďaka tomu ti pomôže znížiť riziko vzniku rôznych chronických ochorení vrátane cukrovky či rakoviny. Ak ťa fungovanie antioxidantov zaujíma bližšie, v tomto článku sa dozvieš všetko potrebné. S voľnými radikálmi tiež súvisí nebezpečný oxidačný stres.
Karfiol v sebe ukrýva množstvo vitamínov, nájdeš v ňom napríklad:
- vitamín A
- vitamín C – zaujíma ťa, aké potraviny sú najlepšími zdrojmi vitamínu C? Klikni sem.
- vitamíny skupiny B
- vitamín K
A inak, počula si už o vitamínoch na chudnutie? Že nie? Poď to napraviť kliknutím sem.
Z minerálov v ňom môžeš nájsť:
- draslík: zabezpečuje správne fungovanie svalov, srdca a nervovej sústavy
- magnézium: jeho nedostatok ti spôsobí nepríjemné svalové kŕče, kazenie zubov či poruchy trávenia, na druhú stranu ti môže pomôcť zatočiť so stresom a únavou
- mangán: zabezpečuje správne fungovanie metabolizmu, reguluje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu a chráni pred rôznymi ochoreniami, ako napríklad cukrovka či vysoký krvný tlak
- fosfor: opravuje tkanivá, stará sa o zdravé zuby, kosti, svaly a obličky
Karfiolové rizoto je skvelé na chudnutie!
Karfiol obsahuje málo kalórii – v porovnaní s ryžou veľmi málo, a práve preto je ideálny do diéty. Dobre zasýti, čomu treba vďačiť aj za kopec vlákniny a poriadnu dávku bielkovín, takže nebudeš tak skoro hladná.
Tak dobrú chuť 🙂
Vyskúšajte tiež naše recepty na zdravší burger či rezne.
1. Surový karfiol rozmixujeme. Na väčšej panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak, cibuľu, šampiňóny, ochutíme čiernym korením a soľou. 2. Zľahka všetko opečieme, pokiaľ šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Potom primiešame karfiol a pridávame postupne podľa potreby zeleninový vývar (dávame pozor, aby sme karfiol moc nerozvarili, najlepší je „al dente“ – varíme približne 10 – 15 minút). 3. Nakoniec primiešame jogurt, konzer- vu tuniaka a petržlenovú vňať.Ingrediencie
Postup prípravy
1 porcia obsahuje:
- Energia: 358 kcal
- Bielkoviny: 41 g
- Tuky: 15 g
- Sacharidy: 13 g
- Vláknina: 4 g